“Virüs tehlikesi,işsizliği artırabilir…”

“Virüs tehlikesi,işsizliği

artırabilir…”

Necdet Buluz

Koronavirüsün ülkemize de sıçramış olması çeşitli alanlarda olduğu gibi turizm sektöründe de sıkıntılara neden olabilir. Daha önceki yazılarımızda bunları enine boyuna dile getirdik. Virüsten en fazla etkilenecek sektörün de turizm olduğuna vurgu yaptık.

İşin asıl boyutu, virüs nedeni ile kapanacak ya da turistin az geleceği bazı otellerde işçi çıkarmaların hızlanacağı yönündeki endişelerdir.

Bu önemsediğimiz konuya Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (BOYD) gündeme getirdi. Zaten işsizliğin giderek arttığı ülkemizde virüs nedeni ile yeni gelişmelerin işsizliği çoğaltacağı açıklandı.

Yapılan açıklamada “Son günlerde, gelen iptal ve rezervasyon durgunluğuna bağlı olarak otellerin açılışlarının erteleneceği hatta bazılarının açılmayacağına vurgu yapılarak “mevcut personelin ücretsiz izne çıkarılması gibi,” turizm çalışanlarında büyük etki ve psikolojik sonuçlar doğurarak krizin sonuçlarının acısını daha da büyütecek bir konunun sektörde konuşulmaya başladığını endişe ile izlemekteyiz ”denildi.

Bu konuyu ciddiye almak durumundayız.

Otelcilik sektörü bünyesinde çalışanlarla işsizliğin önlenmesine çok önemli kakılar sağlıyor.

BOYD Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Yönetim kurulu 11,03,2020 Çarşamba günü saat 18.00 itibariyle “Corona Virisünün sektörümüze etkileri” gündem maddesi ile olağanüstü toplanarak kamuoyu ile önemsenebilecek ciddi bir açıklama yaptı. Biz de bu açıklamayı bugünkü yazımızda sizlerle paylaşmak istedik.

“İlk olarak 2019’un Aralık ayında Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve Covid-19 adı verilen hastalığa yol açan corona virüsü, Antarktika hariç tüm kıtalara ve 100’den fazla ülkeye yayılarak neredeyse tüm Dünyayı global bir ekonomik krize doğru yönlendiren ve bu güne kadar hiç görülmemiş boyutta bir sorun ile karşı karşıyayız.

Bu krizin en önemli etkisinin her yıl 1,5 milyar insanın seyahat olayına katıldığı Global Turizm sektörüne büyük bir darbe vuracağı kaçınılmaz olacağı bilinmekle birlikte bunun sinyallerini bazı büyük Avrupa ülkelerinin yayınladıkları seyahat yasaklamaları ve karantina kararları ile hep birlikte görmeye ve yaşamaya başladık.

Gerek son yıllarda ülkemiz sınırları ve komşularında yaşanan olaylar, gerekse halen gündemimizden düşmeyen ekonomik durgunluk, işsizlik, savaş ve terör hali derken zaten rüzgârdan nem kapan hale gelmiş olan Ülke Turizmimizin, böylesine bir olaydan çok ciddi bir biçimde etkilenmemesi düşünülmemelidir.

Unutulmamalıdır ki kapımızın önüne gelen ve tarihinde hiç rastlanmadığı kadar negatif sonuçları olabilecek böylesine önemli bir krizden en fazla etkilenecek sektörlerin başında konaklama ve yeme içme eğlence sektörü olacak ve bu majör gurubun yaratacağı domino etkisi de etkileşimde bulunduğu diğer birçok sektörü de etkileyecektir.

Bu nedenle; daha önce de ve ilk olarak Derneğimiz tarafından gündeme getirilen; Devlet aklının bir an önce bu konuda öncü önlemler ve aksiyon planı alınmasını, söylemler yerine eylemlere yer verilmesi arzusundayız, Bu kapsamda, sektöre en azından, SGK, KDV, Muhtasar ve Kurumlar Konaklama Tüm Konaklama sektörünü pençesi altında tutan banka kredi taksitlerinin ertelenmesi ile ilgili verilecek desteklerin yanı sıra çok önemli gördüğümüz bir konuyu dikkatlerinize sunmak istiyoruz.

Son günlerde, gelen iptal ve rezervasyon durgunluğuna bağlı olarak otellerin açılışlarının erteleneceği hatta bazılarının açılmayacağına vurgu yapılarak “mevcut personelin ücretsiz izne çıkarılması gibi,” turizm çalışanlarında büyük etki ve psikolojik sonuçlar doğurarak krizin sonuçlarının acısını daha da büyütecek bir konunun sektörde konuşulmaya başladığını endişe ile izlemekteyiz.

Böyle bir düşünce ve muhtemel bir eylemin var olan işsizlik oranını daha da artıracağı ve vahim sonuçlar doğuracağı bir gerçektir.”

Özetleyelim:

Koronavirüs nedeni ile rezervasyonlarda iptaller yaşanıyor.

Turizm Bakanlığı da sezonu bir ay geriye erteledi. Açıklamalarda otellerin sayılı turist kabul etmesi gerektiği anımsatılıyor.

Yaşanmakta olan sorunun ciddiyeti ortada ve yeme içme sektörü ile otelciliğin önemli ölçüde sıkıntılı bir sezon geçireceği de şimdiden görülüyor.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz