ANKARA İÇİN YENİ MOBİL UYGULAMA

BAŞKAN YAVAŞ, İSTANBUL KALİTE KONGRESİ’NDE…

-ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI MANSUR YAVAŞ, İSTANBUL’DA DÜZENLENEN 28. KALİTE KONGRESİ’NDE, “21. YÜZYILDA METROPOLLER VE YEREL YÖNETİMLERDE ÇAĞIN GEREKLERİNİ YAKALAMAK” KONULU OTURUMA KATILDI

-BAŞKAN YAVAŞ, AKILLI ŞEHİRLERİN SAĞLAYACAĞI KOLAYLIKLARI ANLATTI

-ANKARA İÇİN YENİ MOBİL UYGULAMA

-BAŞKAN MANSUR YAVAŞ:

“ANKARA’NIN DOĞRU PLANLANABİLMESİ İÇİN DİJİTALE İHTİYAÇ VAR”

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Kalite Derneği tarafından 28.’si düzenlenen Kalite Kongresi’ne katıldı.
Başkan Yavaş, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleşen Kalite Kongresi’nin “21. Yüzyılda Metropoller ve Yerel Yönetimlerde Çağın Gereklerini Yakalamak” konulu oturumunda Ankara’da yapılan akıllı şehir çalışmalarını ve dijitalleşmenin sağlayacağı kolaylıkları anlattı. Başkan Yavaş’ın konuşmacı olduğu oturumda, Türkiye Belediyeler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de yer aldı.

“ÇAĞI YAKALAYAMAZSAN, YÖNETEMEZSİN”
21. yüzyılın teknoloji çağı olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Çağı yakalayamazsan, yönetemezsin. Bu bir gerçek, bütün gelişmeleri takip edip, izlemeniz gerekiyor. Çalışmalarınızı da buna göre yönlendirmeniz gerekiyor” dedi ve şöyle devam etti:
“Şehrin en uzak noktasındaki bir çukur bile, bizim görevimiz olarak görülüyor ve bizlere ‘Çukuru görmüyor musun?’ denilebiliyor. Biz bunu görmek zorundayız. Gönüllü katılımı sağlarken bir yandan da çağımızın şartlarına uygun bir şekilde dijital veri alımını sağlamamız gerekiyor. Bu verileri sisteme dahil etmemiz gerekiyor. Eğer hizmet kalitesini artıracaksınız, mutlaka her işi kontrol edilebilir yazılımlarla takip etmeniz gerekiyor. Bu hem kararların hızlı alınabilmesi için hem de vatandaşların taleplerinin kolayca alınabilmesi için çok önemli. Örneğin, halk otobüslerini de validatör sistemine dahil ettik. Bunlar takıldıktan sonra akıllı Ankara ulaşım entegrasyonu için bize bir veri oluşturmaya başladı. Artık otobüsün ne kadar yolcu taşıdığı gibi bilgilere ulaşabiliyoruz. Üstelik bir tarafta sıkışıklık yaşanırken öbür tarafta da ne kadar boş otobüs gittiğini görüp, buna göre yönlendirmeler yapabiliyoruz.”

“DOĞRU PLANLAMA İÇİN DİJİTALE İHTİYACIMIZ VAR”
Teknolojiyle birlikte ulaşılabilirliğin kolaylaştığını belirterek sözlerini sürdüren Başkan Yavaş, “Beypazarı’nda başkanlık yaptığım dönemlerde de hep vatandaşların internet yoluyla belediyeye ulaşmasının önünü açmak istedim ve bunu destekledim. Dijitalleştiğiniz zaman hizmetin hem maliyeti hem de süresi kısalıyor. Bunu çeşitli programlar vasıtasıyla yapıyoruz” diye konuştu.
Türkiye’deki en büyük sorunun kentlerdeki betonlaşma olduğunu hatırlatan Başkan Yavaş, “Ankara’nın 2025 yılında öngörülen nüfusu 8 milyon iken şu anda 25 milyona yetecek kadar imar planımız var. Çok bina yapıldı, satılmıyor. Bu binalar bomboş bekliyor. Ankara’daki yerleşim yerlerinin, kentte kapladığı alan sadece yüzde 3. Bu bilgilerin doğru kullanılması, Ankara’nın doğru planlanabilmesi için dijitale ihtiyacımız var. Şimdiyi planlarken geleceği de çağa ayak uyduracak şekilde yapmamız gerekiyor” yorumunu yaptı.

ANKARA İÇİN YENİ MOBİL UYGULAMA
“Teknolojiden hayatın her alanında faydalanmak istiyoruz” diyen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, şu açıklamalarda bulundu:
“Bugün e-demokrasi diye adlandırılan bir şey var. Çeşitli algoritmalar kullanarak, istediğiniz mahallede istediğiniz sokağa mesaj gönderip, onların görüşlerini alabiliyorsunuz. Böylece vatandaşların yönetime katılımını sağlayabiliyorsunuz. Ankara için bir mobil uygulama yapıyoruz ve en az 2 milyona yakın indirme bekliyoruz. Bu mobil uygulama üzerinden vatandaşlarımız her şeyi yapabilecek. Vatandaş gördüğü bütün olumsuzlukları bize anında bildirebilecek. Biz de kurduğumuz sistemle sorunu hemen çözeceğiz. Böylece vatandaş önce ciddiye alındığını görecek, daha sonra sahiplenmeye başlayacak. Sahiplenmeye başladığında da projeleri sormaya başlayacak. Sormalarını istiyoruz çünkü biz halkın parasını harcıyoruz. Bu yüzden de katılımcı belediyecilik çok önemli.”
Düzenli olarak yayınladıkları raporlarla halka hesap verdiklerinin altını çizen Başkan Yavaş, “Bütçe fazlası veriyoruz ama tasarrufun tümü önceden kalan borçların ödenmesinde kullanılıyor” ifadelerini kullandı.
Açıklamalarının devamında, bir yöneticinin gençleri mutlaka anlaması gerektiğini vurgulayan Başkan Yavaş, bisiklet yolları, e-spor etkinlikleri gibi gençlerin de ilgisini çeken projelerinden bahsetti.