CAN DOSTLAR EMİN ELLERDE…

CAN DOSTLAR EMİN ELLERDE…

-İNSAN HAKLARI KADAR HAYVAN HAKLARININ DA SAVUNUCUSU OLAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BİR İLKE DAHA İMZA ATTI

-BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI İLK KEZ TÜM VATANDAŞLARA AÇIK VE UYGULAMALI “HAYVANLARDA İLK YARDIM EĞİTİMİ” VERDİ

-YOĞUN KATILIMIN GERÇEKLEŞTİĞİ EĞİTİMDE HAYVANSEVERLERE SESLENEN ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI MANSUR YAVAŞ, “BU ORGANİZASYONA EV SAHİPLİĞİ YAPMANIN BÜYÜK MUTLULUĞUNU YAŞIYORUM” DEDİ

-BAŞKAN YAVAŞ:

“MOBİL UYGULAMAMIZ YAKINDA HAYATA GEÇECEK. ACİL BİLDİR BUTONU İLE BİZE ANINDA FOTOĞRAF VE GÖRÜNTÜ GÖNDEREBİLECEKSİNİZ”

“İŞ BİRLİĞİ YAPARAK ORTAK AKILLA KENTİ DAHA İYİ YÖNETECEĞİMİZİ, İNSANLARA VE SOKAK HAYVANLARINA KARŞI ÇOK DAHA İYİ HİZMET EDEBİLECEĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUZ”

“BARINAKLARIMIZI İYİLEŞTİRMEYE YÖNELİK ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR”

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın çağrısıyla “Sokak Hayvanları Çalıştayı” düzenleyen; Türkiye’de ilk kez öldürülen sokak hayvanları davasına müdahil olan ve davaya müşteki sıfatıyla katılan Büyükşehir Belediyesi bir ilke daha imza attı.
Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı Ankara’da ilk kez tüm vatandaşlara açık “Hayvanlarda İlk Yardım Eğitimi” düzenledi.

UYGULAMALI EĞİTİME YOĞUN KATILIM
Büyükşehir Konferans Salonu’nda düzenlenen eğitime Başkentli hayvanseverler yoğun ilgi gösterirken, salonda oturacak yer kalmayınca katılımcılar merdivenleri de doldurdu.
Alanında uzman eğitmenlerin uygulamalı olarak anlattığı eğitime; Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Sağlık İşleri Daire Başkanı Seyfettin Aslan, Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Belgin Sarımehmetoğlu ve Türk Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ali Eroğlu da katıldı.
Sözlerine “Bu organizasyona ev sahipliği yapmanın büyük mutluluğunu yaşıyorum” diyerek başlayan Başkan Yavaş, toplumu bilinçlendirmeyi amaçladıklarının altını çizdi ve hayvanseverlere şu mesajları verdi:
“Bazen televizyonlarda görüyoruz sokaklardaki kazalara iyi niyetli olarak gidip de cana kast ettiğimiz durumlar da olabiliyor. Bunu çok geliştirmemiz gerekiyor. Bildiğiniz gibi Türkiye’de ilk defa Batıkent’teki sokak hayvanları cinayetlerinden sonra savcılığa verdiğimiz dilekçe üzerine müdahilliğimiz kabul edildi. En ağır şekilde cezalandırılmaları için mahkemeyi takip ediyoruz. Bu tür uygulamalarımız Türkiye çapına da yayılır diye düşünüyorum. Barınaklarımızı iyileştirmeye yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Yüzde 40’ını Tarım Bakanlığı’nın geri kalanını Avrupa Birliği’nin vereceği projeyle hepimizin arzu ettiği şekilde sokaktaki dostlarımıza yardım etmeye çalışacağız.”

