RTÜK nun SANSÜR yönetmeliği için iptal başvurusu

Ankara Barosu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) internet platformlarını denetleme yetkisi veren yönetmeliğin iptali için, Anayasa’ya aykırılığı iddiası ile Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) itiraz yoluna başvurulması talebiyle Danıştay’da dava açıldığını duyurdu.

Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğe göre radyo, TV ve isteğe bağlı yayın hizmetlerini sadece internette sunmak isteyenler artık RTÜK’ten lisans almak zorunda. Netflix ve Blu TV gibi platformlar artık RTÜK’ten izin alarak yayın yapabilecek.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin da konuyla ilgili, “Hem özgürlükleri yaşayacak hem de aile ve çocukları korumak adına milli ve manevi değerlerimize sahip çıkacağız. Kimsenin endişesi olmasın” demişti.

İfade özgürlüğünün doğrudan ihlal edildiğini belirten Ankara Barosu’ndan şu açıklama yapıldı: “Söz konusu Yönetmelik ile getirilen düzenlemenin ifade, haber alma ve verme özgürlüğüne doğrudan müdahale oluşturması, bireylerin tercih hakkının önüne geçerek otokontrolün kamunun denetimine aktarılması hususlarına vurgu yapılarak hukuka aykırı düzenlemenin iptali talep edilmiştir.”