Zirveden ‘Soçi Mutabakatı’na bağlılık” çıktı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile kritik telefon görüşmesini gerçekleştirdi.

Görüşmede, ‘Soçi Mutabakatı’na bağlılığın’ karşılıklı olarak teyit edildiği bildirilirken, görüşme hakkında her iki taraftan henüz ayrıntılı açıklama yapılmadı.
KREMLİNDEN AÇIKLAMA
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu akşamki ‘kritik’ görüşmesine ilişkin Kremlin’den yapılan açıklamada, iki devlet başkanının, İdlib ile ilgili daha sık görüşmek konusunda mutabık kaldıkları belirtildi. Açıklamada, Putin’in Erdoğan’a, Rusya’nın İdlib’de ‘aşırı uçtaki radikal grupların saldırgan eylemlerinden ciddi endişe duyduğunu söylediği’ de kaydedildi.

Reuters’in haberine göre Putin ve Erdoğan, telefon görüşmesinde İdlib bölgesinde gerilimin azaltılması ve bir ateşkes tesis edilmesi konusunda da mutabık kaldı.

Rus TASS ajansının haberine göre ise telefon görüşmesinde Putin, Erdoğan’a ‘aşırıların saldırgan eylemleri ile ilgili ciddi endişeyi’ aktardı. Kremlin basın servisinin açıklamasında, şöyle dendi: “Görüşmede, İdlib’deki ‘çatışmasızlık bölgesi‘nin halihazırdaki durumuna yeniden odaklanıldı. Vladimir Putin, aşırı grupların saldırgan eylemlerinden ciddi endişe duyduğunu ifade etti.”

TASS, telefon görüşmesi talebinin Türk tarafından geldiğini belirtti. TASS’a göre Kremlin’in açıklaması, şöyle devam etti: “Rus ve Türk devlet başkanları, İdlib’deki gerilimin azaltılması için bakanlıklar arası ikili danışma görüşmelerine canlılık kazandırılması, ateşkes ve terörist tehdidin giderilmesinin emniyete alınması konularında mutabık kalmıştır. İki devlet başkanı ayrıca, iki ülke savunma bakanları arasındaki iletişimin devamı konusunda da mutabıktır.”

Kremlin’in açıklamasında, iki liderin Libya’daki çatışmaları da ele aldığı belirtildi.