Öğrencilerimize sahip çıkabilmek…

Öğrencilerimize sahip

çıkabilmek…

Necdet Buluz

Son günlerde eğitimini zor koşullar altında yapmaya çalışan üniversite öğrencilerinin durumları ve gelecekleri tartışılan konuların önüne çıkıyor. Her ne kadar yoğun iç ve dış gündem nedeni ile gölgede kalan bu konuyu son derece önemsediğimiz için bugün köşemizi öğrencilerimize ayırdık.

Özellikle kendi kentlerinin dışında öğrenim gören dar gelirli ailelerin öğrenci çocuklarının eğitimde çok zorlandıkları bir sır değil. Bazılarının devletin verdiği burstan bile para artırarak alilerine yardım ve destek olmaya çalıştığını bile görüyoruz.

Böylesine sıkıntıyı yaşayan binlerce öğrencimizin var olduğunu unutmayalım.

Konu neden bu kadar önemli ve gündeme geldi, buna bakalım:

Geçenlerde İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde okuyan 3.sınıf öğrencisi Sibel Ünlü yoksulluk ve iş bulamama nedenlerinden bunalıma girmiş ve intihar etmişti. Ünlü, ölümden önce paylaştığı twitlerde “Yemekhane kartımda para kalmamış sadece bir liram var. Bir lira ile karnımı doyurabilir miyim? Gidecek bir yerim yok, yaşamaya değer bir hayatım da ”diye sıkıntılarını dile getirmiş.

İşte ne olduysa bundan sonra oldu. Üniversite öğrencilerinin içinde bulunduğu zor koşullar gündem oluşturmaya başladı.

Üniversitede öğrenim gören, ancak cebinde yemek yeme bir yana, ulaşımını sağlayacak kadar parası olmayanların bile var olduğunu açık biçimde söylemek istiyoruz.

Bu gençlerimiz sadece yemek yeme, ulaşımla işlerini çözme yanında sosyal yaşamda da geride kalıyor. Sorun sade yemek konusu değil, çok daha sosyal sorunların da var olduğunu görmemiz gerekiyor.

Başta Büyükşehir belediyeleri olmak üzere birçok belediye öğrencilere sıcak çorba vermeye başladı. Bu kervana Bodrum Belediyesi de katıldı. Aynı zamanda giyim-kuşam ve ulaşım konularında da yeni çalışmaların başladığı haberlerini alıyoruz.

Şunu da belirtelim:

Belediyeler dışında bazı hayırseverler ve lokantalar da bedava çorba dağıtımına katılıyor. Bazıları da indirime giderek öğrencilerin yanında yer alıyor. Son derece önemli ve hayırlı işlere imza atılmaya başladığını görüyoruz.

Bodrum’da yaşadığımız için bu kentteki çalışmalardan söz edelim:

Bodrum Belediyesi, 08 Ocak 2020 Çarşamba gününden itibaren Ortakent Müskebi Cafe de saat 16.00-20.00 arası üniversite öğrencilerine ücretsiz çorba servisine başladı.

Böylesine bir girişime imza attığı için Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ve çalışma arkadaşlarını kutluyoruz. Öğrencilerimize kucak açan, onların yanında olduğunu gösteren, yalnızlıklarını gideren böylesine adımların diğer bazı kişi kurum ve kuruluşlarca da atılmasını bekliyoruz.

Bodrum’da ilklere imza atan bir yerel lokanta var.

Açıldığı günden bugüne hizmet, hijyen ve yemek kalitesi ile dikkatleri çeken Nimet Lokantası’nın da öğrencilere yemeklerde % 50 indirim uygulamaya başlamasını da olumlu buluyoruz. Lokantanın işletmecileri Şahin Birer ve Mert Sayın’a teşekkür etmemiz gerekiyor.

Gençlerimize ve öğrencilerimize sahip çıkabilmek için öncelikle yemek konusunda bir yarışın başlamış olması hiç kuşkusuz umut verici ve sevindiricidir. Bunun barınma da başta olmak üzere diğer konularda da yaygınlaştırılmasını kaçınılmaz olarak görmekteyiz.

Geç de olsa büyük sıkıntılar içinde öğrenim görmeye çalışan öğrencilerimizin içinde bulunduğu durum toplum tarafından görülmüş ve gündeme oturmuştur. Bu sıkıntıların elbirliği ile aşılabileceğine inanıyoruz. Sosyal devlet ve millet olmanın özelliklerini mutlaka sergileyeceğiz ve gençlerimize sahip çıkacağız.

Bugüne kadar atılmış olan adımlar ilerisi için umut vericidir.

“Yeterli mi?” diye soracaksınız. “Yeterli değil” ama, bir ön adım ve açılım olarak değerlidir. Bu adımların sıklaşması ve her tarafa yayılması gerekiyor. Bu konuda belediyelere, vakıflara, hayırsever kişilere ve sivil toplum örgütlerine çok iş düşüyor.

Öğrencilerimize sahip çıkacağız, onları bağrımıza basacağız, yalnız olmadıklarını göstereceğiz.

Göreceksiniz başaracağız.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz