AK Parti’de MHP rahatsızlığı…

AK Parti’de MHP

rahatsızlığı…

Necdet SİVASLI

AK Parti’de MHP ile yapılan ittifaktan bazı rahatsızlıkların olduğu söyleniyordu. İktidar partisinin son Kızılcahamam Kampı’ndaki toplantıda da bu rahatsızlıkların dile getirildiği konuşuluyor.

Özellikle Bahçeli’nin Kılıçdaroğlu’nun dokunulmazlığının kaldırılması konusundaki açıklamalarının tartışıldığını da belirtelim. Bazı AK Partili yöneticilerin “Bu konu çok baş ağrıtır, bize puan kaybettirir” görüşünde oldukları da siyasi kulislere yansıyor.

Konu hakkında bir not:

Yüce Divan’da ancak Başbakan ve Bakanlık mevkiindekiler yargılanabiliyor. Kılıçdaroğlu, bir partinin genel başkanı olması nedeni ile ancak normal mahkemelerde yargılanabilir. Yüce Divan’da yargılanmaz. Görülüyor k, MHP kurmayları da bu konudaki açıklamalarında bir düzeltme yolunu seçmişler.

Yeniçağ Gazetesi’nden Fatih Ergin’in haberine göre, Bahçeli’nin Kılıçdaroğlu için istediği “Dokunulmazlığının Divan’da kaldırılıp, Yüce yargılansın” sözleri AKP’de değer bulmamış. Bazı AKP’li üst yöneticiler “Bu bizi bağlamaz ve konu partimizi yıpratır” görüşünü dile getirmişler.

Haberde yer alan görüşlerini yansıtalım

AKP’nin dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açılış konuşmasıyla başlayan Kızılcahamam kampında, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile ilgili yaptığı “yargılanmalı” çıkışı da tartışıldı. Bahçeli’nin, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun dokunulmazlığının kaldırılarak yargılanmasını talep etmesinin, AKP’nin üst düzey yöneticileri ve milletvekilleri tarafından eleştirildiği öğrenildi. Edinilen bilgilere göre, cumhurbaşkanı seçilme oranı olan yüzde 50+1 şartı ile ilgili sunumun da yapıldığı kampta, MHP Genel Başkanı Bahçeli’ye AKP adına da karar verdiği gerekçesiyle tepki gösterildi. Kızılcahamam kampında partideki bazı isimlerin, “Bahçeli kendi siyasi yaklaşımlarının Cumhur İttifakı’na hakim olmasını mı istiyor? MHP’nin Meclis’te tek başına Kemal Kılıçdaroğlu’nun dokunulmazlığını kaldıracak gücü yok. Ancak Bahçeli’nin yaptığı açıklamaya bakarsanız, AK Parti’yi de MHP ile aynı yönde hareket edecekmiş gibi gösteriyor. Bu, AK Parti’nin kurumsal görüntüsüne zarar verir” şeklinde sitemlerde bulunduğu öğrenildi. Öte yandan, AKP Milletvekillerinin ana muhalefet partisi liderinin dokunulmazlığını kaldırma gibi bir görüntü içerisine girilmesinin oy kaybını hızlandıracağı ve iktidarı daha da yıpratacağını belirttiği öne sürüldü.

Bize gelen bazı haberlere de göz atalım. Sadece iddia olarak değerlendirdiğimiz bu haberlerin içeriği de şöyle.
Birçok AK Partili kurmay ve üyelerin MHP’den rahatsız olduğu ve “MHP ile ortaklığımız partimizi yıpratıyor. Seçimlerde de bizim oylarımızın bir bölümü MHP’ye kayıyor. MHP’nin AK olmadan alacağı oy oranı % 3-5 bandında görülürken, bizimle birlikte bu oy oranı iki, hatta üç katına kadar çıkabiliyor. MHP’nin başka partilerden oy alması da mümkün değil” görüşünü dile getirdiği de siyasi kulislere yansıyor.

Aslına bakılacak olursa AK Parti’deki MHP rahatsızlığı uzun aylar öncesine dayanıyor.

Ancak, yani sistemde partiler % 50+1’e muhtaç oldukları için kendilerine yakın partilerle ittifak içinde olmaya mecburlar. Bu nedenle MHP ile olan ittifaktaki sıkıntıların şu an için sineye çekilmekte olduğu da gözleniyor.

Ciddi bir sıkıntının var olduğu söyleniyor. Sosyal medyada da bunun nedenleri sıralanıyor. AK Parti ile İYİ Parti arasında sıcak temasların başladığı, iki partinin ittifak yapabileceği söylentileri bile yankılanıyor.

Ortaya atılan % 40+1 oranının da MHP’den kurtulma yolu olarak seçilmek istenildiğine dikkat çekiliyor.

Bu iddialar üzerine MHP’den yapılan açıklamalarda “% 50+1 seçim sisteminden vaz geçilmesinin karşısındayız” açıklamalarının da neler ifade edilmek istenildiğini çok açık bir şekilde ortaya koymuyor mu?

Bu konuda şunu söylemeliyiz.
MHP’nin AK Parti ile olan ittifakı, belki önemli gibi görünebilir. MHP tabanında da bu konuda uzun zamandır bir rahatsızlığın olduğu, partide yaşanan çoğu istifaların da bu nedenle gerçekleştiği açıklanmıştı.

Bahçeli’nin son günlerdeki rahatsızlığı ve rahatsızlığı konusunda özellikle sosyal medyadaki haberler siyasete bomba gibi düştü. Çeşitli kanallardan çok çeşitli açıklamalar yapılıyor. Bahçeli’nin son durumu hakkında yapılan açıklamalarda da çelişkiler

Her şey bir yana, Türk siyasi hayatına damga vuran MHP Genel Başkanı Bahçeli’ye acil şifalar diliyoruz. Bir an önce iyileşip, partisinin dümenine geçmesini temenni etmekteyiz.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz