YASAKLI GÜNLERE DOĞRU

Bu hafta ortaya çıkan,ve hızlı bir artış gösteren Corona vaka tablosunun ardından , 2 haftadır uygulanmayan sokağa çıkma yasağı yeniden gündeme geldi.

Bilim Kurulu üyelerinin görüşleri çerçevesinde alınan sokağa çıkma yasağı kararları, Vakaların yeniden artışa geçmesiyle birlikte alınan önlemlere değinen Bilim Kurulu üyeleri, bazı tedbirlerin alınabileceğine vurgu yaptı.
Sokağa çıkma yasağının yeniden gelip gelmeyeceği merak ediliyor. Koronavirüs önlemleri kapsamında hafta sonları ve bazı bayramlarda kısıtlama uygulanmıştı. Geçtiğimiz hafta sonu ile birlikte bu hafta sonu da uygulanmamasının ardından gözler resmi açıklamalara çevrildi. Sokağa çıkma yasağıyla ilgili açıklama yapılmazken, Bilim Kurulu üyeleri konuyla ilgili değişik açıklamalarda bulundular.
Bilim Kurulu üyelerinin “Artış sürerse tedbirler döner” açıklamasının ardından akla ilk gelen tedbir ise ister istemez sokağa çıkma yasağı oldu .
Bir hafta önce 700’lere kadar inen vaka sayıları, son birkaç gündür yeniden binli rakamları geçtiği gördü. Yaşanan bu kısmi artış ikinci dalga endişesi yarattı.
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyelerinden ,

Prof. Dr. Tevfik Özlü konuyla ilgili endişelerini dile getirirken şunları söyledi:
Günlük vaka sayıları, bir salgının tek başına iyi ya da kötü gittiğini göstermez. Diğer kriterlere de bakmak lazım. Şu anda test sayıları salgının ilk dönemi gibi değil. Test sayısında ciddi oranda artış var ama vakalar binli sayılarda devam ediyor. Pozitiflik oranı da artan test sayısına göre azaldı. Yani salgın şu anda halen inişte. Biz buna ‘vaka havuzu’ diyoruz. Şimdi dikkat ederseniz iyileşen hasta sayıları artıyor ve havuz giderek boşalıyor. Hastaneye yatanların oranı bir ara yüzde 23’tü, şimdi ise 2.31’e düştü. Ne zaman korkarız? Günlük vaka sayısı sürekli artıyor, pozitif oranı giderek yükseliyorsa, hastanede yatış arttıysa, ağır hasta sayısı yükselişteyse o zaman salgında tekrar başlangıca dönüyoruz anlamına gelir. Bu dinamik bir süreç, ‘salgın geçti gitti’ diye bir şey yok. Eğer artış korkulan şekilde olursa, aynı olmasa da farklı tedbirler alınacaktır.