Beyaz Saray dan Türkiye’ ye YEŞİL IŞIK

Beyaz Saray, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yapacağı operasyonu ABD’nin desteklemeyeceğini ve ülkenin operasyona dahil olmayacağını açıkladı.

Beyaz Saray’ın açıklamasında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında telefon görüşmesi yapıldığı belirtilerek, “Türkiye, yakın zamanda Suriye’nin kuzeyine uzun süredir planladığı operasyon için harekete geçecek. ABD Silahlı Kuvvetleri, bu operasyonu desteklemeyecek ya da bu operasyona dahil olmayacak” ifadeleri kullanıldı.

ABD’nin Suriye’de yakalanan IŞİD militanlarını geri almaları için Fransa ve Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinden talepte bulunduğu ifade edilen açıklamada, “Ancak bunu istemediler ve karşı çıktılar… Türkiye artık… geçen iki yılda bölgede yakalanan tüm IŞİD savaşçılarından sorumlu olacak” dendi.

ABD ile Türkiye ağustos ayı sonunda Türkiye’nin Suriye sınırı boyunca uzanacak bir güvenli bölge kurmak için mutabakat sağlamıştı.

Ankara daha önce düzenlediği iki sınır ötesi askeri operasyon ile Suriye’nin İdlib vilayetiyle olan sınırından Fırat’ın batı kıyısına kadar uzanan bölgeyi kontrolü altında tutuyor.

Ankara Fırat’ın doğu kıyısından başlayacak güvenli bölgenin YPG’den temizlenmesini ve ev sahipliği yaptığı Suriyeli mültecilerin buraya yerleştirmesini istiyor.