Belarus’a 64 milyon dolarlık tarım ürünleri ihracatı…

Belarus’a 64 milyon dolarlık tarım ürünleri ihracatı…

Haber:Halim UTLU

Türkiye’nin, Dünyada bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olan ve diplomatik ilişkileri 25 Mart 1992 tarihinde başlayan Belarus ile ticari ve
diplomatik faaliyetleri giderek hız kazanırken, toplam dış ticaret hacmi 632 milyon dolara ulaştı. Bunun da 79 milyon dolarlık kısmı tarımsal ürünleri kapsıyor.Türkiye geçen yıl Belarus’a, 64 milyon dolarlık tarım ürünleri ihracatı gerçekleştirdi. Bu ürünler arasında, daha çok domates, taze üzüm, taze ve kuru fıstık, narenciye gibi tarımsal ürünler yer alıyor.
Başkenti Minsk olan Türkiye ile Belarus arasında karşılıklı seyahatlerde vize uygulaması da,1 Haziran 2014 tarihinde kaldırıldı.Bu olumlu gelişmeler karşısında, Belarus’ta faaliyet gösteren 45 Türk şirketinin, bu ülkedeki toplam yatırımları 1,2 milyar dolar düzeyini geçti..Türk müteahhitlik firmaları, Belarus’ta faaliyetlerine başladıkları 1991 yılından günümüze kadar, 918 milyon dolar değerinde 46 proje üstlendi..

Tarım ve Orman Bakanı Dr.Pakdemirli, Belarus’a gitti

Öte yandan,Türkiye-Belarus Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantısına katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak amacıyla, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, 30 Ekim’de Belarus’a gitti..Bakan Pakdemirli, iki ülke arasındaki genel ve tarımsal konularla ilgili görüşme ve temaslarda bulunuyor.Bakanın, Belarus’a resmi ziyaret, 30-31 Ekim 2019 tarihlerini kapsıyor.
Tarım ve Orman Bakanı Dr.Pakdemirli ziyaret kapsamında, Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko, KEK Eşbaşkanı ve Başbakan Yardımcısı Vladimir Dvornik, Tarım ve Gıda Bakanı Anatoly Khotko ile ikili temaslarda bulunacak.

Dış ticaret hacmi, 632 milyon dolar

Türkiye ile Belarus arasındaki toplam dış ticaret hacmi, 2018 yılı verilerine göre, 632 milyon dolar ve bunun 79 milyon dolarlık kısmı tarımsal ürünleri kapsıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği’nin verdiği bilgiye göre Türkiye, 2018 yılında Belarus’a 64 milyon dolarlık tarım ürünleri ihracatı gerçekleştirdi.
Bu ülkeye daha çok domates, taze üzüm, taze ve kuru fıstık, narenciye gibi tarımsal ürünler ihraç edildi. Ziyaretle iki ülke arasındaki mevcut tarımsal ilişkilerin daha da geliştirilmesi amaçlanıyor.

2016’da, iki ülke arasında 9 belge imzalandı

Bir Slav devleti olan Belarus’un başkenti Minsk. Komşuları batıda Polonya, kuzeybatıda Litvanya, kuzeyde Letonya, doğuda Rusya ve güneyde Ukrayna..Ülkenin resmî diller‎i, ‎Beyaz Rusça ve Rusça..Ağırlıklı etnik gruplar‎; ‎%81,2 yerli, %11,4 Rus…
Belarus ile ilişkilerimiz yapıcı diyalog odaklı bir temelde, olumlu mecrada ilerliyor. Son dönemde ikili temas ve ziyaretlerde de artış kaydediliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 11 Kasım 2016’da Minsk’e gerçekleştirdiği ziyarette, iki ülke arasında 9 belge imzalandı.
Belarus’a Cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk ziyaret sırasında ayrıca, 2003 yılında inşaatına başlanan ve 2013 yılında yapımını Türkiye’nin üstlenerek, 2016 yılında tamamlanan Minsk Camiinin de açılışı gerçekleştirildi.

