PARA ÖDÜLLÜ GENÇ SANAT: 4. AFİŞ TASARIM YARIŞMASI 2020…

Konu; “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Açılışının 100. Yılı”na ithafen,“Hâkimiyet-i Millîye (Millî Egemenlik)”…

PARA ÖDÜLLÜ GENÇ SANAT: 4. AFİŞ TASARIM YARIŞMASI 2020…

Yarışmada Başarı Ödülü (10 adet) 70.000 .-TL + Başarı Belgesi, Mansiyon (10 adet) 30.000.- TL + Başarı Belgesi verilecek…

Halim UTLU
Genç tasarımcılara yakın tarihimiz konusunda farkındalık yaratmak amacıyla, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Açılışının 100. Yılı”na ithafen, “Hâkimiyet-i Millîye (Millî Egemenlik)” konulu ve para ödüllü “Genç Sanat: 4. Afiş Tasarım Yarışması” düzenlendi.
“Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir” sözü ile Türk Milletinin iradesini temsil eden 1. Büyük Millet Meclisi (TBMM)’nin açıldığı ve Türk Halkının egemenliğini ilân ettiği tarih olan 23 Nisan 1920 yılı üzerinden, tam 100 yıl geçti. 2020 yılı; TBMM’nin açılışının yeni bir Türk Devleti’nin kurtuluşunun ve kuruluşunun gerçekleşmesini sağlayan tarihin 100. yıldönümü.
Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde, Kurtuluş Savaşı’nı başlatacak ve cumhuriyete giden yolda, en önemli adımın atılmasını sağlayacak 23 Nisan 1920 tarihindeki Büyük Millet Meclisi açılışı; kurtuluş mücadelesinin en önemli safhalarından birisi..
10 esere 70 bin TL Başarı ve 10 esere 30 bin TL Mansiyon Ödülü
Türk Milletinin bağımsızlığının sarsılmaz ifadesi olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her yıl yurdumuzda ve yurtdışındaki temsilciliklerimizde, çeşitli etkinliklerle kutlanıyor ve millî birliğimizin kenetlenen ifadesini temsil ediyor.
Hâkimiyetin kayıtsız şartsız millete ait ve millet iradesinin en büyük güç olduğu gerçeğinden hareketle, cumhuriyet ve demokrasinin önemini hatırlamak, yaşatmak ve bu konuya ilişkin kalıcı eserler kazandırmak amacıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığınca; Genç Sanat kapsamında “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Açılışının 100. Yılı”na ithafen, “Hâkimiyet-i Millîye (Millî Egemenlik)” konulu ve para ödüllü “Genç Sanat: 4. Afiş Tasarım Yarışması” düzenlendi.
Yarışma neticesinde gerçekleştirilecek olan sergi, seçici kurul tarafından yarışmanın amaç ve kapsamına uygun olarak seçilerek, sayısı belirlenecek afiş tasarımlardan oluşacak..Yarışmada, Başarı Ödülü (10 adet) 7.000 .-TL + Başarı Belgesi, Mansiyon (10 adet) 3.000.- TL + Başarı Belgesi, Sergileme 500 TL.-+ Katılım Belgesi verilecek.
Katılım şartları neler?
Yarışma; seçici kurul üyeleri ile birinci derece yakınları dışında, ülkemiz ve YÖK denkliği olan yurtdışındaki üniversitelerin ön lisans düzeyinde meslek yüksek okullarının Grafik Tasarımı Bölümleri, Güzel Sanatlar Meslek Yüksek Okulları ve Bilgisayar Teknolojileri Bölümleri ile Güzel Sanatlar Fakülteleri, İletişim Fakülteleri, Görsel İletişim Tasarımı Bölümleri, Sanat ve Sosyal Bilimler Fakülteleri, Sanat ve Tasarım Fakülteleri, Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakülteleri ile uygulamalı sanat eğitimi veren Eğitim Fakültelerinin lisans ve lisansüstü (yüksek lisans, sanatta yeterlik ve doktora) düzeyde eğitim gören, tüm T.C. vatandaşı öğrencilere ve 2019-2020 öğretim yılları içerisinde mezun olan tüm T.C. vatandaşı katılımcılara açık.
