Yumurta üreticilerine DESTEK

Sektörün güçlü örgütü Yumurta Üreticiler Merkez Birliği’nin
(YUM-BİR),11 bölge birliği ve 380 civarında üyesi bulunuyor….

Yumurta üreticilerine 90 gün vadeli
ve vade farksız mısır satışı başlıyor…

Haber.Halim UTLU

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), yumurta üreticilerine 90 gün vadeli ve vade farksız mısır satışı yapma kararı aldı ve bu kararı kamu oyu ile paylaştı….
Son günlerde ihracatın giderek daralması nedeniyle, mali sıkıntı yaşayan yumurta üreticilerine destek olmak amacıyla harekete geçen Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO),yumurta üreticilerine 90 gün vadeli, vade farksız mısır satışı yapacak.
Bu kapsamda, mısır satışıyla birlikte, ürettikleri yumurtaların büyük bir bölümünü ihraç ederek, ülke ekonomisine katkı sağlayan yumurta sektörünün rahatlaması bekleniyor.
Mısır satışı, piyasa istikrarını sağlayabilir mi?
Diğer yandan TMO’nun mısır satışları, sektörün yem ham madde temininde sıkıntıya düşmemesi için aralıksız devam ediyor.Tarım ve Orman Bakanlığı’dan alınan açıklamaya göre, mısır satışı, piyasa istikrarının sağlanması için de önemli bir adım olarak değerlendiriliyor…Ancak,yumurta üreticileri bu açıklamaların yeterli olamayacağını ifade ediyor….
2006 yılında, 5200 sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Kanunu hükümlerine göre, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca kuruluşuna onay verilen ve yumurta üreticilerinin oluşturduğu Ankara merkezli Yumurta Üreticiler Merkez Birliği (YUM-BİR), bu habere az da olsa sevindi.
YUM-Bir’in, 11 birlik ve 380 civarında üyesi bulunuyor
YUM-Bir’in,bünyesinde yumurta üretiminin yoğun olduğu il/ilçelerde kurulan 11 birlik ve 380 civarında üyesi bulunuyor. Yine Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kuruluş izni verilen ve faaliyetlerini sürdüren Bolu,Çorum, İzmir, Karaman, Kayseri, Konya, Bandırma, Başmakçı, Tavşanlı, Manisa, Gaziantep, Balıkesir’de mahalli yumurta üretici birlikleri bulunuyor.
YUM-BİR, Irak hükümetinin getirdiği ithalat yasağı yüzünden, Mayıs ayı başından beri Irak’a yumurta ihraç edemeyen, yumurtayı iç pazarda maliyetinin yarısına satmak zorunda kalan yumurta sektöründe, ardı ardına iflasların yaşanmaya başlaması üzerine, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’nın konuyla daha yakından ilgilenmesini istemişlerdi.
Maliyeti 35-36 kuruş olan yumurta, 16-17 kuruşa kadar düştü
Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Yönetim Kurulu Üyesi ve Basın Sözcüsü Derya Pala, ay içinde şöyle bir değerlendirmede bulundu; “Irak hükümetinin uluslararası ticaret kurallarına aykırı bir şekilde aldığı ithalat yasağı, üretiminin yaklaşık üçte birini ihraç eden sektörümüzü büyük bir çıkmaza sürükledi.
Sektör olarak üretim fazlamızı ihraç ediyor, bu ihracatın da %85’ini Irak’a yapıyoruz. İhracatın durmasıyla iç piyasada oluşan fazlalık arz -talep dengesine göre oluşan yumurta fiyatının hızla düşmesine sebep oldu. Üretici şu anda yumurtasını maliyetinin ancak yarısına satabiliyor, maliyeti 35-36 kuruş olan yumurtanın fiyatı, 16-17 kuruşa kadar düştü. Üretici yumurta başına günde 20 kuruş zarar ediyor, bu günde 100 bin yumurta üreten bir işletmenin aylık 600 bin TL zarar etmesi demektir.”
Üretim planlamasına biran önce geçilmeli
Sektörde yıllardır sürüp giden plansız büyümeye bağlı arz fazlasının ihracat yoluyla giderilmeye çalışıldığına, sektörün ihracata dayalı büyüdüğüne dikkat çeken Pala, “Plansız büyümeye bağlı arz fazlasını ihraç ederek ayakta kalan yumurta üreticisi, ihracatta yaşanılan bir krizde altından kalkamayacağı zararlar ile karşı karşıya geliyor.
Yumurta sektörünün bu kısır döngüden çıkabilmesinin yolu, planlı üretimden geçiyor. YUM-BİR olarak kurulduğumuz günden bu yana, en çok üzerinde durduğumuz konulardan biri, üretim planlaması. Sektör olarak beklentimiz Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde planlı üretime geçilmesidir.” diyor.