TATSIZ, SESSİZ VE NEŞESİZ BİR BAYRAM

Geleneksel Bayram namazının bile kılınmadığı,Bayramlaşmanın dahi yapılmadığı bir Bayramı yaşıyor Türkiye…
Bütün dğünyayı etkisi altına alan Coronavirüs salgını, asırlardır süregelen bayram geleneklerini de sekteye uğrattı.
(Kovid-19) salgını tedbirleri kapsamında, Türkiye’nin 81 ilinde arife gününden başlayıp Ramazan Bayramı boyunca uygulanacak sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle vatandaşlar bu yıl bayramı tatsız,tuzsuz,sessiz ve de neşesiz buruk şekilde yaşıyor.

Kovid-19 salgını kapsamında alınan tedbirler ve uygulamaya konulan kısıtlamalar, ulaşımdan sanayiye, sağlıktan eğitime, üretimden tüketime, ekonomiden dış politikaya kadar birçok alanda hayatı yeniden şekillendirirken,asırlardır şenlik havasında geçen bayramları da derinden etkiledi.

İslam alemi, bir yandan “onbir ayın sultanı” rahmet, bereket ve mağfiret ayı ramazanın ardından bayrama kavuşmanın sevincini yaşarken, bir yandan da bayramı salgının gölgesinde geçiriyor olmanın burukluğunu hissediyor.

Pandemi, bayram namazı ve kutlamaları ile asırlardır uygulanan aile büyüklerini ziyaret etme ve el öpme, misafir karşılama ve ikramda bulunma, bayramlık kıyafet giyinme, çocuklara şeker ve harçlık verme gibi birçok geleneği bu Ramazan Bayramı’nda yok etti.Herkes evine kapandı bu kötü günlerin bir an önce bitmesini ve eski günlere bir an önce dönülmesini bekliyor.