Merkez Bankası FAİZ i indirdi

Merkez Bankası’nın (MB) ‘corona’ sonrası ikinci Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini 100 baz puanlık indirimle yüzde 8.75 seviyesine çekti.

Corona virüsü nedeniyle uzun süredir baskı altında bulunan piyasalarda 7 civarındaki dolar/TL tarihi zirvesine yaklaşırken, yön belirleyici olarak Merkez Bankası’nın faiz kararı bekleniyordu.

Merkez Bankası, martta Türkiye’deki ilk ‘corona’ vakasının tespit edilmesinden kısa bir süre sonra iki gün öne aldığı PPK toplantısında politika faizini 100 baz puan indirimle yüzde 9.75’e çekmişti.

Merkez Bankası’nın politika faizine 50 baz puan daha indirim yapması bekleniyordu.

MB Murat Uysal başkanlığındaki son sekiz PPK toplantısında toplam 1525 baz puanlık faiz indirimine gitti.

PPK öncesi 6.97 seviyesinde işlem gören dolar/TL beklentilerin üzerinde indirim sonrası 6.9980 ile Ağustos 2018’den beri yeni zirvesine yükseldi.

MB açıklamasında lirada gözlenen değer kaybına karşın, başta ham petrol ve metal fiyatları olmak üzere uluslararası emtia fiyatlarındaki keskin düşüşe ve bu düşüşün enflasyon görünümüne olumlu etkilerine dikkat çekti.

PPK açıklamasında “…Toplam talep koşullarının enflasyonu sınırlayıcı etkisinin arttığı tahmin edilmektedir. Bu gelişmeler doğrultusunda yıl sonu enflasyon tahmini üzerindeki risklerin aşağı yönlü olduğu değerlendirilmiştir. Bu çerçevede Kurul, politika faizinde 100 baz puan indirim yapılmasına karar vermiştir” görüşüne yer verildi.

MB’nin yılsonu enflasyon tahminini bu yıl için yüzde 8.2 seviyesinde bulunuyor. Bankanın tahmini ay sonunda güncellemesi bekleniyor.