Gülen iade edilecek mi?..

Gülen iade edilecek mi?..

Necdet Buluz

FETÖ terör örgütü lider Fethullah Gülen’n Amerika’dan Türkiye’ye iadesi için girişimlere yenileri eklendi. Erdoğan’ın son Amerika gezisinde de yeni belgeler verilerek Gülen’in iadesi talebi yenilendi.

Fetullahçı Terör Örgütünün elebaşının iadesi için ABD’ye daha önce yedi dosya gönderen Türkiye, ilk defa örgütün yurt dışı yapılanmasıyla ilgili belgeler paylaştı.

Belgeler, bilgiler, dosyalar art arda veriliyor ama biz sonuca bakmak durumundayız.

Türkiye, FETÖ elebaşıyla ilgili ABD’ye daha önce yedi iade dosyası göndermişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, son ABD ziyaretinde Trump’a FETÖ elebaşının iadesine yönelik yeni belgeler paylaştı.

ABD’ye FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin çıkan mahkûmiyet kararları ile mahkemelerin gerekçeli kararları ve ankesör soruşturması başta olmak üzere, örgütün Avrupa ve diğer ülkelerdeki yapılanmasıyla ilgili yeni belgeler verildi.

Türkiye, ABD’ye ilk defa FETÖ’nün yurt dışı yapılanmasıyla ilgili belgeler sundu. Belgelerde FETÖ elebaşı Gülen’in yönetiminde örgütün yurt dışındaki lobisi anlatıldı. Şirket, okul ve dernek çatısı altında nasıl örgütsel faaliyetler yürütüldüğüne dair detayların yer aldığı belgelerde ayrıca, buralarda da devlet sızma girişimlerinde bulundukları belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, örgütün ABD’deki yapılanmasına ilişkin detayların ayrıntılarıyla aktarıldığı bir kitap da verdi. Örgütün ABD için de bir tehdit oluşturduğu belirtilen kitapta, FETÖ’ye ait 200 okul bulunduğu ve bu okulların yasa dışı bir şekilde örgüte para aktarmak için kullanıldığı ifade edildi.

Kitapta isim isim örgütün ABD’deki faaliyetlerini yürüten örgüt mensuplarının deşifre edildiği öğrenildi. FETÖ’nün ABD’deki faaliyetlerinin anlatıldığı kitap senatörlerin bazılarına verilmişti. Söz konusu kitap önümüzdeki günlerde diğer senatörlere de gönderilecek.

Buraya kadar olanlar haklı olduğumuz konuda atılmış olan olumlu adımlardır.

Peki, Amerika bunca suçlama, dosya, bilgi ve belgeye rağmen FETÖ elebaşısını Türkiye’ye iade eder mi?

Bugüne kadar iade konusunda adım atmayan Amerika’nın bundan sonra da tutumunu değiştirmeyeceği görülüyor. Çünkü, yapılan üst düzey görüşmelerde Amerikalı yetkililer “Konu hukuk konusudur ve bizim dışımızda “diyor. Topu taca atıyorlar.

Elimizde bir araştırmanın sonuçları var, paylaşalım:

5-11 Ekim tarihlerini kapsayan bir araştırmaya göre Amerika’nın FETÖ elebaşısı Gülen’in yakın zamanda Türkiye’ye iade etmesi konusunda görüşleri sorulan katılımcılar FETÖ elebaşısının Türkiye’ye iade edilmeyeceğini söylüyor. Katılımcıların % 15’i “Eğer Türkiye duruşundan taviz verirse belki iade işlemi gerçekleşebilir” diyor.

Amerikan kamuoyunun bu görüşünü önemsemek gerekiyor.

Bir başka konu da PYD/ PKK teröristlerin Suriye’deki elebaşısı Kobani’nin durumudur.

Amerika, açıkça Kobani’ye kucak açıyor. PYD/ PKK terör örgütüne yardım ve desteği sürdüreceğini söylüyor. Onca bilgi ve belgeye rağmen FETÖ’nün Amerika’da barınmasına izin veriyor.

Amerika, Gülen’in yaptıklarını bilmiyor mu? Bal gibi biliyor. Şu anda iade etmek işine gelmiyor.

PYD’yi terör örgütü olarak görmeyen Amerika, Kobani’nin eli kanlı bir katil olduğunu bilmiyor mu? Bal gibi biliyor. Kırmızı bülten ile aranan bu teröristi bile Beyaz Saray’da ağırlamaya hazırlanan Amerika’nın teröristlerle nasıl iç içe olduğunu artık anlatmaya ve yazmaya gerek görmüyoruz.

Teröristleri TSK’nın elinden kurtaran ve yapılan mutabakata da uymayan Amerika halen bölgeden teröristleri de verdiği silahları da temizlemedi. Barış Pınarı Harekâtını ise kaldığı yerden sürdürme kararlılığımız ortada kaldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan “Eğer teröristler bölgeden ayrılmazsa Harekatı bıraktığımız yerden devam etmeye kararlıyız” diyordu, şimdi ne oldu?

Söylemek istediğimiz şu:

Amerika bizim için önemli ve hayati olan bu konularda taviz vermiyor ve Türkiye’nin istediklerini de yerine getirmiyor.

Şimdi kalkıp “Amerika’dan istediklerimiz aldık” demek doğru mu?

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz