Güvenli Bölgede ”DERİNLİK ”sorunu !

ABD’li askeri heyet, ‘güvenli bölge’ uygulamasına ilişkin ABD ile Türkiye’nin Müşterek Harekat Merkezi’nin kurulmasına ilişkin görüşmeler kapsamında Şanlıurfa’nın Suriye sınırındaki Akçakale ilçesine geldi.

ABD’nin Avrupa Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Korgeneral Stephen Twitty başkanlığındaki askeri heyetin gelişi öncesi sınır hattındaki Akçakale’de hareketlilik yaşandı. Yoğun güvenlik önlemleri arasında Akçakale’ye ulaşan heyet, günlerdir ABD ile Türk askeri heyetlerinin görüşmeler yürüttüğü 3’üncü Hudut Alay Komutanlığı’na girdi.

Heyette, Twitty’nin dışında kimlerin yer aldığı açıklanmazken ‘güvenli bölge’ ve Müşterek Harekat Merkezi ile ilgili görüşmeler yapılacağı belirtildi.

‘Derinlik’ karara bağlanabilir
ABD ve Türk askeri heyetleri arasında dört gündür süren görüşmelerde Müşterek Harekat Merkezi’nin altyapısının önemli ölçüde tamamlandığı, ‘güvenli bölge’nin kapsamı ve işleyişi, ABD ve Türk askerlerinin yürüteceği faaliyetler ile koordinasyon konularında uzlaşı sağlandığı belirtildi.

İki ülke arasında anlaşma sağlanamayan tek konu olan ‘güvenli bölge’nin, Türkiye sınırına derinliğinin ABD’nin isteği olan 15, Türkiye’nin ısrar ettiği 32 kilometre olmasına yönelik belirsizliğin de üst düzey askeri heyetlerin görüşmesinde karara bağlanabileceği öne sürüldü.