MOBİL UYGULAMA VE ACİL BİLDİR BUTONU
Eğitime katıldıkları için sivil toplum kuruluşlarına, akademisyenlere ve tüm hayvanseverlere teşekkür eden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, vatandaşların hayatını kolaylaştıracak mobil uygulamalar hakkında da şu bilgileri verdi:
“Mobil uygulamamız var ve yakında hayata geçecek. Bu uygulamayla anında fotoğrafını, görüntüsünü sesli ya da yazılı mesajla problem her ne ise bize iletebileceksiniz. Cep telefonlarınızdan bunu yapabileceksiniz. Sadece sokak hayvanları ile ilgili değil tüm konularda ilgili yere ve kişiye ulaşmanız kolaylaşacak. Eksiklerimiz olursa da onu da aynı yerde mesajla yazabilirsiniz. Burada acil bildir butonu var. Acil bildir butonuyla fotoğrafı çekip konumu ile gönderdiğiniz takdirde olaya müdahale etmemiz daha da kolaylaşacak. Otobüste veya sokakta karşılaştığınız herhangi bir olumsuzluğu bu şekilde bize ulaştırabileceksiniz.”
Toplumun tüm kesimleriyle iş birliği yaparak, ortak akılla kenti yönetmek istediklerine vurgu yapan Başkan Yavaş, “İnsanlara ve sokak hayvanlarına karşı da birlikte çok daha iyi hizmet edebileceğimizi düşünüyoruz. Televizyonlarda bu kadar yoğun katılımı görünce bu işin ne kadar önemli ve değerli olduğunu herkes daha iyi anlayacaktır” dedi.

HAYAT KURTARMAK İÇİN NELER YAPILMALI?
Uygulamalı olduğu kadar pratik bilgilerin de verildiği eğitimde yardıma muhtaç hayvanlar için;
-Acil durumlarda yardım ekibi olay yerine ulaşıncaya kadar ki süreç yönetiminin sağlanması,
-İlk yardımda ne yapılması gerektiği kadar ne yapılmaması gerektiği,
-Hasta ve yaralı hayvanlara nasıl yaklaşılması gerektiği,
-Acil durum değerlendirilmesi,
-Veteriner hekim gelinceye kadar uygulanması gereken veya müdahale edilmemesi gereken hususlar,
-İlk yardım sonrası hayvan nakli sağlanırken dikkat edilmesi gereken konular
tek tek anlatıldı.

BÜYÜKŞEHİR’E TEŞEKKÜR
Eğitimi veren Doç. Dr. Oytun Okan Şenel, Ankara Üniversitesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin iş birliğine dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Türkiye’de hayvan hakları konusunda son zamanlarda çok güzel şeyler oluyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Hayvan Hakları Komisyonu kuruldu. Yasa çalışmaları başladı. Yasanın merkezinde de her zaman belediyeler, özellikle de Büyükşehir Belediyeleri var. Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi arasında imzalanan Sağlık Hizmetleri Protokolü ile yılda 3 bin köpek sağlık hizmetinden faydalanıyor. Tamamen Büyükşehir Belediyesi’nin yardımı ve yönlendirmesi sayesinde.”
Yaralı hayvana müdahale esnasında birçok doğru bilinen bilginin yanlış olduğunu belirten Şenel, “Bu eğitimle sık yapılan hataları öne çıkararak, onların yapılmasına birazcık engel olmak ve sağlık personeli olmayan kişilerin hayvan sağlığına nasıl katkı sağlayabileceğini anlatmak istedik. Katılım ve ilgi çok yoğun olduğu için biz de çok mutluyuz” dedi.
Başkan Yavaş’ın Batıkent’te zehirlenerek öldürülen köpeklerle yakından ilgilenmesinin hayvanseverleri çok mutlu ettiğini vurgulayan Melek Sera Şantay adlı vatandaş, “Eğitim gayet güzel ve başarılıydı. Acil durumlarda neler yapacağımız hakkında bilinçlendik. Bunun için Mansur Başkan’a teşekkür ediyoruz” derken, Üniversite öğrencisi Elif Çavdar ise, “Bir hayvanın acil durumunda hep bir panik hali hakimdi. Olaya nasıl müdahale edeceğimizi bilemiyorduk ama şu an bilinçli olduk. Özellikle trafik kazası vakalarında çok fazla bilinçlendik. Mansur Yavaş Başkanımıza çok teşekkür ederiz” diye konuştu.
Hayvanseverler eğitimin tekrarlanmasını isterken, tüm katılımcılara eğitimin sonunda katılım belgesi de verildi.