İşsizlik baş ağrıtmayı sürdürüyor…

İşsizlik baş ağrıtmayı

sürdürüyor…

Necdet Buluz

Size bir soru:

“Bugün Türkiye’deki en büyük sorunların başında ne geliyor?”

Çoklarınızın vereceği yanıtı hemen söyleyelim: “İşsizlik.”

Çünkü Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olan işsizlik 4.6 milyonu aştı. Sayısı her ay daha da artıyorve endişe eden boyutlara tırmanıyor.

Tabloya bakalım:

İŞKUR, bu sene 1.3 milyondan fazla kişinin istihdamına aracılık etti. TÜİK raporuna göre ise sadece Ocak-Ağustos 2019 döneminde geçen seneye göre, istihdam 789 bin kişi azaldı. İşsizlik ise aynı dönemde 980 bin kişi arttı. Toplam işsizlik ise 4.6 milyona ulaştı.

TÜİK verilerine göre, istihdam son bir yılda (Ocak-Ağustos) 789 bin kişi azaldı. 980 bin kişi ise işinden oldu.

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ise güncel verilerini paylaştı. Kurum, kendisine bu yıl 1 milyon 350 bin kişiyi işe yerleştirme hedefi koymuştu. Bu senenin ocak-kasım döneminde hedefi aşarak özel sektörde 1 milyon 384 bin 685 kişiyi işe yerleştiren İŞKUR, böylece geçen yılın aynı dönemine göre istihdamını sağladığı kişi sayısını yüzde 25 artırdı.

İlk kez 2017’de bir yılda 1 milyon istihdam rakamını aşan kurum, son rakamlarla birlikte 10 senede 7.5 milyondan fazla kişiyi iş sahibi yaptı. Ocak-kasım döneminde istihdamına aracılık edilenlerin 930 bin 328’i erkek, 454 bin 357’si kadınlardan oluştu.

Kadınların işe yerleştirilmesi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,3 arttı. Genç işsizlerin istihdamına ağırlık veren kurumun, iş sağladığı kişilerden 471 bin 391’i ise gençlerden oluştu.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2005’te 21.7 milyon olan iş gücünün bugün 33 milyonu aştığını, yüzde 45 olan iş gücüne katılım oranının yüzde 54’lere ulaştığını belirtiyor.

Açıklamalar resmi ağızdan ve ortaya çıkan tablo da yine devletin resmi kurumunun verilerinden.

Türkiye’nin, iş gücüne katılım oranındaki artış açısından birçok ülkeyi geride bıraktığına dikkati çeken Bakan Selçuk, “İş gücü piyasasının bütün aktörleriyle ortaklaşa düzenlenen bilgilendirme toplantıları, istihdam fuarları ve kariyer günleriyle işverenlerimize, iş arayanlarımıza ve öğrencilerimize ulaştık. İstihdamı artırmaya yönelik çalışmalarımızı kararlı ve kesintisiz biçimde sürdüreceğiz. Hedefimiz 2022’de işsizliği tek haneye düşürmek” diyor.

Yıllardır aynı şeyleri duyuyoruz.

İşsizliğin tek hanelere düşürülmesi ancak yatırımlardan ve istihdamdan geçiyor. Yatırım yok, hali ile istihdam da olmuyor. Çalışan ve istihdam yaratan birçok işletmenin iflas ettiği, kapılarına kilit taktığını da unutmayalım.

Kaldı ki, çalışan bazı işletmeler de işçi ve eleman çıkarmaya, küçülmeye çalışıyor.

Tarım ve turizm sektörü yaz aylarında az da olsa işsizliğin giderilmesinde rol oynuyordu. Şimdi ise tarım sektöründe çalışan sayısında büyük çapta azalma görülüyor. Turizm sektöründe de aynı durumunun devam ettiğini gözlemliyoruz.

Tablo böyle olunca Bakan Zümrüt’ün “Hedefimiz işsizliği tek hanelere indirmek” sözü havada kalmıyor mu?

Bu iş nasıl olacak? Planlama nasıl yapılacak? Hangi sektörlere ne kadar eleman alınacak? Bunların detaylarının açıklanması gerekiyor. İşsizlik konusunda bugüne kadar yapılan açıklamalar umut vermekten uzak kaldı.

Bir de şu var:

Genç işsizler sayısı da hızla artıyor.

Özellikle üniversite mezunları iş bulamıyor. Her 3 üniversiteliden birinin işsizler ordusunda olduğunu istatistik bilgilerinden öğreniyoruz. İşin zaten gizlisi saklısı da yok, her şey açıkça ortada.

Uzmanlar uyarıyor:

“İşsizlik sosyal dengeyi ve sosyal barışı bozabilir.”

Son derece önemsediğimiz ve Türkiye’nin giderek en büyük sorunu haline gelen işsizlik konusunda yazmaya devam.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz