YENİ SAYFA AÇMAKTA KARARLIYIZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump arasında merakla beklenen kritik buluşma dün Beyaz Saray’da gerçekleşti. Erdoğan ve Trump hem ikili hem de heyetlerarası görüşmelerde Suriye, F-35, S-400 gibi önemli başlıkları ele aldı. Erdoğan, “Bugün Sayın Başkan’a mektupları verdik. Ferhat Abdi Şahin gibi bir teröristin, ABD gibi bir ülkenin başkanı tarafından muhatap alınmasını üzüntü ile karşıladım” diye konuştu.
İki lider Oval Ofis’te 1 saat 15 dakika görüştü. Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ile Trump’ın eşi Melania Trump da yer aldığı görüşmede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien da hazır bulundu.

Görüşmenin ardından heyetlerarası çalışma yemeğine geçen Erdoğan ve Trump, senatörlerle görüşüp daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan basın toplantısında şunları söyledi:

YENİ SAYFA AÇMAKTA KARARLIYIZ

“Bugün Sayın Başkan ile gündemimizde yer alan konularda samimi görüşmeler kaydettik. Türk–Amerikan ilişkilerinin güçlü ve sağlıklı zeminlerde ilerlemesi konusunda hemfikiriz. İlişkilerimizde yeni bir sayfa açmakta kararlıyız. Milli güvenliğimizi tehdit eden terör oluşumları konusunda Sayın Başkan ile karşılıklı irademizi teyit ettik. DEAŞ’a karşı ortak mücadelemizin sürdürülmesinin önemine değindik.

ÜZÜNTÜ İLE KARŞILADIM

(Trump’ın mektubu) Bugün Sayın Başkan’a mektupları takdim ettim ve Ferhat Abdi Şahin gibi bir teröristin, ABD gibi bir ülkenin başkanı tarafından muhatap alınmasını üzüntü ile karşıladım. Yüzlerce insanımızın öldürülmesine sebep olan ve Apo’nun da manevi oğlum dediği bir teröristtir. ABD tarafından bu şekilde karşılanması doğrusu bizi üzmüştür. Bu şahıs Rusya tarafından da bu şekilde karşılanmıştır. Hassasiyet içerisinde olmamız lazım. Bugün bize yarın bir başkasına. Bunlarla ilgili de belgeleri verdim. Hatta CIA teşkilatının bu adamın terörist olduğu belgelemiş. Bu belgeyi de ben kendilerine takdim ettim. Gelen mektubu da yine aynı şekilde kendilerine verdik.

Barış Pınarı harekâtı, terörle mücadelede yeni ve önemli bir adım atmıştır. PKK/YPG bu mutabakatı bozmak için askerimizi, sivilleri hedef alan provokatif saldırılar düzenliyor. Buna rağmen biz Suriye’de krize kalıcı çözüm bulmak için ABD ile olan mutabakatımıza bağlılığımızı sürdürüyoruz.
ALNIMIZ AK, BAŞIMIZ DİK

Önümüze ikili münasebetleri dinamitleyecek yeni sorunlar koymaya gayret ediyorlar. 29 Ekim’de Temsilciler Meclisi’nde alınan kararların tam da bu amaca hizmet ettiğini ve ilişkilerimize gölge düşürme maiyetinde olduğumu Sayın Başkan ile paylaştım. Bu konuda alnımız ak, başımız dik özgüvenimiz tamdır. Türkiye bu konuda diyalogdan ve özgür tartışma ortamından yanadır.

GERİ KABUL ETMEDE HEMFİKİRİZ

Ülkemiz DEAŞ ile göğüs göğüse mücadele veren tek NATO ülkesidir. Hapishanelerimizde 1216 DEAŞ’lı var. Avrupadakiler başta olmak üzere kaynak ülkeleri geri kabule ikna etme konusunda Sayın Başkan ile ortak anlayışa sahibiz. Güvenli bölge çağrım hayata geçirilmediği için on binlerce masum hayatını kaybetti. 365 bin Suriyelinin kendi topraklarına geri dönüşünü sağladık Cerablus’ta. Sayın Trump ile başlattığımız projeyi hayata geçirebilirsek önümüzdeki dönemde geri dönenlerin sayısı daha da artacaktır.