“Değişen bir şey yok…”

ABD yönetimi Ankara’nın Rus yapımı S-400 füzelerini teslim alması halinde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın aksi yönde açıklamalarına rağmen Türkiye’ye yaptırım uygulamayı ve F-35 savaş uçağı programından çıkarmayı planlıyor.

Hafta sonunda G-20 Zirvesi esnasında ABD Başkanı Donald Trump ile görüşen Erdoğan, ABD’nin S-400 nedeniyle Ankara’ya yaptırımlar getirmeyi planlamadığını belirtmişti.

Reuters’a bilgi veren ABD’li yetkililer, Beyaz Saray’ın Türkiye’ye yaptırım uygulama ve F-35 programından çıkarma planında şu ana kadar bir değişiklik olmadığını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü şöyle konuştu: “ABD, S-400’ü satın alması halinde CAATSA kanunu dolayısıyla yaptırımlara maruz kalacağını, F-35 programının satın alma ve sanayi paylaşımı katılımının askıya alınması dahil son derece ciddi ve olumsuz sonuçlarla karşılaşacağını Türkiye’ye tutarlı ve net şekilde belirtti.”

Pentagon Sözcüsü Hava Yarbay Mike Andrews da şunları söyledi: “Değişen bir şey yok… Türkiye’nin Rus yapımı hava ve füze savunma sistemi F-35 programıyla uyumsuzdur. Türkiye’nin iki sisteme birden sahip olmasına izin verilemez.”

Trump’ın erteleme yetkisi var

Yine de Trump yaptırımları erteleme yetkisine sahip. Ancak Ankara’yı memnun edecek bu adım, ABD Kongresi’nde Trump’ı destekleyen siyasetçilerin de tepkisini çekebilir.

S-400’lere ilişkin ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) kapsamındaki yaptırımlar ise Trump’ın değil ABD Kongresi üyelerinin inisiyatifinde olup bu konuda yaptırım uygulamak için Cumhuriyetçi ve Demokrat partiler arasında Kongre’nin iki kanadında da görüş birliği bulunuyor. Öngörülen yaptırımlar, başta finans ve bankacılık sektöründen savunma sanayine kadar pek çok alanda Türkiye’ye büyük zorluklar çıkarabilir.