Ödül alan afiş tasarımları sergilenecek
Önlisans/Lisans eğitimini belirtilen fakültelerde tamamlayan, ancak lisans/lisansüstü eğitimine farklı fakülte/enstitülerde devam eden kişilerin katılımı, ancak hâlihazırda öğrenim gördükleri üniversitelerden, güncel öğrenci belgesinin yanında, diploma fotokopilerini beyan etmeleri durumunda kabul edilecek. Ayrıca belirtilen fakülteler dışında öğrenim gören, ancak güzel sanatlar eğitimi veren farklı fakülte ve enstitülerden ders alan öğrenciler, transkriptlerini beyan etmek şartıyla, yarışmaya katılabilir.
Yarışmacılar, yarışmaya sadece bireysel olarak katılacak. Her katılımcı herhangi bir yarışmada (sosyal medya, youtube v.b platformlarda düzenlenen yarışmalar da dahil) ödül almamış, ya da sergilenmemiş kendilerine ait özgün bir (1) adet tasarım ile katılabilir. Yarışma neticesinde başarı ödülü, mansiyon ve sergilenmeye uygun görülen afiş tasarımları sergilenecek.
Çevrimiçi (Onlıne) başvuru
Başvuru “e-devlet” bağlantılı https://gorselsanat.ktb.gov.tr/ yarışma web sitesi üzerinden çevrimiçi yapılacağından, alternatif hiçbir gönderi (e-posta, posta, kargo, kurye, elden teslim vb.) kabul edilmeyecek.
Her katılımcı mutlaka kendisine ait e-devlet şifresi ile yarışmaya başvuracak. 03 Şubat-09 Mart 2020 tarihleri arasında, yarışma web sitesi üzerinden, çevrimiçi başvuru aşamalarının eksiksiz tamamlanmış olması gerekiyor. Katılımcılar, yükleme sayfasındaki yönergeye uygun biçimde, önce üyelik işlemlerini gerçekleştirecek ve katılım formunu eksiksiz doldurarak, tamamlayacak; sonra gerekli belgeleri ve afiş tasarımlarını yükleyecek.
Başvuru tamamlandıktan sonra, sistem tarafından oluşturulan başvuru numarasının yer aldığı formun çıktısı alınacak ve muhafaza edilecek. Başvuru formu Bakanlığa gönderilmeyecek.
Yüklenecek evrak ve afiş tasarımların teknik özellikleri
Başvuru esnasında sisteme, eğitim gördükleri üniversitelerden veya e- devlet uygulamasından güncel (son 6 ay içerisinde) alınmış öğrenci belgesini, 2019-2020 eğitim yılında mezun olanlar ise diploma/geçici mezuniyet belgesini yükleyecek. Afiş çalışmaları renk ve teknik kullanımında herhangi bir sınırlama yok. Ancak 4 renkli (CMYK) ofset baskı teknolojisi ile elde edilebilen renklerin dışına kesinlikle çıkılmayacak.
Gönderilen tasarım; iki farklı boyutta sisteme yüklenecek. İlk olarak afişin JPEG formatında küçültülmüş hali yüklenecek. Dosya, sisteme başarıyla yüklendikten sonra, aynı afişin büyük çözünürlüklü PDF dosyası yüklenecek. Afişin iki farklı versiyonunu yüklemeyen yarışmacılar, bir sonraki aşamaya geçemeyeceği gibi, seçici kurul değerlendirmesine de katılamayacak.
Ölçüleri tutmayan tasarımlar, elenmiş kabul edilecek
Seçici kurulca çevrimiçi ortamda değerlendirilecek afişin dosya boyutu, 2 MB’ın altında olacak şekilde kaydedilmeli. Tasarımlar öncellikle (50X70 cm) ölçülerinde, 150 dpi çözünürlüğünde ve JPEG formatında yüklenmeli. Ölçüleri uygun olmayan tasarımlar, elenmiş kabul edilecek.Afişlerin, sergi için baskı hazırlığı da düşünülerek, dijital orijinaller CMYK modunda, en az 300 dpi çözünürlükte, PDF formatında ve convertlenerek kaydedilmeli. Sergiye girecek olan eserlerin, fotoblok baskıları Bakanlıkça yapılacak.