Lukaşenka,16 Nisan 2019’da ülkemizi ziyaret etti

Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenka da,16 Nisan 2019 tarihinde ülkemize resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Belarus’tan ülkemize Cumhurbaşkanı düzeyinde, 23 yıl aradan sonra yapılan ilk resmi ziyaret olan Lukaşenka’nın bu ziyareti kapsamında, ikili ilişkilerimizin çeşitli alanlarında, toplam 6 belge imzalandı.
Belarus’la 2018 yılında ikili ticaret hacmimiz, 633 milyon ABD Doları (440 milyon dolar ihracat, 193 milyon dolar ithalat) olarak gerçekleşti. Türkiye ile Belarus arasında karşılıklı seyahatlerde vize uygulaması da,1 Haziran 2014 tarihinde kaldırıldı.

45 Türk şirketinin toplam yatırımları 1,2 milyar dolar

Belarus’ta faaliyet gösteren 45 Türk şirketinin bu ülkedeki toplam yatırımları 1,2 milyar dolar düzeyine ulaştı. Türk müteahhitlik firmaları, Belarus’ta faaliyetlerine başladıkları 1991 yılından günümüze kadar, 918 milyon dolar değerinde 46 proje üstlendi.
Belarus’un Ankara’da Büyükelçiliği; İstanbul’da muvazzaf Başkonsolosluğu ile Adana, Antalya, Alanya, Bursa ve İzmir’de Fahri Konsoloslukları mevcut..
Türkiye’nin ise başkent Minsk’te Büyükelçiliği bulunuyor ve Büyükelçilik görevini, Eylül 2015’ten itibaren Kezban Nilvana Darama yürütüyor. Büyükelçi Darama, Belarus’da yaşayan vatandaşlarımızın, iki ülke arasında dostluk köprüsü oluşturduğunu ve gerek ülkelerimiz arasında karşılıklı anlayışın geliştirilmesine, gerek ekonomik ve ticari ilişkilerin ilerletilmesine önemli katkıda bulunduklarını ifade ediyor.

Büyükelçi Darama,“web” sayfası,”twitter” hesabı,“e-konsolosluk”sistemi çalışıyor

Belarus’da eğitim gören Türk öğrencilerin, genç kuşaklar arasında dostluk ve kültür bağlarının güçlenmesine yardımcı olduğunu belirten Darama,” Büyükelçilik olarak bir yandan Belarus ile ilişkilerimizin her alanda daha da geliştirilmesi yönünde, diğer yandan Büyükelçiliğimiz bünyesindeki tüm birimlerimizle vatandaşlarımıza her konuda yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Bu kapsamda, Belarus’da yaşayan vatandaşlarımız için kurulan “web” sayfamızdan ve bu sitede belirtilen “Twitter” hesabımızdan Belarus ve Türkiye – Belarus ilişkileri konusundaki bilgilere ulaşabilecek, konsolosluk işlemleri hakkında bilgi alabilecek ve duyurularımızı görebileceksiniz.

Belarus’a gidecek Türk Vatandaşların dikkat etmesi gereken hususlar

Ayrıca, konsolosluk konularındaki sorularınıza yanıt alabileceğiniz “e-konsolosluk” sistemine de sitemizden erişim sağlanabilmektedir.”diyor.
Bu arada, Minsk Büyükelçiliğimiz, Türkiye ile Belarus arasında karşılıklı seyahatlerde vize uygulamasının, 1 Haziran 2014 tarihinde kaldırıldığını, bu çerçevede, Belarus’a seyahat edecek Türk Vatandaşlarının dikkat etmesi gereken hususlarla ilgili 24.10.2018’de yayınladığı açıklamaya, Minsk Büyükelçiliğimiz sitesinden ulaşılabiliyor..
12 maddeden oluşan bu hususların yanı sıra, Belarus üzerinden Rusya Federasyonu’na veya Rusya Federasyonu’ndan Belarus’a seyahat edecek vatandaşlarımızla ilgili de, dikkat edilmesi gereken konularla ilgili açıklamalar da yer alıyor.