”Rehavete kapılmazsak salgını en az hasarla atlatacağız”

Türkiye’de Covid-19 nedeniyle 24 saatte 107 can kaybı daha oldu. Ölenlerin sayısı 1403’e yükseldi. 4 bin 62 yeni vaka var. Toplam vaka sayısı 65 bin 111.

Son 24 saatte 33 bin 70 kişiye daha test yapıldı. Toplamda 443 bin 626’ya ulaşıldı. Entübe hasta sayısı 1087. 1809 kişinin yoğun bakım ünitelerinde tedavisi sürüyor.

Son 24 saatte 842 kişi iyileşti. İyileşenlerin sayısı 4 bin 799’a yükseldi.

Virüs, Türkiye’de ilk kez 11 Mart’ta görülmüş, ilk can kaybı 17 Mart’ta kayda geçmişti.

Video konferans yöntemiyle yapılan bilim kurulu toplantısının ardından basının karşısına çıkan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bir salgının aşamaları hakkında kesin ifadeler kullanılamayacağını belirterek, “Ancak şu anki veriler Türkiye’nin salgını en az kayıpla atlatacağını gösteriyor” dedi.
ÖZLÜ ‘DE AYNI GÖRÜŞTE
Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye’de şu an salgının kontrol altında olduğunu söyleyerek, “Bir kırılma olmazsa en az hasarla atlatacağız” dedi.

24 TV’ye konuşan Özlü, virüsün ülkeye girmesini geciktirdiklerini belirterek şöyle devam etti: “Artış hızı diğer ülkelere göre daha kısa sürede, dördüncü haftada yatay hale geldi. Ölüm sayısını çok düşük tutabildik; bu da erken tedavi, sağlık altyapımız ve sağlık çalışanlarının çabası sayesinde gerçekleşti.”

Sağlık hizmetini herkese sunabildiklerini ve bunun dünyanın birçok ülkesinde yapılamadığını belirten Özlü, “Bizde ihtiyacı olan her hasta sağlık hizmeti alabildi. Bakanımızın bahsettiği filyasyon, yani bulaş zincirini bulma işi çok iyi yapıldı. Böylece tespit ve yayılmayı önlemede başarı elde ettik” ifadelerini kullandı.

Okulların tatili, uçuşların durdurulması gibi erken önlemlerin işe yaradığını belirten Özlü, kurallara uymaya devam edilmesini ve kimsenin rehavete kapılmaması gerektiğini söyledi.