”Başkentin Doğal ve Kültürel alanı AKM yok ediliyor ”

TMMOB ŞEHİR PLANCILARI ODASI ANKARA ŞUBE si yazılı bir açıklama yaparak ;
Doğal ve Kültürel Alanların Talanının Yeni Aracı Olan “Millet Bahçeleri” Oyunun Ankara Sahnesi – 2: Atatürk Kültür Merkezinnde oynanıyor dedi.
TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesinin konuyla ilgili açıklaması şöyle:
”Atatürk Kültür Merkezi (AKM) alanı Ankara`ya başkent olma özelliğini katan, Başkent Ankara`da çağdaş Cumhuriyetin kent mekanında hafızalaşmasını sağlayan, ulusal ölçekte önemli bir mekandır. Bu özel alan Jansen Planın`da Cumhuriyet`in önemli bir bileşeni ve AOÇ ile ilişkilenen açık-yeşil alan sisteminin bir parçası olarak kurgulanmıştır. 2302 sayılı yasa ile Atatürk`ün Doğumunun 100. Yılının Kutlanması ve Atatürk Kültür Merkezi Kurulması Hakkında Kanun çıkarılmış, AKM`nin temeli “Atatürk‘ün anısına armağan olmak üzere ve Cumhuriyetin sembolü olarak” 1981 yılında atılmıştır.

Günümüzde, beş bölgeden oluşan Atatürk Kültür Merkezi Alanları`nda 1. Etabında başlayan, 398 milyon liraya ihale edilen Millet Bahçesi kamu yararına hizmet etmemektedir, zira Ego Hangarları yerine başlanan Merkez Ankara Projesi millet bahçesini adeta projeye dahil bir unsur gibi kullanmaktadır. Bu haliyle söz konusu planların tümü kamu yararına ve şehircilik ilkelerine her açıdan aykırı ve hukuksuzdur. Özgün ve tüm ülke için öneme sahip kültürel miras alanı olan Atatürk Kültür Merkezi alanının millet bahçesi olarak düzenlenmek istenmesi, alanın kültürel ve doğal değerlerinin yok edilmesinin yanı sıra kent belleğine, toplumsal hafızaya ve Cumhuriyet değerlerine yönelik açık bir saldırıdır! 2302 sayılı kanun gereği alandaki bütün uygulamalarda Milli Komite uygun görüşünün alınması gerekli iken, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Koruma Yüksek Kurulu kararları ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yetkilendirilmesi hukuka aykırıdır. İmar planlarında değişiklik yapılmadan Mayıs 2019 tarihinde TOKİ Millet Bahçesi yapımı için ihaleye çıkmış, yapılan hukuksuz inşa çalışmalarıyla Belediye Park ve Bahçeler Müdürlüğü binası ile ulusal resmi törenlerin gerçekleştirildiği tören pisti yıkılmıştır.

Günümüzde askıya çıkan Atatürk Kültür Merkezi Alanı 1. Etap Millet Bahçesine ilişkin 1/5000 ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği ile alanın tahribatına yol açacak belirsizlikler yaratılmış olup, uygulamaya dair esaslar Kentsel Tasarım Projesi`ne bırakılmıştır. İmar planı ile açıklanması gereken kullanım kararlarının mekânsal yerleri ve yapılaşma koşullarına yer verilmemiş, kentsel tasarım projesine bırakılmıştır. Plan notlarından “Planlama alnının tamamında yürürlükte bulunan otopark yönetmeliği doğrultusunda uygulama yapılacaktır.” İfadesi ise alanın tamamına otopark yapılması ve/veya yeraltı otoparklarının yapılabilmesinin önü açılmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti Başkentine özel bir statü alanı olan Atatürk Kültür Merkezi Alanı özgün değerleri ile korunmalı ve gelecek nesillere aktarılmadır. AKM alanının Üst ölçekli 2023 Başkent Ankara Nazım İmar Planı`nda ve 2302 sayılı Kanunda Kanun`da öngörüldüğü üzere amacına ve anlamına uygun bir şekilde planlanması gerekmektedir.”

TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi