Gezi davasında sekiz sanık hakkında beraat kararı çıktı…

16 sanığın ‘hükümeti devirmeye teşebbüs’ suçlamasıyla yargılandığı Gezi davasının altıncı duruşmasında sekiz sanık hakkında beraat kararı çıktı. Tek tutuklu sanık işadamı Osman Kavala’nın tahliyesine karar verildi.Fakat başka bir davası daha olduğu gerekçesiyle Kavala serbest bırakılmadı. Firari sayılan yedi sanığın dosyası ayrıldı.

Karar öncesi mahkeme heyetinin bir avukatın dışarı çıkarılmasını istemesi üzerine gerginlik çıktı. Seyirciler jandarma eşliğinde salondan çıkarılmak istendi. Mahkeme heyeti de salonu terk etti. Seyircilerin direnç göstermesi üzerine içeriye kasklı ve kalkanlı jandarma ekibi girip avukatların etrafını çevirdi.

Gerginliğin yatışmasının ardından heyet geri gelerek sanıkları son sözünü sordu.

Mücella Yapıcı, mahkemenin hukuk kurallarını uygun davranmasını umduğunu söyledi.

Yiği Ali AEtmekçi, “Adaletli bir karar olmasını istiyorum” dedi.

Tayfun Kahraman şunları söyledi: “Esas hakkındaki beyanım alınmadan son sözüm soruluyor. Az öncede söylediklerimi tekrar ediyorum. Biz burada iddianamede belirtilen bu suçlarla hiçbir ilgimiz alakamız yok. 16 kişi hakkında derhal beraat verilmesini talep ediyorum.”

Mine Özerden, “Beraatimi talep ediyorum. Her şey çok saçma çünkü” dedi.

Çiğdem Mater Utku: “Siz bu iddianameyi okusaydınız siz de itiraz ederdiniz. Umarım gerçekten hukuktan bahsedebileceğimiz bir karar duyarız.”

Beraat kararı üzerine salonda ve dışarıda alkış koptu.
Yurt dışındaki yedi sanığın dosyası firari olduğu gerekçesiyle ayrıldı. Bu sanıklar şunlar: Ayşe Pınar Alabora, Can Dündar, Gökçe Yılmaz, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, Memet Ali Alabora ve İnanç Ekmekçi. Yedi sanık yeni bir dosya açılarak yargılanmaya devam edecek.

Tutuksuz yargılanan sekiz isim şunlardı: Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman, Can Atalay, Yiğit Aksakoğlu, Çiğdem Mater Utku, Mine Özerden, Ali Hakan Altınay, Yiğit Ali Ekmekçi.

Mahkeme Kavala’nın da başka suçtan hükmü olmaması halinde tahliye edilmesine hükmetti. Tek tutuklu sanık Kavala’ydı. Kavala 840 gündür içerde.