Yarışmada, belirtilen konuda yapılacak olan afiş çalışmaları değerlendirmeye alınacak. Kavramsal çerçeve dışındaki tasarımlar değerlendirmeye alınmayacak.Ölçüleri uygun olmayan tasarımlar, elenmiş kabul edilecek. Afişlerde görsel tasarımı destekleyen sözel bir mesaj (başlık, slogan, vb.) kullanılabilir.
Tasarım içerisinde herhangi bir sponsora ait ticari amaçlı logo veya görsel ile siyasi, insan haklarına aykırı, cinsellik içeren sembol ve görsel kullanılmayacak..Üzerinde katılımcıya ilişkin isim, logo, tarih vb. işaretler bulunmayacak..
Seçici Kurul Değerlendirmesi
Seçici Kurul, biri Bakanlık temsilcisi olmak üzere, toplam 5 kişiden oluşturulacak.Kurul üyelerinin isimleri, son başvuru tarihinden sonra (09 Mart 2020), Bakanlık resmi internet sitelerinden duyurulacak.
Üyeler, 2020 yılı Mart ayı içerisinde afiş tasarımları, çevrimiçi ortamda bireysel olarak değerlendirecek. Sonuçta belirlenen doğrultuda, en yüksek puanı alan yarışmacılar, sırasıyla başarı ödülüne, mansiyona ve sergilenmeye değer görülecek.Eşitlik durumunda yarışmacıların doğum tarihlerine bakılarak, yaşı küçük olan yarışmacı bir üst sıraya geçecek.
Üyeler değerlendirme sırasında, afiş tasarımı dışında kullanıcıya ait hiçbir bilgiye ulaşamayacak.Kurul tasarımların değerlendirilmesi aşamasında; başvuruları belirlenen temaya uygunluğun yanı sıra, anlam, yaratıcılık, farklılık ve estetik bütünlük çerçevesinde ele alacak.
İntihal, alıntı,aşırı benzerlik tespitinde, yarışmadan çıkarılacak
Yarışmacı gönderdiği afiş tasarımının, özgün ve kendisine ait olduğunu, biçimsel olarak başka bir kaynaktan alınmadığını veya benzemediğini taahhüt etmeli. Değerlendirme aşamasında veya sonucunda, başka bir tasarımdan görsel olarak intihal, direkt alıntı veya aşırı benzerlik olduğu tespitinde, çalışmaları yarışmadan çıkarılabilecek.
Kurul değerlendirmesi sonucunda, sergiye giren afişlerin https://gorselsanat.ktb.gov.tr/ uzantılı web sitesinde kamuoyuyla paylaşılması, tasarımların 3 gün boyunca askıda kalması, tasarımlarda görsel olarak intihal, direkt alıntı veya aşırı benzerlik konusunda itiraz olduğunda veya tespit edildiğinde, tasarımların listeden çıkartılıp çıkartılmamasına ve gerek görüldüğü takdirde, ikinci bir askı sürecinin devam edip etmeyeceğine seçici kurulca karar verilir.
Kurul, değerlendirme aşamasında gerekli gördüğü takdirde, yarışma sekretaryası aracılığıyla, katılımcıdan afiş üzerinde değişiklik yapmasını isteyebilir. Ödül sayılarında değişiklik yapabilir, ödüllerin tümünü, ya da bir kısmını dağıtıp dağıtmamakta serbesttir.
Genç Sanat: 4. Afiş Tasarım Yarışması sergisi ve ödülleri
Yarışmanın amaç ve kapsamına uygun olarak başarı ödülü, mansiyon ve sergileme alan eserler, seçici kurul değerlendirmesi ile belirlenerek, 2020 yılı içerisinde açılacak sergi ile sanatseverlerin beğenisine sunulacak.
Sergide yer alan eserler, sergi kataloğu ile belgelenecek. Katalogda yarışmacının tasarım görseli, yarışmacının adı soyadı, doğum yeri ve tarihi, okulu ve e-posta adresi yer alacak. Sergi tarihi ve yeri daha sonra Bakanlığın resmi internet sitelerinden (https://www.ktb.gov.tr/, https://guzelsanatlar.ktb.gov.tr/) duyurulacak.
Yarışma kapsamında;Başarı Ödülü (10 adet) 7.000 .-TL + Başarı Belgesi, Mansiyon (10 adet) 3.000.- TL + Başarı Belgesi, Sergileme 500 TL.-+ Katılım Belgesi verilecek.
Sonuçlar,Bakanlık internet sitesinden duyurulacak
Yarışma sonuçları, Bakanlık ve Bakanlık uzantılı resmi internet sitelerinden duyurulacak,ayrıca bilgilendirilmeyecek. Başarı Ödülü ve Mansiyon alan tasarımcılar, başarı belgelerini ödül töreni ve sergi açılışında almalı, mücbir sebep göstermeleri durumunda yerine bir vekil tayin etmeli. Tasarımcıların düzenlenecek ödül töreni ve sergi katılımları için, gerekli ulaşım ve konaklama gibi giderler, kendi sorumluluklarında olacak.
Şartnamede belirtilen ödüller, yarışma sonuçları açıklandıktan sonra, hak sahiplerinin yazılı olarak bildirecekleri kendilerine ait banka hesap/IBAN numaralarına gönderilecek. Belirtilen sürede hesap numarasının bildirilmemesi durumunda, ödül bedeli, 2020 yılı sonunda zaman aşımına uğrar.
Telif Hakkı ve diğer hususlar
Ödül, mansiyon ve sergilenmeye değer görülen eserlerin görselleri, telif haklarıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından basit ruhsat şeklinde, mali hakları devralınmış gibi işlem görür. Bakanlık bu eserlerin görsellerini (fotoblok ve katalog); Bakanlık ve uzantılı internet sayfalarında, televizyon yayınlarında, internet ve sosyal medya sitelerinde, etkinliklerde ve eğitim faaliyetlerinde, ayrıca yurt içi ve yurt dışındaki sanat ve kültür kurumlarına gönderme hakkına sahip olacak.
Fotoblok, afiş, katalog, broşür vb. her türlü tanıtım malzemeleri olarak, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun ilgili maddelerinde belirtilen şekilde; işleme, çoğaltma, yayma, temsil, işaret, ses veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkının yanı sıra, sergilemek üzere kullanma ve gösterme hakkı da dahil olmak üzere, tüm telif haklarına herhangi bir bedel ödemeksizin kullanma hakkına sahip olacak.
Ödül tutarları aynı zamanda telif ücreti yerine de geçiyor
Ödül, Mansiyon ve Sergileme alan eser sahipleri, ödül tutarlarının aynı zamanda telif ücreti yerine geçtiğini; ödül, mansiyon ve sergileme alan eserler için verilen para ödüllerinden başka, eserin kullanım, ya da devrine ilişkin olarak her ne nam altında olursa olsun, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan herhangi bir talepte bulunmayacağını kabul eder.
Bu tasarımlar, Bakanlıkça sergilenecek ve bu eserler ile ilgili her türlü dijital ve basılı materyal Bakanlıkça üretilebilecek. Yarışma şartnamesine https://gorselsanat.ktb.gov.tr/ yarışma web sitesi üzerinden ulaşılabilecek.İnternet üzerinden üye olma veya yarışmaya katılma aşamasında, sistemden veya kullanıcıdan kaynaklı hatalar oluşması halinde, şartnamede belirtilen irtibat kişileri ile iletişime geçilerek bilgi verilmesi halinde, problem kısa sürede giderilecek ve katılımcı bilgilendirilecek.
Ödül ve sergileme alamayan eser başvuruları, sistemden silinecek
Kurul değerlendirmesi neticesinde, hiçbir ödül alamayan eser başvuruları, yarışma bitiminden sonra Bakanlık tarafından sistemden silinecek. Katılımcılar; https://gorselsanat.ktb.gov.tr/ yarışma web sitesi üzerinden çevrimiçi yarışma başvuru sistemine üye olmak ve afiş tasarımlarını yüklemek ve başvuru numarası almakla şartname koşullarını okumuş ve kabul etmiş olurlar.
İletişim bilgileri; Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, Zübeyde Hanım Mahallesi Roma Meydanı Hipodrom Caddesi 06330 Hipodrom-ANKARA, İrtibat kişileri: Sıdıka YILMAZ : + 90 312 470 58 80 (sidika.yilmaz@ktb.gov.tr), 0542 601 28 88, Berrak AYDEMİR: + 90 312 470 58 79, (berrak.dikmen@ktb.gov.tr), 0533 416 17 96, Fax : + (0312) 470 59 49 – 470 59 48, Web: https://guzelsanatlar.ktb.gov.tr/, E-posta : yarismalisergiler@ktb.gov.tr