Sıcak havalara sakın aldanmayın…

Sıcak havalara sakın

aldanmayın…

Necdet Buluz

Koronavirüs ile mücadelede bazı söylentiler var. Bazı bilim insanları” Virüs sıcak havalarda yaşamaz ve kırılır” diyor. Bazıları ise tam tersini iddia ediyor “Virüs sıcak havalarda da yaşamını sürdürüyor. Afrika’nın en sıcak iklimlerinde bile kornavirüs var” açıklamasını yapıyor.

Şimdi dikkat:

Havalar ısınmaya başladı. Yapılan istatistiki bilgilere göre havaların ısınması ile sokağa çıkanların sayısında da artış gözleniyor. Trafikte de bir yoğunluğun yaşandığına dikkat çekiliyor.

Bu noktada biz de uyarmak istedik:

Havaların ısınmasına aldanmayın. Özellikle Dünya Sağlık Örgütüne iletilen raporlarda kornavirüsün sıcak havalarda da etkili olduğu yazıyor. Bu konuda birçok bilim insanı da uyarı üzerine uyarıda bulunuyor. Virüsün 92 derece sıcaklıkta 15 dakika hayatta kalabildiği söyleniyor.

Bu ne anlama gelir?

Sıcaklara aldanıp, kendinizi sokaklara, parklara, deniz kenarların atmayın. Virüs buralarda da sizi bulabilir.

En doğru olanı kendinizi koruyabilmektir.

Bunun da en sağlıklı yolu kalabalıklardan uzak durmak, kurallara uymak, sabırla hareket etmektir.

Enfeksiyon etkeni virüslerin dış ortama hassasiyeti olduğuna ve hava şartlarındaki değişimin hem hayatta kalmalarını hem de enfeksiyon oluşturma hızlarını etkilediğine vurgu yapan Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu “Coronavirüsün sıcak havalarda bulaşma olasılığı azalacak mı bilemiyoruz ama umut ediyoruz. Ancak şu an Avustralya’da yaz iken orada iki vakanın görülmesi umudumuzu azaltıyor. Fakat bulaşmaların Çin’de olması Avustralya’da olmaması ise hala umutlarımızı diri tutmamızı sağlıyor” açıklaması ile dikkatleri çekiyor.

Koronavirüsün sıcak havalarda da etkili olduğunu söylüyoruz ya, bu konuda yapılan bir bilimsel çalışmanın sonuçlarını da sizlerle paylaşmak istedik:

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (Kovid-19) salgına karşı tüm dünya mücadelesini sürdürürken, Fransız bilim insanlarından çarpıcı bir açıklama geldi. Koronavirüs üzerinde yaptıkları deneylerde, virüsün yüksek sıcaklıklarda uzun süre yaşayabildiğini ortaya koydu. Yapılan araştırma neticesinde 92 derece sıcaklıkta koronavirüs 15 dakika boyunca hayatta kaldı.

Fransa’da bulunan Aix-Marseille Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Viroloji, Biyoteknoloji, Genetik ve Moleküler Biyoloji üzerine araştırmalar yapan Boris Pastorino ve ekibi koronavirüs üzerinde 10 ayrı deney gerçekleştirdi.

Söz konusu deneylerden koronavirüsün, 30 ve 60 derece sıcaklıkta bulaşıcılıkta net bir düşüş görüldüğü ancak, yine de hayatta kaldığı sonucu çıktı. Yapılan araştırma neticesinde virüsün 92 derece sıcaklıkta 15 dakika boyunca hayatta kalabildiği ve daha sonra etkisini tamamen kaybettiği belirtildi.

Elde ettikleri sonuçların resmiyet kazanması için hakem onayı beklediklerini belirten Pastorino elde ettikleri bulgular için “Laboratuvarda koronavirüs üzerinde çalışan personelin güvenliği için en uygun protokolün seçilmesine yardımcı olacaktır” dedi.

Bilim Kurulu Üyesi Prof Dr. Serhat Ünal “Havaların ısınmasıyla virüsün etkisi azalır mı?” sorusuna verdiği yanıta da bakalım:

“Havaların ısınmasıyla virüs ölecek diye bir şey söylemek mümkün değil. Çünkü virüs 55 derecelerde ancak ölüyor. Hava sıcaklığı 37-38 dereceden sıcak olacak değil. Ateşiniz oldu 38 derece ama virüs vücudunuzda yaşamaya devam ediyor. Demek ki öyle bir şey yok. Ama ısının da solunum yolu enfeksiyonu etkenleri üzerinde olumlu etkisi olduğunu biliyoruz. Şöyle; nezle, grip, hangi mevsimde olur? Kış mevsiminde, soğuk mevsimde. Yaza doğru gelince azalır. Bu azalmanın nedeni yazın kapalı olan yerlerde bulunma olasılığımızın azalması, AVM’lere gideceğinize pikniğe gidiyorsunuz. Bu seyrek yaşamın getirdiği bir etkidir o. Virüsün bulaşma kat sayısının azalması. Ama bu geçiş döneminde bunu nasıl değerlendireceğiz. Çünkü salgın döneminde bu da çok etkili değil. Çünkü sokağa çıkmama meselesinde. İşte azaldıkça belki biraz gevşete gevşete sıcaklığın etkisinden de faydalanır hale geleceğiz. Yoksa hava ısındı, virüsler ölecek böyle bir kavram yok. Ama daha seyreleceğini düşünüyoruz.”

Şunu unutmayalım:

Koronavirüsü bulaştığı anda hem kendinizi hem çevrenizi tehlikeye atmış oluyorsunuz. Gelişi güzel sosyal medya paylaşımlarından uzak durup, bili insanlarının açıklamalarını kendinize rehber edinin. Kurallara da mutlak biçimde uyun.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz