Üslerle ilgili yeni gelişme…

Üslerle ilgili yeni

gelişme…

Necdet Buluz

Tartışılan bir konu:

Amerika’nın Türkiye’deki üsleri kaldırılsın.

Son günlerde Amerika ilişkilerimiz açısından gündeme gelen bir konu da İncirlik ve Malatya Kürecik’teki Amerikan üsleriydi. Özellikle muhalefet, Amerika’nın baskılarına karşı bu kozların kullanılmasını istiyor, bizi yönetenler ise bu konuda adım atmıyorlardı.

2000’li yıllarda Avrupa Merkez Kuvvetleri Komutanlığı’nda komutan yardımcısı olarak görev yapan eski Hava Kuvvetleri Generali Wald, İncirlik’teki NATO varlığına ilişkin çekinceleri olduğunu söyleyerek, bu adımı kendilerinin atacağı mesajlarını veriyor.

“Erdoğan yönetiminde Türkiye, son beş yıldır bizim açımızdan bir dert. 2014 boyunca Ankara, Suriye ve Irak’ta alarm verici bir hızla yayılan IŞİD’e karşı İncirlik’ten ABD’nin askeri operasyonlar gerçekleştirmesine inatla izin vermedi. En nihayetinde, bir yıl süren bir teşvikin ardından Türkler gönülsüzce kabul etti. Fakat operasyonların durdurulması yolunda ara sıra gelen talepleriyle uğraşmak zorunda kaldık. Türkiye ABD ile aynı stratejik amacı paylaşmıyor. Türkiye’de bulunan İncirlik’teki nükleer imkânların Washington için kaygı nedeni olduğunu biliyoruz. Türkiye’de artan anti-Amerikancılığı ve Erdoğan’ın Rusya’ya yakınlaşma arzusu dikkate alındığında, o silahların yerini ivedilikle değiştirmek zorundayız. İdeal olarak, yeni evleri bir Avrupa toprağı olmalı. Bir seçenek İtalya’daki Aviano Hava Üssü’dür. Lojistik bakış açısından bu çok zor olmamalı.”

Amerikalı generalin açıklamaları bu kadarla da sınırlı değil. Günün birinde Türkiye’deki Amerika üslerinin gündeme gelebileceğini öngörüyor

İncirlik’in ABD’nin 39’uncu Kanat Komutanlığı’na da ev sahipliği yaptığını hatırlatan General Wald, “Bu güçlerin de yeri değiştirilmeli. Halihazırdaki alternatifler Kıbrıs ve Yunanistan” dedi.

Chuck Wald değerlendirmelerine şöyle devam ediyor:

“Bilhassa Yunanlar, son birkaç yıldır daha derin bir ABD askeri varlığı için haykırıyor ve giderek artan bir şekilde NATO içinde daha önemli bir rol istediklerini gösteriyorlar. Bu nedenle 39’uncu Kanat Komutanlığı’nı Yunan topraklarına yerleştirerek, bir taşla iki kuş vurulmuş olacak.”

Sözü fazla uzatmaya gerek yok.

Amerikalılar Türkiye’de bulunan üslerini uzun zamandır çevremizdeki bazı ülkelere taşımaya hazırlanıyor. Günün birinde bu konunun baş ağrıtacağını biliyorlar. Bu nedenle “Üslerinizi taşıyın” denmeden, kendileri bir çözüm bulacak.

Amerika’nın eski Hava Kuvvetleri Generali Wald’ın bu açıklamalarından bunu anlıyoruz.

Bir de şu var:

General boşuna konuşmuyor. Belli ki bir yerlerden bilgi almış. Yaptığı açıklamaların da mutlaka bir dayanağı var.

Nitekim Amerika’da Beyaz Saray ve Pentagona yakın bazı basın-yayın organlarında da İncirlik ve Kürecik üsleri konusunda aynı kaygıları taşıdıklarını yayınlıyor. Türkiye’deki üslerin Katar ya da Irak’a taşınması konusunda da çalışmaların yapıldığı bildiriliyor.

Eğer günün birinde Amerika’nın Türkiye’deki üsleri taşınırsa, bu Türkiye-Amerika ilişkilerinde yeni bir sayfanın açılması anlamına gelir. Beklenmedik yeni gelişmeler de yaşayabiliriz.

Şunu da düşünmekte yarar var:

Üslerin taşınması açıklamaları Türkiye-Rusya ilişkilerine Türkiye’nin ayar vermesi istenmesi için de baskı olarak değerlendirilmelidir. Çünkü uzun zamandır Amerika Türkiye ile Rusya yakınlaşmasından rahatsızlık duyuyor. En üst düzeydeki görüşmelerde de bu konu sürekli olarak gündeme getiriliyor.

Rusya’dan aldığımız S-400 savunma füzeleri konusu halen iki ülke arasındaki tartışma konusu olmaktan uzaklaşmadı. Amerikalılar bu füzelerin aktif hale gelmesini istemediklerini de aıkladılar.

Amerikalı generalin şu can alıcı açıklamasını anımsatarak bugünkü yazımızı sonlandırıyoruz:

“Türkiye’de bulunan İncirlik’teki nükleer imkânların Washington için kaygı nedeni olduğunu biliyoruz. Türkiye’de artan anti-Amerikancılığı ve Erdoğan’ın Rusya’ya yakınlaşma arzusu dikkate alındığında, o silahların yerini ivedilikle değiştirmek zorundayız.”

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz