”Topunuz bir Türkiye etmezsiniz”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gazete, televizyon ve ajansların genel yayın yönetmenleriyle Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi’nde basına kapalı toplantıda bir araya geldi.

Erdoğan ; Biz o zaman NATO’da nasıl ortağız? Siz bize silahı bedava vermiyorsunuz. Paramızla veriyorsunuz. Peki, bulunduğumuz noktada NATO’yu korumaya gelince, bu koruma işlemini nasıl yapacağız? Şunu da söyleyeyim. Siz vermezseniz dünyada bu silahları temin edeceğimiz yerler bitmedi. Patriotlar verilmedi, biz de S-400 aldık. Yıllarca İHA’yı vermediler. İHA’yı yaptık. SİHA’yı vermediler SİHA’yı yapıyoruz. Şimdi SİHA’nın bir kademe daha ilerisini test ediyoruz, o da olacak. Kötü komşular bizi ev sahibi yaptı dedi.

“Suriye’yle sı”nırı olmayanlar Suriye’ye müdahale etmeye çalışmıyor mu?” diyen Erdoğan Arap Birliği içinde Topunuz bir Türkiye etmezsiniz diyerek şunları söyledi:

Arap Birliği’ne tepki: Sizin topunuz bir araya gelseniz zaten bir tane Türkiye etmezsiniz

İnsanoğlu bir garip. Arap ligi malum, bir karar aldı. Filistin katılmadı. Şimdi sadece bir elçi göndermişler o da konuşmamış, aldığımız bilgi o. 3 tane ülke bu işe katılmadı, Katar, Somali, Libya. Libya da açıklamasını yaptı. Enteresan olan şey şu: Bu bölge, siz Arap Ligi’siniz. Şu anda Suriye bir Arap ülkesi mi? Bütün ırklara saygı duyarım, benim için önemli olan insan olması meselesidir ve yaratılanı, yaratandan ötürü severiz. Arap olsun, Kürt olsun bu böyledir. Fakat şu mantığa bakın, Suriye kahir ekseriyetiyle Arap mıdır? Arap’tır. Şu anda terörün estiği bölge Arapların ağırlıkta olduğu bölge midir? Ağırlıkta olduğu bölgedir. Biz şimdi burada bu teröristlerle mücadeleyi verirken biz kimleri burada kurtarıyoruz? Yerlerinden edilmiş olan Arapları kurtarıyoruz.

Rejim aslında YPG/PYD’yi de savunmuyor. Tam olumsuz onlara karşı açıklamaları var rejimin. Bütün bunlar ortada iken Arap Ligi kalkıyor hala Türkiye aleyhine oradan karar çıkartıyor. Şimdi bunlara ne denir? Sizin topunuz bir araya gelseniz zaten bir tane Türkiye etmezsiniz. Buna rağmen siz petrolünüzle konuşuyorsunuz, dolarınızla konuşuyorsunuz ve belli takıntılarınız var bu takıntılara dayalı olarak konuşuyorsunuz.

Ama Türkiye duruşu ile konuşuyor. ‘Nereye ne kadar dolar verirsek oradan ne cevap alırız’ siz buna bakıyorsunuz, bizim böyle bir derdimiz yok. Biz şu andaki duruşumuzla herhangi bir ülkeyi değil, mazlumların hakkını almak için bu mücadeleyi sürdürüyoruz. Suriye’nin topraklarında bizim gözümüz yok. Suriye’yi bölüp parçalamak isteyenlerin karşısında duruyoruz. Burada bu hesap var mı? Var. Şu anda çok açık net, bu söylediğim örgütlerin hesabı nedir? Tamamen, Fırat’ın doğusunda bir terör devletini kurmaktır. Biz de buna müsaade etmeyeceğiz.

“90 günde Münbiç’i teslim edeceklerdi”

Onlar buradan defolacaklar. Münbiç ile alakalı, bize 90 günde Münbiç’i teslim edeceklerdi. Burayı bize 90 günde bırakın teslim etmeyi ondan sonra sene devrettik ama gene bir şey olmadı. Bakın şimdi biz mecburen Münbiç’e de operasyon yapıyoruz ve Münbiç’i de gerçek sahiplerine yüzde 85’e – ne o yüzde 85, Arap ve oradaki aşiretler bize haberler gönderdiler: ‘Bizi gelin kurtarın, topraklarımıza kavuşturun.’ Bize hep şunu söylediler. Dediler ki; ‘Böyle böyle’ Yani biz Münbiç’i en kısa zamanda, 90 günde terk edeceğiz.’ Ne oldu, terk etmediniz? Onun için bizim ne yaptığımız ortada. Cerablus’ta Türkiye mi var? El Bab’ta Türkiye mi var? Şu anda Afrin’de Türkiye mi var?

KKTC CUMHURBAŞKANI HADDİNİ AŞMIŞTIR
KTTC Başkanı Akıncı’ yı da sert bir şekilde eleştiren Erdoğan “Tamamıyla bir hadsizliktir, haddini bilmemektir”dedi.
Erdoğan’ ın Akıncı’ ya tepkisi şöyle:
Bunu çok açık ve net söylüyorum; tamamıyla bir hadsizliktir, haddini bilmemektir. Gerek Cumhurbaşkanı yardımcım olarak Fuat Bey’in bir cevabı var, gerekse parti sözcümün bu konuda sabahleyin zaten bir cevabı oldu. Şu an itibarıyla dünyada Kuzey Kıbrıs’ın devlet olarak mücadelesini bizden başka veren var mı? Yok. Bizden başka mücadelesini veren olmadığı halde öyle bir yere doğru savruluyor ki, biraz sabırla yeri geldiğinde arkadaşlarım gerekeni söylediler ama tabii bizlerden de gereken muameleyi de, cevabı da alacaktır. Türkiye Cumhuriyeti’ne kalkıp da böyle bir tavırda bulunamaz.

Çünkü orayı şu anda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak biz kabul ediyoruz. Bizden başka Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti diye bir ifadeyi kullanan var mı dünyada? Yok. Ne diyorlar? Kıbrıs diyorlar. Sadece biz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti diyoruz. Aşağıya da Güney Kıbrıs Rum Yönetimi diyoruz. Biz neyin mücadelesini veriyoruz, kendisi neyin mücadelesini veriyor? İnanıyorum ki Kuzey Kıbrıs’taki soydaşlarımız ona da gereken dersi en kısa zamanda verecektir.