AKP Enflasyonu !

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bugün yüzde 15.01 olarak açıkladığı yıllık enflasyon rakamının ‘şaibeli’ olduğunu savunarak, “Rakamlara bakarsak, AKP dünyada görülmeyen bir sistem yaratmış. Ülkede fiyatlar artarken enflasyon düşüyor” dedi.

Bugün açıklanan rakamlara göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) 2019 yılı ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0.86, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 7.35, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15.01 ve 12 aylık ortalamalara göreyse yüzde 19.62 yükseldi.

Bu rakamlara itiraz eden CHP’li Erdoğdu, gıdadaki yıllık enflasyonun İstanbul Ticaret Odası tarafından yüzde 22.55, Türk-İş tarafındansa yüzde 22.19 olarak tespit edilmesine karşın, TÜİK’in yüzde 17.22 olarak açıkladığına dikkat çekti.

Slumpflasyon

TÜİK’in enflasyon hesabına ‘kimsenin inanmadığını’ kaydeden CHP’li vekil şunları söyledi: “Türkiye, 2018 yılının son çeyreğindeki ortalama yüzde 22.4 enflasyon ve yüzde 2.8 küçülmeyle birlikte slumpflasyona girmişti. Dün açıklanan ikinci çeyrek büyüme rakamlarına göre de yüzde 1.5 oranında küçüldük. Yani enflasyon içinde küçülme demek olan slumpflasyon hala devam ediyor. Ekonomi hala dipte sürünüyor.”

TÜİK’in Ocak 2019’de fiyat alınan işyerlerinde ve ağırlıklarında değişikliğe gittiğini hatırlatan Erdoğdu, bu durumun yapay bir enflasyon düşüklüğüne neden olduğunu kaydederek şöyle devam etti: “TÜİK böylece hem aylık hem de yıllık artış rakamlarını aşağı doğru çekti. Bu yöntemle zamların enflasyona etkisi birer ay ertelendiği gibi, sokaktaki hayat pahalılığının enflasyon hesabına yansıması masa başında engellenmiş oldu. Ocak ayında fiyat derlenen işyerlerinde yapılan değişiklik ile ucuzluk marketlerindeki satılan ürünlerin fiyatlarının ağırlıkları artırıldı. Böylece AKP dünyada görülmeyen bir model yarattı. Ülkede çaydan sigaraya, elektrikten doğalgaza, ulaştırmaya kadar vatandaşın her gün kullanmak zorunda olduğu her şeye yüzde 15-20’ler dolayında zam geliyor ama enflasyon rakamları düşüyor.”

’10’da birlik kısımda ciddi şaibeler’

CHP’li vekil, bu değişilikten sonra hangi işyerinin ağırlığının ne kadar değiştiğinin açıklanmadığını, TÜFE hesaplamasının yaklaşık 10’da birlik kısmının Ocak 2019’dan beri ciddi şaibeler barındırdığını ifade etti.

Erdoğdu savını şöyle açıkladı: “Örnek vermek gerekirse, Ocak 2019’da Aralık 2018’e göre salam yüzde 29.5, sosis yüzde 22.5, sucuk yüzde 16.3 ve dana eti yüzde 8.5 ucuzlamış. Et ve et ürünlerindeki bu çapta bir ucuzlama yaşanıp yaşanmadığını vatandaşımız yaşayarak biliyor. Bu ürünlerin ucuzlaması söz konusu olmadığına göre, bu fiyat düşüşü iddiaları ile yapılan TÜFE hesaplaması şaibelidir. Maalesef artık inanırlığı kalmayan TÜİK, adeta hükümetin Titanik kemancısı gibi vatandaşın market raflarında yaşadığı zamları gizleme çabası içinde. Ama onlar rakamlara yansıtmaktan kaçınsa da halk enflasyonu fazlasıyla hissediyor.”
Kaynak:Diken .com