Avrupa ekonomisi de yerle bir…

Avrupa ekonomisi de

yerle bir…

Necdet Buluz

Koronavirüsün tahribatları gün geçtikçe ortaya çıkıyor. En büyük tahribat ise ülke ekonomilerinde görülecek. Ekonomistler “Şu anda virüsle savaş ediliyor. Savaş bittikten sonra ortaya çıkabilecek tablo ekonomiler açısından iç karartacak noktalarda olacak” diyor.

Turpun büyüğü heybede.

Reuters haber ajansının ekonomistlerin katılımıyla hazırladığı anketin sonuçları açıklandı. Anket sonuçlarına göre Avrupa ekonomisi şimdiden bugüne kadar kayıtlara geçmiş en büyük resesyonu yaşıyor. Karamsar bir tablo çizen ekonomistler, Corona virüsü salgını kapsamındaki önlemler etkisini gösterdikçe krizin daha da derinleşme ihtimalinden endişe ettiklerini açıkladılar.

14-22 Nisan tarihleri arasında yapılan anket kapsamında öngörülerini aktaran ekonomistlere göre, AB ekonomisinin bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 3,1, ikinci çeyreğindeyse yüzde 9,6 oranında daralması bekleniyor.

BNP Paribas’dan kıdemli ekonomist Spyros Andreopoulos, “Resesyon ne kadar derinleşir ve ne kadar uzun sürerse, ekonominin tedarik imkanına yönelik hasar riski de o kadar artar. Çünkü böyle bir durumda, çalışanların işsiz kalması ve firmaların kapanması olasılığı da yükselir” değerlendirmesinde bulundu.

Ankete katılan ekonomistlerin öngördüğü en kötü senaryoya göre, 2020 yılında AB ekonomisini yüzde 12’ye varan daralma oranları bekleyebilir.

Barclays’in Avrupa ekonomisi uzmanı Philippe Gudin, “Karantinadan sonra her şeyin hemen normale döneceğini düşünmek zor. Davranışlar bir süre değişeceğinden arz ve talepte de değişiklikler olacak. İnsanlar eski alışkanlıklarına dönecek mi? Hemen yeniden seyahat etmeye başlayacaklar mı? Büyük bir belirsizlik var” dedi.

Ankete katılan yaklaşık 50 ekonomistin yüzde 70’i resesyon sonrası toparlanmanın keskin bir yükselmeden ziyade zamana yayılarak gerçekleşeceği görüşünde.

Şimdi de ülkeler koronavirüs sonrası hazırlıklara başladı. Nasıl hareket edilecek, hangi önlemler devam edecek bunlar üzerinde çalışma yapılıyor. Çünkü, ikinci, hatta üçüncü dalgadan da endişe ediliyor.

Son durumlara da bir göz atalım:

Corona virüsü Fransa’da can almaya devam ediyor. Ülkede son 24 saatte 544 kişi yaşamını yitirdi, toplam ölü sayısı 21 bin 340’a yükseldi. Fransa Ulusal Sağlık Kurumu Genel Müdürü Jerome Salomon, nikotinin Corona virüsüne direnci artırdığı iddialarını yalanladı.

Salomon, düzenlediği günlük basın toplantısında, Fransa’da Corona virüsüyle mücadeleye ilişkin son rakamları açıkladı. Buna göre, bugüne kadar hastanelerde 13 bin 236, yaşlı bakımevlerinde ise 8 bin 104 kişi Corona virüsünün kurbanı oldu.

Hastanelerde tedavi görenlerin sayısı 30 binin altına gerileyerek 29 bin 542’ye düştü. Ancak son 24 saatte hastaneye kaldırılanlar 365 kişi azalsa da 1.619 ile yüksek kalmaya devam etti.

Yoğun bakımdaki hasta sayısıysa son 24 saatte 183 artarak 5 bin 218’e ulaştı. Son bir gün içinde 215 kişi de yoğun bakımdan çıktı.

Bugüne kadar iyileşerek hastaneden taburcu olan hasta sayısıysa 40 bin 657’ye ulaştı.

Jerome Salomon, sigara içenlerin Corona virüsüne karşı daha dayanıklı olduğu söylentilerinin ise bilimsel gerçekliği olmadığını söyledi ve nikotin alınmasını önermediklerini belirtti. Salomon, “Sigara içen hastalarda Corona virüsü sert bir şekilde etki yapıyor. Üstelik sigaranın akciğerler üzerinde yarattığı yıkıcı etki tedavi süresini uzatıyor ve ölüm oranlarını arttırıyor. Bu kesinlikle bilimsel olarak kanıtlanan bir bilgi değil. Sigara hala Fransa’da bir numaralı ölüm nedeni, kesinlikle kullanılmasını önermiyoruz” diye konuştu.

AB: “Uçuşlar Yeniden Başladığında da Sosyal Mesafe Kuralları Geçerli Olacak”

Avrupa Birliği (AB) ulaştırma biriminden Çarşamba günü yapılan bir açıklamaya göre, Corona virüsü salgını nedeniyle durdurulan uçuşlar yeniden başladığında havaalanları ve uçaklarda sosyal mesafe kurallarının uygulanması devam edecek.

Konuyla ilgili resmi Twitter hesabından açıklamalarda bulunan AB Ulaştırma Komisyoneri Adina Valean, uçuşlar yeniden başladığında yolcuların ve çalışanların sağlık güvenliği açısından yüz maskesi ve dezenfektan kullanımı ve sosyal mesafe kuralının korunması gibi uygulamaların devam edeceğini aktardı ve Mayıs ayı itibariyle uçuşlarla ilgili tüm kuralların muhtemelen netliğe kavuşacağını aktardı.

Uluslararası Hava Ulaşım Birliği (IATA) tarafından 14 Nisan’da yapılan açıklamada da önlemlerin devam ettirileceği, sosyal mesafenin korunması amacıyla uçaklardaki orta koltukların muhtemelen boş bırakılacağı mesajı verilmişti.

İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, ülkede Corona virüsü vaka sayılarında düşüş kaydedilmeye başlandığında geniş çaplı bir temas takip sisteminin devreye sokulacağını söyledi.

Hancok parlamentoda yaptığı açıklamada, “Salgında doruk noktasına ulaştık. Yeni vaka sayılarını azaltmaya başladığımızda, geniş çaplı temas takip sistemini faaliyete geçireceğiz” dedi.

necdetbuluz@gmail.com

www.acebook.com/necdet.buluz