Ne olacak bu EMEKLİNİN hali ?

Küresel Emeklilik Endeksi’nde Türkiye, 37 ülke arasında sondan üçüncü sırada yer alıyor. Yoksul yaşlılara verilen maaşların artırılması gerekiyor.

Uzun çalışma saatleri ve iş güvenliği konusunda dünyada son sıralarda yer alan Türkiye, emeklilikte de aynı kara tabloyla karşı karşıya bulunuyor.

Küresel Emeklilik Endeksi sıralamasında Türkiye, 37 ülke arasında sondan üçüncü sırada yer aldı. 42.2 puanla Türkiye’nin sadece Arjantin (39.5) ve Tayland’ı (39.4) geçebildiği listede, Hollanda 81 puanla ilk sırada bulunuyor. Danimarka (80.3) ve Avustralya (75.3) ilk üçteki diğer ülkeler oldu.

Türkiye’deki emeklilik sistemi, en düşük puanı 27.1 ile sürdürülebilirlik alt endeksinde aldı. Son sıralarda yer alan Türkiye, Tayland ve Filipinler ilk kez bu yıl sıralamaya dahil edildi.

Avustralya’da Melbourne Mercer tarafından hazırlanan raporun Türkiye bölümünde, emeklilik sisteminde iyileştirme için en yoksul yaşlılara verilen en düşük kamu emeklilik maaşlarının artırılması önerisi yer aldı. Türkiye’nin de içinde bulunuyordu. D grubunda yer alan ülkeler, “çözülmesi gereken büyük zayıflıklar ve eksiklikleri olan, bu sorunlar çözülmediğinde sürdürülebilirliği ve etkinliği şüpheli” ifadeleriyle tanımlandı.

Yeterlilik, sürdürülebilirlik ve bütünlük açısından Danimarka ve Hollanda, A grubunda yer alan ülkeler oldu.

MAAŞ DÜŞÜK

Türkiye’de en düşük işçi emeklisi maaşı 1186 TL, en düşük memur emeklisi maaşı ise 2 bin 522 TL seviyesinde bulunuyor. Türk-İş’e göre, Türkiye’de dört kişilik bir ailenin açıklık sınırı 2 bin 58 TL. Türkiye’de birçok emeklinin hanesine, açlık sınırın altında bir maaş giriyor.

MEZARA KADAR ÇALIŞMAYA DEVAM

Türkiye’de toplam 8.4 milyon emekli bulunuyor. Devletten malullük, ölüm aylığı ile dul ve yetim maaşı alanlar da eklendiğinde bu sayı 12.4 milyona ulaşıyor. 4 milyonu aşkın emekli, ya çalışıyor ya da iş arıyor. Emekli maaşlarının insanca yaşamaya yetecek seviyede olmaması, bu durumun temel nedenini oluşturuyor.

Emeklilerin yüzde 71’i 56 yaş ve üstü insanlardan oluşurken, yüzde 61’inin işçi, yüzde 21’inin Bağ-Kur ve yüzde 18’inin de memur emeklisi olduğu belirtiliyor.

Türkiye’de yaklaşık 5.5 milyon da emeklilikte yaşa takılan (EYT) kişi bulunuyor.