Mimarlar Odası,”Saraçoğlu nun altına oto park davasını ”kazandı

Cumhuriyet tarihinin ilk toplu konut projesi olan Ankara Saraçoğlu Mahallesi’nin altına katlı otopark yapılmasını öngören imar planı, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin hukuki mücadelesi sonucu iptal edildi.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, mahallenin altına bir otopark yapılmasını öngören imar planının iptali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na dava açmıştı ve Emlak GYO da davanın müdahiliydi.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi basın birimi tarafından yapılan yazılı açıklamada Ankara 6. İdare Mahkemesi’nin, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin Çevre Şehircilik Bakanlığı’na karşı açtığı, Emlak GYO’nun müdahil olduğu davada, Saraçoğlu Mahallesi’ne ilişkin imar planının şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığına hükmettiğini duyurdu. Mahkeme bu gerekçelerle dava konusu işlemleri iptal etti.

Kararı değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Cumhuriyet’in ilk toplu konut alanına dair 1994 yılında bu yana her türlü rant girişimine kararlı bir şekilde mücadele ettik. Saraçoğlu Mahallesi’nin altına otopark yapılmasını da içeren ‘Koruma Amaçlı İmar Planı’ iptal edildi. Yürüttüğümüz mücadele sonucunda Saraçoğlu’nu katledecek imar planlarına dair işlemler iptal edildi. Bu kararlarla haklılığımız bir kez daha gözler önüne serilmiş oldu. Karşımızda çok büyük bir güçte olsa, Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın planları Emlak GYO’nun milyonlarca metrekare inşaat ve sermaye birikimi de olsa biz çok güçlüyüz. Çünkü çok haklıyız. Halkımıza bu güzel kararı duyurmak istedik. Hayırlı olsun.”