BAŞKENT’TE TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINDA NORMALLEŞME SÜRECİ

BAŞKENT’TE TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINDA NORMALLEŞME SÜRECİ

Koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında normalleşme sürecine geçilmesiyle Ankara’da toplu taşıma araçlarında ayakta ve oturan yolcu kapasite oranları yeniden düzenlendi. Ankara Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararı doğrultusunda EGO Otobüslerinde ayakta yolcuda yüzde 30, Raylı Sistemlerde ise yüzde 50 kuralı getirilirken, Ankara Büyükşehir Belediyesi rekreasyon alanları ve parklarda geçici süreyle durdurduğu ücretsiz Wİ-Fİ hizmetini de yeniden başlattı.

Ülke genelinde normalleşme sürecine geçilmesiyle Başkent’te de toplu taşıma araçlarında uygulanan kısıtlamalarda yeni düzenlemeler yapıldı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü, normalleşme sürecinde Ankara Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun kararı doğrultusunda toplu taşıma araçlarında uygulanacak yolcu kapasite oranlarını yeniden belirledi.

EGO OTOBÜSLERİNDE AYAKTA YÜZDE 30, RAYLI SİSTEMLERDE YÜZDE 50 KURALI

Şehir içi ulaşımda yolcu sınırlaması belirli kurallar kapsamında kaldırılarak, yolcu sayısında artışa gidildi.

Son düzenleme ile sosyal mesafe yapıştırmaları kaldırılırken, maskesiz toplu taşıma araçlarına binilmemesi ve otobüslerde karşılıklı koltuklarda çapraz oturma düzeninin devam ettirilmesi kararlaştırıldı. EGO otobüslerinde ayakta alınacak yolcu sayısı da araç kapasitesinin yüzde 30’u oranında olmak üzere şu şekilde değiştirildi:

-99 model solo araçlar 31 oturan, 21 ayakta toplam 52 kişi,

-99 model körüklü araçlar 44 oturan, 33 ayakta toplam 77 kişi,

-2007-2008 model solo araçlar 30 oturan, 12 ayakta toplam 42 kişi,

-2010-2011 model solo araçlar 32 oturan, 12 ayakta toplam 44 kişi,

-2012-2013 model körüklü araçlar ise 28 oturan, 35 ayakta toplam 63 kişi

Metro ve ANKARAY’da ise karşılıklı koltuk bulunmadığı için tüm koltuklarda normal oturma düzenine geçilirken, ayakta yolcu kapasitesinin yüzde 50’si kadar da ayakta yolcu taşınacak.

Normalleşme süreciyle birlikte toplu taşıma araçlarını kullanmaya başlayan Başkentlilerden Fadime Kıyar, “Ankara Büyükşehir Belediyesi pandemi sürecini başarılı yönetti. Metro istasyonlarına girerken maske ve dezenfektana ulaşmak bizim için kolay oldu. Çok teşekkür ediyorum” derken, Mehtap Büyükalçıkaya adlı bir başka vatandaş da, “Büyükşehir Belediyesinin maske ve istasyonlara koyduğu dezenfaktan ünitelerinden yararlanıyorum. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mansur Yavaş’a çok teşekkür ediyorum” diye konuştu. Ferhat Gürgancı, Ankara Büyükşehir Belediyesine koronavirüs salgınının her aşamasında insan sağlığını önceleyen hizmetlerinden dolayı teşekkür ederken, normalleşme süreciyle yeniden seyahat etmeye başladığını ifade eden Burhan Toydemir, “Ankara Büyükşehir Belediyesinin normalleşme sürecine girer girmez yeni düzenlemelere gittiğini görüyorum. Hizmetlerden çok memnunum” değerlendirmesinde bulundu. Uzun bir aradan sonra toplu taşıma araçlarını kullandığını söyleyen Buğra Çiçek de, “Koronavirüs salgınından dolayı insanlar tedirginlik yaşıyor. Bu süreçte yaptığı çalışmalarından dolayı Büyükşehir Belediyesine ayrıca çok teşekkür ediyoruz” dedi.

PARKLARDA ÜCRETSİZ İNTERNET HİZMETİ YENİDEN BAŞLADI

Koronavirüs (COVİD-19) salgınıyla mücadele kapsamında sosyal mesafenin korunması ve toplum sağlığı için rekreasyon alanları ve parklarda kablosuz internet hizmetini geçici olarak durduran Ankara Büyükşehir Belediyesi, normalleşme süreciyle birlikte kent genelindeki 23 parkta 70 gün aradan sonra ücretsiz Wİ-Fİ hizmetini yeniden başlattı.

Başkent’te ücretsiz kablosuz internet hizmeti; “Keçiören Evcil Hayvanlar Parkı, Güven Park, Gökçek Parkı, Nevbahçe Parkı, Kuşcağız Aile Yaşam Merkezi Çevresi, Cemre Parkı, Hacı Bayram Veli Cami Çevresi, Botanik Parkı, Seğmenler Parkı, Ali Dinçer Parkı, Demetevler Parkı, Çankaya Kurtuluş Parkı

-Dikmen Vadisi 1. Etap, Dikmen Vadisi 2.Etap, 50. Yıl Parkı, Öveçler Vadisi Rekreasyon Alanı, Esertepe Rekreasyon Alanı, Gençlik Parkı, Kuzey Yıldızı Parkı, Göksu Parkı, Mogan Gölü Rekreasyon Alanı, Altınpark ve Harikalar Diyarı”nda yeniden açıldı.