G7 liderleri zirve için Biarritz’de

G7 liderleri zirve için Biarritz’de
Fransa’da düzenlenen G7 Zirvesi başladı. Gündemde Amazon ormanlarındaki yangın ve İran’la ABD arasındaki nükleer anlaşma gerginliği var. Yoğun güvenlik önlemleri altında yapılan zirve protesto eylemlerine de sahne oldu.
G7 ülkelerinin liderleri Fransa’nın güneybatısında yer alan sahil kasabası Biarritz’te bir araya geldi. Zirve nedeniyle güvenlik önlemlerinin artırıldığı kasabada buluşan Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Birleşik Krallık, Almanya, İtalya, Japonya ve Fransa’nın liderlerini yoğun bir gündem bekliyor.

Zirve öncesi yaptığı açıklamada Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron, Amazon ormanlarındaki yangınlara karşı alınması gereken önlemleri ele alacaklarını belirtti. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in sözcüsü Steffen Seibert de Amazon ormanlarındaki yangının G7 zirvesinin gündeminde olması gerektiği konusunda Merkel’in de hemfikir olduğunu söyledi. İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda yangınların “uluslararası bir kriz” olduğunu dile getirdi.

Brezilya’dan G7 tepkisi

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ise konunun Brezilya’nın katılmadığı bir toplantıda ele alınacak olması sert bir dille eleştirdi. Bolsonaro bu durumun “kolonici zihniyetin” bir göstergesi olduğunu söyledi.

Dünyadaki yağmur ormanlarının yarısını oluşturan Amazon ormanlarındaki yangınların bu yıl yüzde 83 oranında arttığı belirtiliyor. Bolsonaro hükümeti yangınlara karşı gerekli adımları atmamakla eleştiriliyor. Yangınlardan başta sivil toplum kuruluşlarını sorumlu tutan Bonsonaro, uluslararası toplumun tepkisi üzerine kabineyi toplama kararı almıştı.

Amazon ormanlarında yılın kurak dönemi olan bu aylarda yangınlar sıkça görülüyor, ancak bu yıl 72 binden fazla yangının kayıt altına alındığı belirtiliyor. Bu durumun arkasında tarım arazisi açmak için çiftçilerin ağaçların temizlenmeye çalışması gösteriliyor.