Erken genel seçim mesajı mı?…

Erken genel seçim

mesajı mı?…

Necdet Buluz

Gündemdeki soru şu:

“Seçimler 2023 yılında yapılacak. İçinde bulunduğumuz ortamda bir erken seçim gündeme gelebilir mi?”

Ortama ve yapılan açıklamalar baktığımızda AK Parti cephesinden de muhalefetten de bir erken genel seçim beklentisi yok. AK Parti ile ittifak içinde olan ve her ortamda Erdoğan’a destek veren MHP cephesinden de erken seçim istenilmiyor.

MHP Lideri Bahçeli konu hakkında yaptığı açıklamalarda çok net mesajlar verdi ve “Erken seçim söz konusu değildir” dedi.

Önce iktidar cephesine bakalım:

Erdoğan da partisi de erken genel seçim istemiyor. İçinde bulunduğumuz iç ve dış sorunlar öylesine çok ki, bir de seçim yapılırsa bu ortamda bir seçimi kazanmak kolay olmayabilir.

Ekonomide beklenen iyileşme olmadı. Pahalılık ve enflasyon doludizgin gidiyor. Mutfaklarda yangın var. Zaten son seçimlerde alınan yenilgilerin nedeni belli, aynı nedenlerle bir seçimi kazanmak kolay olabilir mi?

2023 yılına daha 4 yıl. 4 yıl içinde Erdoğan ve AK Parti iktidarı kendisini yenileyebilir, ekonomide ve işsizliğin önlenmesinde olumlu adımlar atar, dış sorunlarda da başarı sağlarsa seçime de diri girebilir.

Parti içinde yapılması düşünülen yenilenme ne kadar beklentilere yanıt verecek, yeni yüzler umut verecek mi, AK Parti eski parlak günlerine geri dönebilir mi, bunların da görülmesi ve değerlendirilmesi gerekiyor.

Artık seçim kazanmak kolay değil. Yeni Başkanlık sistemi ile % 50 +1 almak gerekiyor. Şimdi yeni partiler de gelecek. Bundan sonra işlerin daha da karışabileceği mesajları veriliyor.

Eğer Türkiye 2013’den önce erken bir genel seçime giderse buna Meclis karar verecek. Meclis’in dümenin de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elinde olduğuna göre kararı verecek olan da hiç kuşkusuz Erdoğan olacaktır.

Şimdi dikkat:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son konuşmasında erken genel seçim konusuna da değinde ve bize göre de şu çok önemli mesajları verdi. Bu mesajların içeriğinde erken genel seçim mesajını okuyabiliriz:

“Türkiye’nin önünde seçimsiz altın kıymetinde bir 4 yıl var ama siyasetin nefesi 4 yıla yetmeyebilir. Bir de bakmışsınız ki 4 yıl dolmadan sandık önümüzde. 24 Haziran 2018 seçimleri de öyle olmadı mı? 2019 yılı kasım ayında seçim beklerken, Bahçeli’nin erken seçim çağrısı üzerine seçime daha bir buçuk yıl varken bir de baktık ki sandık önümüzde. Ben seçimlerin 2023’e kalmayacağını düşünenlerdenim. İster zamanında olsun ister erken, seçimlere bu kapıdan gireceğiz.”

Burada Erdoğan çok açık ifade ediyor. “Seçimlerin 2023 yılına kalmayabileceğini düşündüğünü de açıkça söylüyor. Belki de bildiği ve hesap ettiği bir şeyler var. Bu mesajı önemseyelim.

Görüşümüze gelince:

İç ve dış sorunlarımız erken genel seçimi kaçınılmaz hale getirebilir. Ya da ani bir çıkış, ya da müttefikliğin bozulma aşaması bunu zorunlu kılabilir. Ufukta seçimi kazanabilecek durumu gören Erdoğan’ın da böyle bir kararı almasını biz sürpriz olarak görmeyeceğiz.

Bunun adına baskın seçim de denilebilir.

Ya da koşullar başka kanallardan bu seçimi gündeme getirebilir.

Sanıyoruz muhalefet cephesi her ne kadar erken genel seçimden yana görünmüyorsa da böyle bir seçimin olabileceğinin hesaplarını yapıyordur.

Hani bize sorarsanız “Erken seçim olasılığını görüyor musunuz? “sorunuza yanıtımız “Görüyoruz” olacaktır.

Eğer baskın seçim gündeme gelirse bu yeni partilerin kurulması aşamasına denk getirilebilir.

Şimdi çok ince siyasi hesaplar yapılıyor.

Gelişmeleri birlikte izleyip sonuçlarını da yine birlikte göreceğiz.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz