İran:İntikamı ağır olacak

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, bugünün ilk saatlerinde ülkesinin Devrim Muhafızları’nın Kudüs Gücü’nün başındaki isim olan Kasım Süleymani’yi öldüren ABD’ye Twitter üzerinden yanıt verdi. Zarif, ‘ABD’nin haydutunkini andıran maceraperestliğinin sonuçlarından sorumlu olacağını’ açıkladı.

Zarif, paylaştığı mesajda, ABD’nin Irak’ın başkenti Bağdat’taki uluslararası havalimanındaki saldırısını ‘son derece tehlikeli ve tansiyonu tırmandıracak aptalca bir hamle’ olarak nitelendirdi.

Süleymani’nin ve bağlı olduğu gücün bölgede El Kaide, IŞİD ve El Nusra’yla en etkin şekilde mücadele eden güç olduğunun altını çizen Zarif, “ABD, bir haydutunkini andıran maceraperestliğin sonuçlarının tüm sorumluluğunu almalıdır” ifadelerini kullandı.

Hamaney: İntikamı ağır olacak

İran Dini Lideri Ayetullah Hamaney ise Süleymani’nin intikamının ağır olacağını ifade etti. Bir mesaj yayınlayan Hamaney şu ifadeleri kullandı: “Şehit Süleymani, direnişin uluslararası simasıdır. Direnişi sevenler onun kanını yerde bırakmayacak. Dostlar ve düşmanlar bilsin ki fedakar ve aziz General Süleymani’nin olmayışı bizim için acıdır. Fakat nihai zafere ulaşmak için verilen mücadele, katiller ve canileri daha çok üzecektir.”

Üç gün yas ilan edildi

İran cephesinden saldırıya dair sert tepkiler gelirken Süleymani’nin ölümü nedeniyle ülkede üç gün ulusal yas ilan edildi.

Ruhani: Bizi daha kararlı kılacak

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, saldırıya ilişkin İran devlet kanalına şu açıklamayı yaptı: “Süleymani’nin şehit edilmesi, İranı, Amerika’nın sürdürdüğü yayılımcı politikaya direnme ve İslami değerlerini koruma konusunda daha da kararlı kılacak. İran ve bölgenin özgür ulusları intikamını alacak.”