Ukrayna’da Mehmet Akif’e vefa…

Ukrayna’da Mehmet

Akif’e vefa…

Necdet Buluz

Türk Milli Şairi Mehmet Akif Ersoy, vefatının 83. yılı kapsamında Ukrayna’nın başkenti Kiev’de anıldı. Türkiye’yi yurt dışında her zaman başarı ile temsil eden ve önemli etkinliklere imza atan EkoAvrasya, Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un anma toplantısında yine ayrıcalığını ortaya koydu.

Milli Marşı’mızın yazarı Mehmet Akif Ersoy’un unutulmaması, genç nesillere daha iyi tanıtılması yönünde atılan adımları her zaman destekledik. Çoğu zaman Milli şairimize vefasızlık yapıldığını da bu köşede dillendirdik.

Böylesine etkinliklerin büyük zorluklarla gerçekleşebileceğini çok iyi biliyoruz. Bu sıkıntılara göğüs geren, görevlerini başarılı biçimde yerine getirenlere özellikle teşekkür ediyoruz.

Bu nedenle EkoAvrasya gibi sivil toplum kuruluşlarının milli değerlerimizi ön plana çıkaran ve vefa örneği sergileyen bu tür etkinliklerini ayakta alkışladığımızın altını çizelim. Milli Şairimiz Akif, bütün yönleri ile çok güzel ve anlamlı biçimde ortaya konulmuş.

EkoAvrasya’nın Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren’in sosyal medya üzerinden duyurduğu toplantının ayrıntılarını yine sosyal medyadan yayınlanan şekli ile sizlerle paylaşıyoruz:

Kiev Yunus Emre Enstitüsü, EkoAvrasya Derneği ve Sebilürreşad Derneği tarafından Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi’nde düzenlenen etkinliğe Türkiye Cumuriyeti Kyiv Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere, Mehmet Akif Ersoy’un Ailesi adına Selma Ersoy Argon, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, Kyiv Milli Taras Şevçenko Üniversitesi Türk Filolojisi Bölüm Başkanı Doç. Dr. İrina Pokrovska, Sebilürreşad Yayın Kurulu Başkanı Recep Garip, EkoAvrasya Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren, Kiev Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Ender Korkmaz ve yazar – hukukçu Lütfi Bergen katıldı.

Açılış konuşması yapan EkoAvrasya Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren, Avrasya coğrafyasında bulunan kültürel potansiyeli de dikkate alarak faaliyetler yürüttüklerini ifade ederek, Ukrayna’da Türkoloji eğitimi alan öğrenciler ile daha sık bir araya gelinmesi gerektiğini belirtti ve etkinliğin icra sürecine katkı sunanlara teşekkür etti.

Kiev Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Ender Korkmaz ise Mehmet Akif Ersoy adına böyle bir etkinliği gerçekleştirmekten büyük onur duyduklarını belirterek, “Yunus Emre Enstitüsü olarak değerlerimizi dünyaya tanıtmaya devam edeceğiz” dedi.

Programda protokol konuşması yapan Türkiye Cumhuriyeti Kiev Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere, Mehmet Akif Ersoy’un milli şairliğinin yanı sıra milli mücadelenin manevi mimarlarından birisi olduğunu ifade ederek, “Bu büyük coğrafyada Mehmet Akif merkezinden bakarak, düşünce, kültür ve sanat köprüleri kurmaya mecburuz. Bu etkinliğin gerçekleştirildiği Kyiv Milli Taras Şevçenko Üniversitesi yetkililerine teşekkür ediyorum” dedi.

Panel programına konuşmacı olarak katılan Alanya Alaattin Keykubat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, Mehmet Akif Ersoy’un milli mücadele ruhunu anlatarak, gelecek nesillerin Akif ruhu ile gücleneceğini ve Akif’in beklediği Asım neslinin gençler olduğunu vurguladı.

Mehmet Akif Ersoy ailesi adına programa katılan torun Selam Ersoy Argon, “Akif dedemin torunu olmaktan gurur duyuyorum. Dedemin ruhaniyetiyle sizlerle beraberim. Dedemin en önemli vasıflarından birisi onun doğruluğu idi. Siz gençlerin de doğruluk üzerine bir hayat sürdürmelerini arzu ediyorum” dedi.

Sebilürreşad Mecmuası yazarı Lütfü Bergen ise Mehmet Akif Ersoy’un hayatının dört ana alanda şekillendiğini ifade ederek, “Vatan, Millet, Devlet ve İstiklal bu dört alanı kapsamaktadır. Anadolu’nun iman mücadelesinde şiiri bir dava adamı olarak kullanmıştır” şeklinde konuştu.

Sebilürreşad Mecmuası Yayın Kurulu Başkanı Recep Garip, merhum Mehmet Akif Ersoy’un ahlak, doğruluk ve idealistlik yönüne vurgu yaparak, “Dünyada iz bırakmak istiyorsanız yıldızları takip ediniz. Mehmet Akif Ersoy yalnz Türkiye’nin yıldızı değil, sınırsız topraklarında yıldızıdır. Akif şuuru devlet ve millet şuurudur. Korkma! Dediğinde Anadolu’nun yeniden kıyam etmesini sağlayan manevi bir mimar olduğu kadar, şiirin ve düşüncenin insanlık için vazgeçilmez olduğunu ve güçlü bir medeniyeti bunlarla inşaa edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Yoğun ilgi gören programın sonrasında katılımcılara şükran beratları takdim edildi.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz