Turizmde tat yok…

Turizmde tat yok…

Necdet Buluz

Turizm neden tatsız biliyor musunuz?

Koronavirüs nedeni ile özellikle AB ülkeleri şu açıklamayı yapıyor:

“Vatandaşlarımızın tatillerini yurt dışında geçirmelerini istemiyoruz. Yurt dışında tatil yapan vatandaşlarımızın da ülkelerine virüs ile dönmelerinin karşısındayız. Zaten bilinçli hareket edenler tatillerini bu sezon ülkelerinde geçirmeyi tercih edecek.”

İşte bu açıklama turizmde bu yıl beklentileri boşa çıkaracağını açıkça ortaya koyuyor. Çünkü AB ülkelerinden turist gelmezse turizmdeki tatsızlık da üst seviyelere taşınacaktır.

Her ne kadar yetkililer AB ülkeleri ile görüşmelerini sürdürüyorlarsa da virüs konusunda takınılan katı tutumlarında bir değişiklik görülmüyor.

Almanya ve İngiltere’den de olumlu sonuçlara şu ana kadar ulaşılamadı.

Almanya seyahat uyarılarının süresini Avrupa dışındaki ülkeler için Ağustos sonuna kadar uzatacak ancak komşuları için sınır kontrollerini Haziran ortasından itibaren kaldıracak.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Tatil yapmak isteyen pek çok kişinin Türkiye, ABD, kuzey Afrika ve güneydoğu Asya’ya gitmek istediğinin farkında olduğunu ve hükümetin seyahat uyarılarını Eylül’den önce gözden geçireceğini söyledi.

Özellikle Almanya’dan her yıl tatilde Türkiye’ye gelen gurbetçilerin de bu yıl eskisi kadar ülkemize akın etmeyeceği yönünde görüşler var.

Avrupa ülkelerinin çoğunda koronavirüs krizi hafiflerken, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas Almanya’nın dünyanın geri kalanıyla durumu değerlendirecek ve koordine edecek sisteme henüz sahip olmadığını da vurguluyor.

Maas, “Biz Almanların yurtdışında mahsur kalmasını ya da tatil yapanların Almanya’ya virüsle dönmesini riske atmak istemiyoruz” dedi.

Maas, tatil yapmak isteyen pek çok kişinin Türkiye, ABD, kuzey Afrika ve güneydoğu Asya’ya gitmek istediğinin farkında olduğunu ve hükümetin seyahat uyarılarını Eylül’den önce gözden geçireceğini söyledi.

Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, Almanya’nın AB vatandaşı olmayanlar için ülkeye geliş kurallarını Haziran sonuna kadar uzattığını açıkladı.

Seehofer, Almanya’nın İsviçre, Fransa, Avusturya ve Danimarka ile sınır kontrollerini 15 Haziran’da kaldıracağını ancak koroavirüse dair durum kötüleşirse hükümetin bunu tekrar gözden geçireceğini söyledi.

Konu bu kadarla da sınırı değil:

Rusya’dan yapılan açıklamalara da dikkat etmek gerekiyor.

Rusya, koronavirüsle mücadelesini halen sürdürmekte olan ülkelerin başında geliyor. Bu nedenle yetkililer “Vatandaşlarımız zorunlu olmadıkça yurt dışına çıkmasın” uyarısı yapıyor.

Turizm yetkililerinin de açıklamaları var:

“Rusya’dan yurt dışına çıkacak olanların Temmuz ve Ağustos ayına kadar beklemesini öneriyoruz. Bu tarihlerde uçak seferleri başlayacak. Ancak, bizim umudumuz vatandaşlarımın bu yıl tatillerini ülke içinde geçirmeleri yönünde olacak. Yapılan araştırmalara göre de Rusların önemli bölümü tatillerini yurt içinde geçireceği gerçeğini yansıtıyor.”

Bu açıklama Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor.

Rusya’dan gelecek olan turistler Antalya’yı tercih ediyor. Oteller de hazırlıklarını buna göre yapıyor.

Eğer beklendiği gibi Rus turist gelmezse ne olacak?

Ya da geç zamanlamada gelenler beklentileri karşılayabilir mi?

Bizim bir umudumuz da Çin’den geleceği hesaplanan 1 milyon turist içindi. Çin’den de yapılan açıklamalar var. “Çinli turistlerin % 63’ü bu yıl tatillerini Çin’de geçirmeyi planlıyor” deniliyor.

Şimdi bütün bu gelişmeleri alt alta koyup değerlendirdiğimizde yazımın başlığı “Turizm tatsız” anlam kazanıyor.

Daha önce de yazmıştık.

Bu sezon ne kadar tatsız geçerse geçsin, yerli turistlerle idare etmek durumunda kalacağımız şimdiden görülüyor.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz