Corona en çok dar gelirliyi ve işsizi vurdu

CHP’nin hazırladığı araştırmada her 10 çalışanın altısının corona virüsü nedeniyle geliri azaldığı, dört kişiden biri de işsiz kaldığı belirtildi.

CHP İstanbul İl Başkanlığı, 14-28 Nisan tarihlerinde 39 ilçeden yaklaşık 3 bin çalışanın internet üzerinden ve saha çalışmasıyla katıldığını belirttiği ‘İstanbul’da çalışma hayatının görünümü’ başlıklı raporunu yayınladı.

Rapordan öne çıkan başlıklar şöyle:

*Türkiye’de Kurumlar Vergisi mükelleflerinin yüzde 37.9’u İstanbul’dadır. İstanbul tek başına Türkiye merkezi yönetim bütçe gelirinin yüzde 44.7’sini karşılamaktadır.

*İstanbul’da toplam çalışan nüfusun yüzde 66.2’sinin, yani yaklaşık 4 milyon çalışanın salgın nedeniyle gelirlerinde az ya da çok düşüş meydana gelmiştir.

‘Dört kişiden biri işsiz kaldı’
*2019 yılı sonu verilerine göre 1 milyon 203 bin kişinin işsiz olduğu İstanbul’da, nisan ayı itibariyle işsiz sayısının 2 milyonu aştığı düşünülmektedir. Çalışmamız neticesinde salgın günlerinde her dört çalışandan birinin işsiz kaldığı tespit edilmiştir.

‘2 milyon kişi her gün işe gidiyor’
*İstanbul’da çalışanların üçte biri evden çalışma koşullarına geçerken; üçte bir evde kalamamakta ve işyerlerine gidip çalışmaya devam etmektedir. 2019 yıl sonu istatistiklerine göre İstanbul’da istihdamda 5 milyon 788 bin kişi olduğu; salgın günlerinde ise yaklaşık 2 milyon kayıtlı çalışanın her gün işe gittiği öngörülmektedir.

*İstanbul’da en yüksek oranda işsizliğe mahkûm edilenler; aşçılar, garsonlar, şoförler, kuryeler, öğretmenler, satış danışmanları, inşaat işçileri, mühendisler, kuaförler, muhasebeciler, grafikerler, tekstil ve turizm çalışanlarıdır.

‘İşyerlerinin yüzde 25’i önlem almadı’
*Çalışanların paylaştığı bilgilere göre, İstanbul’da faaliyetlerine devam eden işyerlerinin salgının üzerinden 50 gün geçmesine rağmen hala yaklaşık dörtte birinin salgın konusunda hiçbir önlem almadığı görülmüştür.

*Anket kapsamında en fazla dile getirilen sorunlar can güvenliği hiçe sayılarak çalışmaya devam edilmesi, gelecek kaygısı ve güvencesizlik, maske ve dezenfektan eksikliğidir.

*İşverenler ücretsiz izne çıkarmakla çalışanları tehdit edip daha fazla iş yükü yüklemekte, özellikle evde kalanlara artan işsizlik ile baskı oluşturarak esnek çalışmaya zorlamaktadır.