BÜYÜKŞEHİR’DEN KİRA GELİRLERİNE SIKI TAKİP…

BÜYÜKŞEHİR’DEN KİRA GELİRLERİNE SIKI TAKİP…

-BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, TAHAKKUK EDEN KİRA GELİRLERİNİN TAHSİLİNDE YÜZDE 25 ORANINDA ARTIŞ SAĞLADI

-ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ DESTEK HİZMETLERİ DAİRE BAŞKANI MUSTAFA ÜNSAL, 4 BİN 516 TAŞINMAZI BULUNAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN TAHAKKUK EDEN KİRA GELİRLERİNİ YÜZDE 40’LARDAN YÜZDE 65’LERE ÇIKARDIKLARINI SÖYLEDİ

-ÜNSAL:

“BELEDİYENİN ÖZ KAYNAKLARINDAN OLAN KİRA GELİRLERİ GEÇMİŞ YILLARDA ANCAK YÜZDE 40 ORANLARINDA TAHSİL EDİLMİŞ. SIKI TAKİP VE DENETİMLER SONUCUNDA BU ORANI YÜZDE 100 OLARAK GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”

“KİRACILARIN YÜZDE 80’Nİ SÖZLEŞMEYE AYKIRI DAVRANIYOR”

“2018 YILINDA 95 MİLYON LİRA OLAN KİRA GELİRİNİN 44 MİLYONU LİRASI TAHSİL EDİLMİŞ”

“TAŞINMAZLARI EDERİ ÜZERİNDEN KİRAYA VEREREK 300 MİLYON TL’NİN ÜZERİNDE GELİR ELDE ETMEYİ HEDEFLİYORUZ”

“KİRALIK TAŞINMAZLARIMIZ İÇİN TAKİP PROGRAMINI AKTİF HALE GETİRDİK”

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın, israfın önüne geçecek tasarruf önlemlerinin alınması ile gelir getiren kaynakların verimli ve etkin kullanılması yönündeki yönetim anlayışı meyvelerini vermeye başladı.
Büyükşehir Belediyesi’nin önemli gelir kalemlerinden kira gelirleri sıkı takip altına alınarak, geçen yılın tamamında yüzde 46 oranında gerçekleşen tahsilat son 2,5-3 ay içinde yüzde 65 seviyesine çıkarıldı.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Daire Başkanı Mustafa Ünsal, Başkan Yavaş’ın talimatı doğrultusunda Büyükşehir Belediyesi’nde şeffaf, katılımcı yönetim anlayışının yanı sıra öz kaynakların verimli ve etkin kullanımını ilke edindiklerini söyledi.

4 BİN 516 TAŞINMAZ
Büyükşehir Belediyesi’nin merkezi bütçe dışında kendi öz kaynaklarından oluşan gelirleri artırmak için çalıştığını ve 4 bin 516 taşınmazı olduğunu ifade eden Ünsal, “Taşınmazların kiraya verilmesi, kontrolü ve işlemleri Daire Başkanlığımız tarafından yapılmaktadır. Öncelikli olarak hedefimiz kira gelirlerini önemli ölçüde artırmak” dedi.
Göreve başladığı eylül ayından itibaren kira gelirlerinin mevcut durum analizlerini yaptıklarının altını çizen Ünsal, yıllara göre yapılan analizler sonucunda tahakkuk eden kira gelirlerinin ancak yüzde 40’lar seviyesinde tahsil edildiğini tespit ettiklerini kaydetti.
Çevre ve Kontrol Daire Başkanlığı, Zabıta Daire Başkanlığı, Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı ile ANFA Genel Müdürlüğü teknik elemanlarından bir ekip oluşturduklarını vurgulayan Ünsal, “18 kişiden oluşan bu ekip ile daha önce kiraya verilen taşınmazlarımızı denetlemeye başladık. Bugüne kadar da 300’ün üzerinde yerin denetimini gerçekleştirdik” dedi.

“KİRACILARIN YÜZDE 80’Nİ SÖZLEŞMEYE AYKIRI DAVRANIYOR”
Denetimlerde kiracıların kira sözleşmesindeki şartlara uygun davranmadıklarını da tespit ettiklerini açıklayan Destek Hizmetleri Daire Başkanı Mustafa Ünsal, şöyle konuştu:
“Ne yazık ki denetlediğimiz kiracılarımızın neredeyse yüzde 80’ninin şartlara uymadığını tespit ettik. Örneğin 20 metrekare olarak kiraya verilen bir büfenin 480 metrekarelik düğün salonuna çevrildiğine tanık olduk. Ne yazık ki bununla ilgili de iç denetimlerin yapılmadığını, ecrimisil veya kira bedeli ödemediğini tespit ettik. Bunun için hukuki çalışmaları başlattık. Son 2,5 ay içerisinde gerçekleştirilen denetimler sonucunda da kiralardan elde ettiğimiz tahsilatımızı yüzde 25 oranında artırdık.”

“2018 YILINDA 95 MİLYON OLAN KİRA GELİRİNİN 44 MİLYON TL’Sİ TAHSİL EDİLMİŞ”
Belediyenin öz kaynaklarından elde ettiği gelirler arasında kira gelirlerinin önemli yer tuttuğunu ancak yeterli tahsilatın yapılamadığına dikkat çeken Ünal, şu bilgileri paylaştı:
“Örnek verecek olursak, 2018 yılında 95 milyon TL civarında kira tahakkuk etmiş ama bu miktarın ancak yüzde 46’sı yani 44 milyon TL’si tahsil edilebilmiş. Bu bizim için çok düşük bir rakamdı. Başkanlık olarak bu miktarı artırmaya yönelik olarak çalışmalara başladık. Çalışmayan bir kira takip programı vardı. Üzerinde bir takım revizyonlar yaparak, kira takip programını faal hale getirdik ve kirada bulunan tüm taşınmazlarımızı anında buradan takip etmeye başladık. Hedefimiz kira tahsilatlarını yüzde 100 oranında gerçekleştirmektir. İnşallah bundan sonra da kira gelirlerini iki ya da üç katına çıkarmayı amaçlıyoruz. Biliyorsunuz belediyenin bütçesi, iki kanaldan oluşur. Birincisi merkezden gelen bütçe, ikincisi ise kendi öz kaynaklarıdır. Herhangi bir işletme ya da kurum kendi öz kaynaklarını, gelirlerini artırdığı zaman finansal yönden çok daha rahat edecektir. Ve hizmetleri sürdürebilir hale gelebilecektir.”

“TAŞINMAZLAR EDERİ ÜZERİNDEN KİRAYA VERİLECEK”
Ankara Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Daire Başkanı Mustafa Ünsal, Büyükşehir Belediyesi’ne ait kafe, büfe, spor salonu, halı sahalar gibi yüzlerce taşınmazın kirada olduğunu hatırlatarak, “Bundan sonra mevcut sözleşme şartlarına uyulup uyulmadığı başta olmak üzere tüm kiracılarımızı sıkı bir şekilde denetlemeye devam edeceğiz. Gelecek yıllarda da ihaleyle gerçek değeri üzerinden kiraya vereceğimiz taşınmazlardan 300 milyon TL’nin üzerinde gelir elde etmeyi hedefliyoruz” dedi.