”Milletin iradesine darbe indirildi.”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP’li üç belediye başkanının yerine kayyım atanmasını ‘darbe ruhuyla yapılmış bir adım’ diye niteledi: “Bu yapılan demokrasiyle bağdaşmıyor. Milletin iradesine darbe indirildi.”

İçişleri Bakanlığı, 31 Mart’taki yerel seçimde HDP’li adayların kazandığı Diyarbakır, Van ve Mardin’in belediye başkanlarını görevden uzaklaştırarak valileri işbaşına getirmişti.

Sözcü’den Deniz Zeyrek’e konuşan Kılıçdaroğlu, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) HDP’nin belirlediği isimlerle ilgili adaylığı engelleyecek bir sakınca görmediğini, bu başkanlarla ilgili bir mahkeme kararının da bulunmadığını hatırlattı.

Görevden uzaklaştırılan isimlerin ‘iktidara yakın medya tarafından suçlu ilan edildiğini’ dile getiren CHP lideri şunları söyledi: “Bir kişinin suçlu olduğuna ne zamandan bu yana mahkeme dışındakiler karar veriyor. Dünyanın her yerinde yargı karar verir. Mahkemelerin hepsi elinde olduğu halde mahkemenin kararını bile beklemiyorsun, hızlıca kendin karar verip adım atıyorsun. Bu mesele HDP ya da başka bir parti meselesi değil. (Ahmet) Davutoğlu’na başbakanlığı bıraktırdıklarında da aynı tepkiyi gösterdik. AKP’li başkanlar görevden istifa ettirilirken de… Bu yapılan millet iradesine saygısızlıktır.”

Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: “Madem böyle yapacaktınız sandığı niye koydunuz? Madem sandığı koydunuz, niye gereğini yapıp vatandaşın iradesine saygı göstermiyorsunuz? Aklın, mantığın alacağı şeyler değil bunlar. Bu yapılanlarla dünyanın hiçbir yerinde ,‘Türkiye’de demokrasi var’ı anlatamayız. 20 Temmuz’da ilan edilen OHAL resmen bitti ama fiilen devam ediyor. Zaten (Cumhurbaşkanı Tayyip) Erdoğan ilan etmişti. ‘Seçilirlerse görevden alırız’ demişti. Her şey bir kişinin iki dudağı arasında. Kenan Evren’de, darbe dönemlerinde bile yaşanmamıştı böyle şeyler.”

‘Sokağa çıkmayı doğru bulmuyoruz’
Kılıçdaroğlu, parti olarak alınan ve alınabilecek diğer kayyım kararlarıyla ilgili ise şöyle konuştu: “Bu tür olaylar yaşanınca sokağa çıkmak, protesto etmek gibi durumları doğru bulmuyoruz. Biz milletin ferasetine güveniyoruz. İstanbul’da da aynı şeyi YSK eliyle bize yaptılar. ‘Ya sokağa çıkın ya boykot edin’ dediler. İkisini de yapmadık. Halkın ferasetine güvendik ve gördük.”