Her söyledikleri yalan…

Her söyledikleri yalan…

Necdet SİVASLI

Dost ve müttefik olarak gördüğümüz Amerika ile olan ilişkilerimizde biz her zaman şunu vurguladık:

“Amerika’ya güvenmiyoruz. Verdikleri hiçbir söze de inanılmaması gerekiyor. Bugünekadar yaşadıklarımız bunlar için en büyük kanıttır.”

Amerika ile ilgili son günlerde yaşanan iki kritik yalandan söz edelim:

Barış Planı Harekâtından sonra yapılan mutabakatta TSK 9 gün süren harekatı durdurdu. Buna karşılık Amerika, bölgedeki PYD/ PKK terör unsurlarının 30 kilometre aşağıya çekilmesini sağlayacak ve silahların toplanmasını gerçekleştirecekti.

Sonra ne oldu?

Amerika’nın verdiği sözü tutmadığı anlaşıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Milli Savunma Bakanı Akar “Teröristler halen bölgeden çekilmedi” açıklamasında bulundu.

Ancak daha önce yapılan açıklamalarda ne denilmişti:

“Eğer Amerika sözünü tutmaz, terörist gruplar bölgeden ayrılmaz, silahları toplanmazsa Barış Pınarı Harekatı da kaldığı yerden devam edecektir.”

Sonrasına geçelim:

Terörist gruplar bölgeden ayrılmadı, silahları toplanmadı ve Barış Planı Harekatı da sürdürülmedi.

Aksine, bölgedeki PYD/ PKK’lılar patlayıcılarla Pazar yerlerini ve sivilleri hedef alıp cinayetler işlemeye başladı.

Bu olay bir kez daha Amerika’ya kesinlikle güvenilmeyeceğini bir kez daha gösterdi ve “Bunların söylediği her şey yalan” dedirtti.

Bir başka yalanları daha var:

“Suriye’den çekiliyoruz, bölgede hiçbir askerimiz kalmayacak” dediler.

Sonra ne mi oldu, habere göz atalım:

ABD ordusunun, Barış Pınarı Harekatı sırasında Suriye’nin kuzeyindeki üslerinden çekilmesinin ardından terör örgütü YPG/PKK’nın işgalindeki bölgelerde boşalttığı üslerine dönüş çalışmaları sürüyor.

Suriye’nin kuzeyindeki Rakka ilinin batısındaki üssünü boşaltan ABD ordusu, bölgeye dönerek üs kurma çalışmasına başladı. ABD ordusunun sevk ettiği ve aralarında personel taşıyıcı zırhlı araç, mayın temizleme aracı ve pikabın olduğu konvoy, Suriye’nin kuzeydoğusundaki Haseke ilinden geçerek Rakka ilinin batısında yer alan Cezre üssüne ulaştı. Cezre üssüne varan konvoyda 25-30 ABD askeri olduğu görüldü.

ABD Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan fotoğraflar Sırrin’deki üssün yeniden yapılandırıldığını ortaya koydu.

Anadolu Ajansı (AA), ABD ordusunun Suriye-Türkiye sınırındaki Aynularab’ın (Kobani) güneyindeki Sırrin beldesindeki silolar bölgesinde yer alan eski üslerine yeniden yerleştiğini duyurmuştu.

Türkiye sınırına yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki Sırrin ve yakınlarındaki Sebit köyünde ABD’nin üsleri vardı. ABD, bu üsleri Barış Pınarı Harekâtı sırasında boşaltmıştı. ABD askerleri, Barış Pınarı Harekâtı başlayınca Sırrin’deki hava üssünü boşaltmış ve kullanılmasın diye bombalamıştı.

ABD ordusu dün ayrıca Barış Pınarı Harekâtı sırasında Suriye’nin kuzeydoğusundaki petrol bölgesinde durdurduğu devriyeleri de yeniden başlatmıştı.

Biz, bunun da bir yanıltmaca olduğu görüşündeyiz.

Amerika bölgeden ayrılmaz. Silahlandırdığı, eğittiği terörist gruplardan 60 bin kişilik bir kara ordusu kurdu.

Ana hedefleri bölgede bir Bağımsız Kürt Devletinin oluşumunu sağlamaktır. Barış Pınarı Harekâtı ile buna darbe vuruldu. İş gecikti. Ancak, ilerleyen zaman diliminde bu proje yeniden ayağa kaldırılmaya çalışılacaktır.

Aslında Türkiye-ABD arasında yapılan mutabakatla Barış Pınarı Harekatının durdurulması ile Amerika, PYD/ PKK’lı terörist grupları TSK’nın elinden kurtarmıştır. Daha sonra bunlara ihtiyaç duyulacaktır.

Bundan sonraki gelişmeleri iyi takip etmek ve okumak gerekiyor. Yeni oyunlar oynanıyor. Sahadaki gelişmelerin sonuçlarının Suriye’deki son duruma ışık tutacağını sanıyoruz.

Bunları değerlendirdiğimizde ne kazanıp, neleri kaybettiğimizin muhasebesini çok daha sağlıklı yapabileceğiz.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz