14 ŞUBAT DÜNYA ÖYKÜ GÜNÜ ÇEŞİTLİ İLLERDE KUTLANIYOR…

14 ŞUBAT DÜNYA ÖYKÜ GÜNÜ ÇEŞİTLİ İLLERDE KUTLANIYOR…

Uluslararası Ankara Öykü Günleri Derneği Başkanı Özcan Karabulut, Çankaya Belediye Başkanı Alper
Taşdelen ve Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş güne katılarak, konuşma yapacak….

Haber:Halim UTLU

14 Şubat Dünya Öykü Günü Ankara, Eskişehir,İzmir,Kayseri,Erzurum,Samsun,Çanakkale,Edirne,Bursa, Diyarbakır gibi illerde çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.
Başkentteki etkinlik, Ankara Üniversitesi,Çankaya Belediyesi ortaklığı ve Uluslararası Ankara Öykü Günleri Derneği sahipliğinde düzenlenen 14 Şubat Dünya Öykü Günü, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Morfoloji Binası Abdulkadir Noyan Konferans Salonu’nda saat 14.00-16.00 arasında yapılacak.
Programın sunumunu Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Boğaçhan Sözmen üstlendi. Açılış konuşmalarını Uluslararası Ankara Öykü Günleri Derneği Başkanı Özcan Karabulut, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen ve Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş yapacak.
2016 Dünya Öykü Günü Bildirisi okunacak
Ayşe Kulin‘in yazmış olduğu 2016 Dünya Öykü Günü Bildirisi’nin okunmasının ardından, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı öğretim görevlisi Dengin Ceyhan, piyano ile çeşitli parçalar sunacak. Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Orkide Çivicioğlu, Ayşe Kulin’den bir öykü seslendirirken, Ayşegül Tözeren ise usta yazarla söyleşecek. Program kapsamında, Fuayede bir de “Fotoğrafa Öyküler” konulu sergi açılacak.
Öte yandan 14 Şubat Dünya Öykü Günü Buluşmaları, Türkiye’nin dört bir köşesinde kutlanacak. Programları belli olan kentler arasında Eskişehir, Edirne, Kayseri, Çanakkale, İzmir, Samsun, Erzurum, Bursa ve Diyarbakır yer alıyor.
Eskişehir’de Dünya Öykü Günü
Tepebaşı Belediyesi, Dünya Öykü Günü’nü bir etkinlikle kutluyor. Yazarlar Seray Şahiner ve Semrin Şahin’in katılacağı Öykü Günü’nde, öykü üzerine bir söyleşi yapılacak ve öyküler okunacak. Tepebaşı Belediyesi ‘Öykü Atölyesi’ne katılanların öykülerinden oluşan bir kitap da, etkinliğe katılanlara ücretsiz dağıtılacak.
Yazar- eğitimci Nilüfer Altunkaya’nın yönetiminde 14 Şubat Cuma günü saat 14.00’te Özdilek Sanat Merkezi’nde yapılacak etkinlik halka açık olacak.
İzmir Dünya Öykü Günü
İzmir bu konuda öne çıkan kentlerimizden.İzmir öykü gün ve günleriyle buluşmalara adres oluyor ve İzmir öykü günlerinin 14.sü düzenleniyor. Konak Belediyesi’nin öncülüğünde 12-14 Şubat tarihlerinde üç gün sürecek etkinliklere, 40’a yakın edebiyatçı katılıyor.
14. İzmir Öykü Günleri’nin teması ” Gençlik ve Barış “. Onur konuğu ise Necati Tosuner. Ayrıca İzmir’de Yakın Kitabevi’nde öykü okumaları ve Urla’da öykü buluşmaları gerçekleştirilecek.
15 Şubat 2020 Cumartesi saat 14.00’de de; Kanguru Kültür Sanat Merkezi’nde (Kıbrıs Şehitleri Caddesi, 1462 Sokak, No.21/1 Alsancak-İzmir Tel.0-554-2822861) 14 Şubat Dünya Öykü Günü kutlanacak.
2021 yılı Onur Konuğu, Zafer Doruk olacak. 2021 yılı Dünya Öykü Günü bildirisi de, Onur konuğu Zafer Doruk tarafından kaleme alınacak.İsteyen herkes bu etkinliği ücretsiz olarak izleyebiliyor.
Erzurum’da Dünya Öykü Günü
Erzurum da bu kutlamalara katılan iller arasında..Bu yıl program, Erzurum Medya Sanat Evi Oda Tiyatrosu sahnesinde olacak.
Etkinliğin sunumunu Medya Sanat Evi oyuncularından Kenan Çinici yapacak. Uluslararası Öykü Günleri Derneği’nin çalışmalarından ve 14 Şubat Dünya Öykü Günü kutlamalarından söz edecek olan Demet Çizmeli’nin ardından, Kenan Çinici bu yıl Ayşe Kulin’in kaleme aldığı 14 Şubat Dünya Öykü Günü bildirisini okuyacak.
Program gitar dinletisi ile devam edecek. Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Dramatik Yazarlık Ana Sanat Dalı Öğretim Görevlisi Dr. Tamer Temel “Gogol’ün Öykülerinde “Küçük Adam” Olgusu” konulu bir konuşma yapacak. Gogol’ün “Palto” ve “Nevsky Caddesi” adlı öyküleri, Erzurum Devlet Tiyatrosu sanatçıları Taner Köse ve Sezai Yılmaz tarafından okunduktan sonra, daha önceki yıllarda yapıldığı gibi, öyküler üzerinde sohbet havasında tartışmalar yer alıyor..
Erzurum’da karlı bir akşamda Gogol sıcaklığıyla, Dostoyevski’nin o ünlü “Hepimiz Gogol’ün Palto’sundan çıktık” sözünün ışığında öyküye bakılacak.
Samsun’da Dünya Öykü Günü
14 Şubat Cuma günü 19 Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Lacivert Salonda düzenlenen etkinlikte, Ayşe Kulin’in öykü bildirisi okunacak.Daha sonra programda, Semrin Şahin “Ayşe Kulin’in Öykü Dünyası” üzerine hazırlamış olduğu sunum var. Programda, ayrıca Prof. Dr. Şaban Sağlık “Öykü Kurgusu”, Öğr.Gör. Sıddık Akbayır “Öykücülüğümüz”, Yrd. Doç. Dr.Bekir Şakir Konyalı “Öykü Denince”, Yrd. Doç.Dr. İlknur Tatar Kırılmış “Leyla Erbil Öykücülüğü” üzerine konuşma yapacak.
19 Mayıs Üniversitesi Yaratıcı Yazarlık Dersi öğrencilerinden; Turhan Koç “Gece ve Sis”, Buse Gürpınar “Tek Renkli Hayatlardan”, Kürşat Doğan Çamur “Arif’”, Tuğçe Küçük “Adsız”, Canan Kızılkaya “Cebinde Arabalar” adlı öykülerini sunacak ve güne anlam kazandırmaya çalışacak..