Milli ve yerli elektrikli traktör, ilk tarla faaliyetiyle görücüye çıkıyor…

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü(TİGEM) tarafından düzenlenen, 69.
Geleneksel Hasat Bayramı, bugün Polatlı Tarım İşletmesi’nde yapılıyor…..

Milli ve yerli elektrikli traktör, ilk
tarla faaliyetiyle görücüye çıkıyor…

TİGEM ve TAGEM tarafından yetiştirilecek yerli tohum fideleri, tarım kredi kooperatifine ortak
çiftçiler tarafından üretimleri yapılarak, birkaç ay içerisinde market raflarında yerlerini alacak….

Yine yerli ve milli elektronik küpe de, ilk kez tanıtılacak.Hayvanlar için “akıllı takip sistemi olan küpe ile
anlık hayvan sayımının yanı sıra, lokasyon bilgisi, kızgınlık takibi gibi önemli bilgiler de elde edilebilecek…

Haber:Halim UTLU

Yaklaşık 10 bin dolayında çiftçi ve vatandaşın katılımı ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü(TİGEM) tarafından düzenlenen 69. Geleneksel Hasat Bayramı,26 Temmuz’da(bugün) Polatlı Tarım İşletmesi’nde yapılıyor.Polatlı Tarım İşletmesi buğday tarlasında, biçerdöverle hasat başlatılacak ve milli ve yerli elektrikli traktör de, tarla faaliyeti yaparak görücüye çıkacak.
Program kapsamında, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde yürütülen ve ülkemiz için büyük önem taşıyan bazı proje ve çalışmaların tüm ziyaretçilere gösterileceği bir sergi alanı yer alacak. Alanda, tarımda devrim niteliğinde olan başta elektrikli traktör olmak üzere, yerli tarım teknolojileri, Akıllı Hayvan Takip Sistemi, Ata Tohumu ve Yerli Sebze Tohumu gibi milli üretim projeleri kapsamındaki ürünler, ilk defa Cumhurbaşkanı tarafından çiftçilere lanse edilecek, uzmanlar tarafından çiftçilere detaylı teknik bilgiler aktarılacak.

Elektrikli traktör ve yerli tarım teknolojileri, ilk defa tanıtılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin iştirakiyle, Ankara Polatlı Tarım İşletmesi Müdürlüğü’nde, bugün gerçekleştirilecek program kapsamında, tarım ve hayvancılığa büyük hizmetler veren önemli isimler ile tarımda çığır açacak projelerin sahiplerine de “vefa plaketi” verilecek.Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde yürütülen, ülkemiz için büyük önem taşıyan Türkiye’de ilklere imza atılan milli ve yerli projelerin tanıtımı da gerçekleştirilecek.
69’uncu Hasat Şenliğinde,çiftçilerin ve üreticilerin katılımıyla yapılacak hasat bayramı etkinliklerinde, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı ilgili ve ilişkili kuruluşların faaliyet alanlarına ilişkin sergi alanları yer alacak. Alanda tarımda devrim niteliğinde olan ve fikir öncüsünün Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli olduğu, elektrikli traktör başta olmak üzere, yerli tarım teknolojileri ilk defa Cumhurbaşkanına takdim edilerek sunulacak.

Yerli elektronik küpe, ata ve yerli sebze tohumu ürünleri, ilk kez görücüye çıkıyor

69.Hasat Bayramı kapsamında ilk kez, yerli ve milli olan elektronik küpe de, ilk kez görücüye çıkacak.Büyük ve küçükbaş hayvanlar için “akıllı takip sistemi” olan “Elektronik Küpe” ile artık anlık hayvan sayımının yanı sıra, lokasyon bilgisi, kızgınlık takibi gibi önemli bilgiler elde edilebilecek. Sistem, salgın hastalıklarla etkin mücadeleyi de sağlayacak ve %100 kayıtlılık esasını getirecek.
Yine ata tohumu ve yerli sebze tohumu gibi milli üretim projeleri kapsamındaki ürünler, ilk kez görücüye çıkacak.Özellikle Ata Tohumu projesinde Emine Erdoğan’ın himayelerinde 2017 yılında başlatılan “Yerel Tohum Buluşmaları” kapsamında, ülkedeki gen kaynaklarını oluşturan bitki çeşitlerinin; halka tanıtılması, üretimlerinin yaygınlaştırılması, koruma altına alınması, bitki ıslah çalışmalarında kullanılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla,çeşitli çalışmalar gerçekleştirildi..

1000’den fazla cins ve çeşit tohum çoğaltıldı, tescil aşamasına geldi

Vatandaşların teslim ettiği 1000’in üzerinde cins ve çeşitlere ait tohumlar çoğaltılarak, tescile hazır hale getirildi. TİGEM ve TAGEM tarafından yetiştirilecek bu fideler, tarım kredi kooperatifine ortak çiftçiler tarafından üretimleri yapılarak, birkaç ay içerisinde market raflarında yerlerini alacak.Yerli Sebze Tohumu Projesi kapsamında da, TİGEM-TAGEM işbirliğinde, TAGEM tarafından geliştirilen %100 yerli ve milli domates, biber, patlıcan, kavun ve salatalık tohumları, TİGEM işletmelerinde çoğaltılarak, Mayıs 2019’da satışına başlanmıştı..
Etkinlikte ayrıca, Anadolu Türküleri Senfoni Orkestrası, Anadolu türkülerini canlı performansla sergileyecek, bu yılki G20’nin resmi şeflerinden Şef Aydın Demir, sohbet eşliğinde 10 dakikalık bir yemek sunumu hazırlayacak. TİGEM çalışanları arasında bu yıl ilki düzenlenen, “TİGEM’de Yaşam” temalı fotoğraf yarışmasında ödüle layık görülen fotoğrafların sahiplerine de ödülleri verilecek.