Siyasi dengeler değişir mi?…

Siyasi dengeler

değişir mi?…

Necdet SİVASLI

Soru şu:

Yeni kurulan Davutoğlu’nun Gelecek Partisi ile kurulma çalışmaları süren Babacan’ın yeni partisi siyasi dengeleri değiştir mi?

Elimizde yeni yapılan bir kamuoyu araştırmasının sonuçları var, önce buna bakalım:

Metropoll Araştırma, şirketi Aralık 2019’da yaptığı anket çalışmasını yayımladı. Araştırma şirketi ‘bu pazar seçim olsa’ anketinin sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı.

Anket sonuçlarına göre, kararsızlar dağıtılmadan önce AK Parti yüzde 34.2, CHP 20.7, MHP 8.2, HDP 9.2, İYİ Parti 6.9 oy oranına sahip görülüyor.

Kararsızların dağılımı ile AK Parti oyunu % 41’e, CHP ise % 24,8’e yükseliyor. MHP’nin oy oranı % 9,8, İYİ Parti’nin oy oranı % 8,3’e ulaşıyor. HDP’nin oy oranı ise %11 olarak görülüyor.

Davutoğlu’nun oy oranı % 2 olarak görülürken, henüz kurulmamış olan Babacan’ın partisinin oy oranı da % 1,7 olarak ifade ediliyor.

Aynı araştırma şirketinin bir başka araştırmasının sonuçları da şu şekilde:

Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzde 50.2 ile beğenilirken, Ekrem İmamoğlu’nun beğenenlerin orası yüzde 48.6’da kaldığı görülüyor. İmamoğlu’nu takip eden ise yüzde 38.8 ile Mansur Yavaş oldu.

AK Parti ile ana muhalefet partisi CHP’nin de yaptırdığı kamuoyu araştırmaları var. Ancak partiler bunun sonuçlarını açıklamıyor. Her parti aşağı yukarı ne durumda olduklarını biliyor ve görüyor.

Şurası açık:

Davutoğlu ile Babacan’ın partileri AK Parti’den oy alıyor.

Babacan’ın partisi henüz kurulmadı. Yapılan açıklamalarda partinin çok güçlü olacağı, iktidara oynamak için kurulacağı, kadrosu ve programı ile bir alternatif oluşturacağı vurgulanıyor.

Metropol’ün araştırmasının sonuçlarından sonra biz Babacan’ın parti kurma çalışmalarında önemli rol üstlenen bir yöneticisi ile görüştük. Adının açıklanmasını istemeyen yöneticinin açıklamalarından bir bölümü sizlerle paylaşıyoruz:

“Partimiz henüz kurulmadı. Siyasi arenada olmayan bir partinin oy oranını tespit etmek doğrularla çelişir. Partimiz kurulup, hayata geçirildikten sonra yapılacak kamuoyu araştırmalarının sonuçları daha inandırıcı olur. Kaldı ki, bizim yaptırdığımız araştırma sonuçları çok farklı çıkıyor. Daha önce yapılan birkaç kamuoyu araştırmasında partimizin oy oranı % 10’larda görünüyordu. Biz, bunu bile az görüyoruz. Eğer iktidar olmak, sorunları çözmek için yola çıkıyorsanız kitlelerin de ışığı olacaksınız. Kadrolarımız, çalışma sitemimiz ve programımız insanlarımıza umut verecek nitelikler taşıyor. Sahaya indiğimizde bunu herkes görecektir. Bunun yanında 2013 yılında yapılacak seçimlere daha zaman var. Bu zaman içinde yapacağımız çalışmalarla oy oranımız daha netlik kazanacak. Bir de Cumhurbaşkanlığı seçim var ki, işte partimizin gücü o zaman daha net ortaya çıkmış olacak. Bekleyip, göreceğiz.”

Daha henüz kurulmamış bir partinin oy oranı belli olmaz. Olursa da yanıltıcı olur. Bu nedenle önce parti kurulsun, yöneticiler ve program ortaya çıksın. Seçmene ne kadar umut verebilecek görülsün. Ondan sonra yapılacak araştırmaların sonuçlarını değerlendirmek daha doğru olacaktır.

Bir de şu var:

Davutoğlu’nun Gelecek Partisi daha teşkilatlanmadı. Teşkilatların hayata geçmesinden sonra çok şeyler değişebilir.

AK Parti’nin oy kaybettiğini herkes görüyor.

İşsizlik ve ekonomideki sıkıntılar iktidar partisine oy kaybettiriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da kişisel oyunda düşüşlerin olması muhalefeti daha da iştahlandırıyor.

Özetleyelim:

Davutoğlu’nun Gelecek Partisi ile Babacan’ın kuracağı partilerin siyasi dengeleri değiştirebileceği şimdiden görülüyor. Bunun şiddetinin ne kadar olabileceğini önümüzdeki dönemde daha net görebileceğiz.

Özellikle % 50+1 oy oranına kavuşmak ve seçimi kazanabilmek için partilerin ittifak yapması gerektiği bugünkü sistemde yeni partilerin rolünün çok daha önemli olduğunu da söylemliyiz.

Böylesine bir durum karşısında yeni partilerin alacağı % 1 oranında oyun bile siyasi dengeleri değiştireceği görülüyor.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz