Süper Hücre mi,yoksa RANT hırsı mı ?

Bursa ve İstanbul da meydana gelen, can ve mal kaybına yol açan yağışlara Meteoroloji Uzmanları SÜPER HÜCRE adını koydu.Oysa başka bilim adamları ve Uzmanlar ise bu felaketlere RANT HIRSI nın yol açtığını, Doğayı insanoğlunun rant hırsıyla yok ettiğini ve doğanında intikamını böyle aldığını öne sürüyorlar.
Uzmanlar son günlerde sele de sebebiyet veren ve ‘süper hücre’ yağışları diye adlandırılan yağışların devam edeceğini söylüyor.
İstanbul ve Bursa’da etkili olan ani yağışlar sebebiyle sel ve taşkınlar meydana geldi.

Can kayıplarının da yaşandığı selin ardından meteoroloji mühendisleri ‘süper hücre’ yağışlarına dikkat çekti.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, süper hücre yağışlarının pilotların içine girmek istemeyeceği kadar riskli olduğunu söyledi:
VALİ OLAY YERİNDE
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, “Esenyurt’ta 30-32 yaşlarında bir Suriyeli misafirimiz vefat etti” dedi. Sel baskının yaşandığı 1272 sokaktaki eğime dikkat çeken Vali Yerlikaya, “Bu sokakta bodrumda yaşama izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
SÜPER HÜCRE NEDİR?

Süper hücre (İngilizce: Supercell), atmosferin yukarı seviyelerindeki açısal rüzgar yön değişiminin fazla olduğu aşırı termodinamik kararsızlığa bağlı olarak dikey rüzgarların fazla olduğu bölgelerde ortaya olan kuvvetli bir oraj biçimidir. Süper hücreler, uygun ortam koşulları oluşturğunda dünyanın her yerinde oluşabilirler. Ama genellikle Amerika’nın geniş düzlüklerinde, batısı olan hortum bölgelerinde, Arjantin, Urugay ve Brezilya’nın bazı bölgelerinde sık oluşurlar. Avrupa, İngiltere ve Çin de oluştukları da kayıtlara geçmiştir.

Orajın dört alt sınıfından (süper hücre, bora hattı, çoklu hücre ve tek hücre) biri olan süper hücre, bunlar arasında yaygınlığı en az olanıdır.

Süper hücre “Az Yağışlı” (Low-precipitation: LP), “Klasik” (Classic), “Bol Yağışlı” (High-precipitation: HP) olmak üzere üç çeşittir.