Coronavürüs, Çin dışında yayılıyor…

Coronavürüs, Çin dışında

yayılıyor…

Necdet Buluz

Corona virüsü salgını Çin’de yavaşlasa da dünyada hız kesmeden yayılmayı sürdürüyor. Çinli yetkililer, virüsten en kısa zamanda kurtulacakları mesajını veriyor. Olağanüstü önlemlerin alındığı Çin’de tehlike giderek azalıyor. Yapılan değerlendirmelerde bir-kaç ay içinde Çin’de coronavirüs vakası kalmayacak.

Şimdi asıl tehlike coronavirüsün Çin dışına taşmış olmasıdır.

Güney Kore’den İran’a, İtalya’dan ABD’ye vaka ve hastalığa bağlı ölüm sayısı artıyor. Dünya Sağlık Örgütü dünya çapında Corona virüsünün görüldüğü kişi sayısının 90 bini aştığını açıkladı. Virüs dünyanın 73 ülkesine yayılmış durumda.

Amerika gibi bir ülkede bile coronavirüs vakalarının görülmesi daha da panik yarattı.

Avrupa’ya da yayılan virüs nedeni ile tatil rezervasyonları iptal ediliyor. İran’dan %20 oranında rezervasyon iptalinin olduğu söyleniyor.

Daha önce de yazmıştık. Türkiye’ye gelmesi beklenen yabancı turist sayısı sürekli iptallerle önemli ölçüde azaldı. Bunun ekonomiye etkileri de mutlaka yansıyacaktır.

Bu satırlar yazılıncaya kadar Türkiye’de coronavirüs vakasına rastlanmadı. Ancak bazı uzmanlar ve konu hakkında araştırma yapan doktorlar “Bu virüs bize de uğrayacaktır” uyarısını yapıyor.

Çin’deki vaka sayısı 80 binin üzerine çıkarken, dünya genelinde Corona virüsüne bağlı ölüm sayısı 3 bini aştı. Can kayıplarının 125’i Çin dışında yaşandı. Çin’deki virüsün bulaşıcılığının hız kesmesiyle birlikte seyahat yasakları ve önlemler azaltılırken dünyada birçok ülkede önlemler arttırılıyor.

Virüsün Çin anakarası dışında hızla yayıldığı ülkelerden İtalya’da sadece son 24 saat içinde 27 kişinin hayatını kaybederek ülke çapındaki can kaybının 79’a yükseldiği bildirildi. İtalya’nın kuzeyindeki Milano kenti ve çevresindeki 20 bölgede en az 2 bin 500 kişiye yapılan testte Corona virüsü tespit edildi.

Corona virüsü vaka sayısının her gün arttığı İran’da ise hayatını kaybedenlerin sayısı sadece iki haftada 77 oldu. İran’da resmi verilere göre şu ana dek 2 bin 336 kişide virüs görüldü. Virüsün yayılmasını önleme çabaları kapsamında 54 binden fazla tutuklu ve hükümlü geçici olarak serbest bırakıldı.

Sıkıntı şurada:

İran ile sınırı kapattık, uçak seferlerini belli bir süreliğine iptal ettik ama, İran’dan kaçak olarak Türkiye’ye giriş yapanları önleyebiliyor muyuz?

Avrupa’da virüsün birçok kentte görülmesiyle birlikte vaka sayısında da artış yaşanıyor önlemler de sıkılaştırılıyor. Kalabalık etkinliklerin iptal edildiği Avrupa kentlerinde spor müsabakalarının da seyircisiz yapılması kararı alındı.

İngiliz hükümeti de ülke genelinde virüsle mücadele eylem planı kapsamında en kötüye hazırlandıklarını açıkladı. Salgının yayılması durumunda askeri birliklerin de devreye girebileceği kaydedildi.

ABD’de ölü sayısı 9 ‘’Yeterli test var mı?’’ sorusu gündemde

Amerika’da ise virüse bağlı can kayıplarının sayısı 3 gün içine 9’a yükseldi.

Amerika basınında Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezleri CDC’nin eyaletlere gönderdiği test kitlerinin kusurlu çıkmasının teşhis sürecini geciktirdiği iddiası gündeme geldi. CDC’den son yapılan açıklamada, bundan böyle kaç kişiye test yapıldığı bilgisinin kamuoyuyla paylaşılmayacağı bildirildi.

CDC’nin günde sadece 400 numuneyi teste tabi tutabilecek kadar kısıtlı kapasiteye sahip olması ve testten geçmek için sadece Çin’e seyahat etmiş olmanın kriter alınması, Amerika’da Corona virüsüne yakalananların sayısının belirlenmesini geciktiren en önemli etkenler olduğu belirtiliyor.

ABD’li yetkililer California ve Washington eyaletlerinde virüsün yayılmaya başlaması üzerine İtalya ve Güney Kore’den dönenleri de teste tabi tutulacaklar kapsamına aldı.

Öte yandan Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu IMF, özellikle yoksul ülkelere Corona virüsüyle mücadelede yardıma hazır olduklarını bildirdi. Ancak, şimdiye kadar bu konularda olumlu bir adımın atılmadığının da altını çizmek isteriz.

Eğer önümüzdeki aylarda da virüs tehlikesi Avrupa’da yaygınlaşırsa AB ülkelerinden dışarı gitmelerin azalacağı, bunun da turizm başta olmak üzere çeşitli ekonomik sarsıntıları tetikleyeceği de tahmin ediliyor.

Temennimiz, coronavirüs vakasının Türkiye’ye sıçramamasıdır.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz