BÜYÜKŞEHİR’DEN KIRSAL KALKINMAYA DESTEK…

BÜYÜKŞEHİR’DEN KIRSAL KALKINMAYA DESTEK…

-ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, BAŞKENT’TE TOHUM TAKAS ETKİNLİĞİNE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

-ORGANİK TARIMIN GELİŞMESİNE KATKI SAĞLAYAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, GÖNÜLLÜLERDEN OLUŞAN ULUSAL TOHUM TAKAS MERKEZİ (UTTM) İŞ BİRLİĞİYLE “TOHUM TAKAS ETKİNLİĞİ” DÜZENLEDİ

-GENÇLİK PARKI KÜLTÜR MERKEZİ’NDE GERÇEKLEŞTİRİLEN ETKİNLİKTE ÜYELER KENDİ ARALARINDA ÜRETTİKLERİ YERLİ TOHUMLARI TAKAS ETTİ

-ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRE BAŞKANI HASAN MUHAMMET GÜLDAŞ, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN YERLİ TOHUMLARIN KORUNMASINA DESTEK VERECEĞİNİ SÖYLEDİ

Ankara Büyükşehir Belediyesi, kırsal kalkınma özellikle de organik tarımı desteklemek amacıyla, Ulusal Tohum Takas Merkezi ile iş birliği yaparak “Tohum Takas Etkinliği” düzenledi.
Büyükşehir Belediyesi Gençlik Parkı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı’nın ev sahipliği yaptığı “Tohum Takas Etkinliği”ne Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen gönüllüler katıldı.

YERLİ TOHUMLAR TAKAS EDİLDİ
Gönüllülerden oluşan Ulusal Tohum Takas Merkezi’nin (UTTM) üyeleri kendi yetiştirdikleri yerli tohumları birbirleriyle takas ettiler.
Etkinliğe katılan ve Büyükşehir Belediyesi’nin yerli tohumların korunması için destek vermeyi sürdüreceğini söyleyen Çevre Koruma ve Kontrol Dire Başkanı Hasan Muhammet Güldaş, şöyle konuştu.
“Ülkemizin tükenmeye yüz tutan zenginliklerini biraraya getirmek isteyen, şahsi hiçbir menfaati olmayan, ülkesine ve tarihine sahip çıkmak isteyen tohum gönüllülerimizle bir araya geldik. Bu platformda toplanan insanlar ata tohumlarına sahip çıkma, çoğaltma ve bu tohumları paylaşma konusunda emek veriyor. Bu torunlarımızın torunları için umut verici. Ülkemizin zenginliklerini korumak için el ele vermeliyiz. Üretmeden kalkınmak mümkün değil. Buraya tohum takası için gelenler kendi imkanlarıyla geldi. Bu önemli hareket tabiatı ve ülkeyi sevmenin çok somut bir ifadesidir.”
Etkinliğe katılanlara organik tarım ürünleri ikram edilirken, atalarından kalan tohumları yaşatmak ve yeni nesillere aktarmak için bu buluşmaların çok etkili olduğunu söyleyen Ulusal Tohum Takas Merkezi kurucusu Ali Özırmak da düşüncelerini şöyle ifade etti:
“2012 yılında yerel tohumların yaşatılması için bu grubu kurduk. Çeşitli illerden gelen üyelerimiz var. Gönüllülere bugün hem eğitim verilecek hem de tohum takası yapacağız. Bize bu konuda katkı sağlayan Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederim.”

BAŞKAN YAVAŞ’A TEŞEKKÜR
Alanında uzman eğitmenler tarafından bitki, tohum ve toprak çeşitleri üzerine bilgilerin de verildiği etkinliğe katılan Nagihan Eröz, “Ankara’ya Sarı Bursa buğday tohumu getirdim. Ailem çiftçilikle uğraşıyor. Ben de çiftçiliği çok seviyorum. Buraya getirdiğim tohum karşılığında aloe vera, çin pazısı, çilek ve 11 çeşit çiçek tohumu aldım. Tamamen yerli ve atadan kalma tohumları nesillerimize taşımak adına üretiyoruz ve gönüllülerle paylaşıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a bize katkısından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.
Ailesiyle birlikte etkinliğe katılan ve Hasan Muhammet Güldaş’a süs kabağı hediye eden 11 yaşındaki Yağmur Semiz de mutluluğunu, “Babamla birlikte tohum ekmeği çok seviyorum. Buraya süs kabağı tohumlarını da getirdim, karşılığında çiçek tohumu aldım. Çiçek dikmeyi çok seviyorum. Tüm arkadaşlarıma seslenmek istiyorum. Lütfen tohumla ilgilenin, çünkü beni çok rahatlatıyor, hep birlikte tohumlarımızı ve doğamızı koruyalım” sözleriyle dile getirdi.