Her şey ortada

Her şey ortada…

Necdet Buluz

Erken seçim olur mu?

Siyasi arenada bu soruya yanıt aranıyor.

İktidar partisi ve MHP “Erken seçim olmayacak” diyor. Muhalefet ise erken seçim beklentisi içinde.

Bu arada art arda yapılan kamuoyu araştırmalarından ilginç sonuçlar ortaya çıkıyor. Son aylarda yapılan bazı araştırmaların sonuçları iktidar partisi Ak Parti ile destekçisi MHP’de bir oy erimesinin var olduğunu gösteriyor.

Bir iddia:

“Eğer Cumhurbaşkanı Erdoğan gireceği bir seçimi kazanacağını bilse erken genel seçime beklemeden girer.”

Covid-19’un etkileri, işsizlik ve ekonomideki sarsıntılar ve turizmdeki çöküşün şu an için erken genel seçimi uzaklaştırdığına da dikkat çekiliyor. Çünkü, bu konuların iktidarı ve Cumhurbaşkanını yıpratıyor görüşü ağırlıkta.

Partilerin ve parti dışındaki bazı kurumların sıkça anketler yaptırdığını görmekteyiz. Bu anketlerin bazılarının sonuçları açıklanırken, bazılarının açıklanmıyor.

Bugün son ankette çıkan sonuçları değerlendireceğiz.

MetroPOLL Araştırma” son yaptığı anketle ses getireceğe benziyor. Anketten “Türkiye’nin Nabzı Haziran 2020: Bu Pazar milletvekili seçimi olsa hangi siyasi partiye oy verirsiniz anketinden çarpıcı sonuçlar çıktı. Ankete göre, AK Parti ve MHP’de düşüş yaşanırken, ‘kararsızlar’ üçüncü parti olarak ortaya çıktı.

MetroPOLL Araştırma’nın ‘Türkiye’nin Nabzı Haziran 2020′ anketindençıkan sonuçlara göre AK Parti, ve CHP’nin ardından en büyük üçüncü parti kararsızlar çıktı. Ankete göre, AK Parti ve MHP oyları düşük çıkarken, CHP oyunu 4 puan artırdı.

İŞte Metropol’ün “Bu Pazar milletvekili seçimi olsa hangi siyasi partiye oy verirsiniz?’ anketinin sonuçları…

Anket sonucuna göre, AK Parti’nin şubat ayında 33.9 olan oy oranı, Martta 33.7’ye, Nisanda 32.8’e, Mayısta 30.7’ye ve son olarak Haziran ayında 30.3’e düştü.

Ankette MHP’nin de oy oranı düşüş gösterdi. MHP’nin mayıs ayında 7.3 olan oy oranı, haziran ayında 6.2’ye düştü.

CHP’nin Mart ayında 17.7 olan oy oranı, Nisan ve Mayısta 19.0 ve 21.7’ye ulaştı, Haziran ayında ise bu oran yüzde 24’e yükseldi. HDP de Mayıs ayına göre oyunu yükseltti. HDP’nin Mayıs ayından 8.4 olan oy oranı, Haziranda 8.9’a yükseldi.

Yeni partiler DEVA ve Gelecek ise oylarını yükseltti. DEVA Partisi haziran ayında 1.9 oy oranına ulaşırken, Gelecek Partisi’nin oy oranı 1.4 oldu. İki partinin Mayıs ayındaki oy oranı 1.3’tü.

Ankete göre, ‘Kararsızım’ diyenlerin oranı da arttı. Mayısta 7.7 olan kararsızlar Haziranda 9.2 oldu.

Gözler partiler için yapılmakta olan baraj sistemine çevrildi.

Dikkat edilecek olursa birçok parti baraj altında kalıyor. Bazılarında ise oy oranı azalıyor.

Özellikle MHP’nin barajın indirilmesi konusundaki ısrarı ve çalışmaları nasıl sonuçlanır bunu da önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Yeni kurulan partilerde az da olsa bir oy artışı var. Teşkilatların tamamlanması ve seçime hazır hale gelinmesi ile bu partilerin oy oranlarındaki değişikliklerin devam edebileceği de görülüyor.

Bir ayrıntı:

CHP’deki oy artışı ve kararsızların eğilimi seçimlerin kaderini değiştirebilir.

Son ankette HDP’nin baraj altı görünmesi, İYİ Parti’nin durumunun nasıl şekilleneceği de görülüyor.

İttifaksız bir seçim düşünülmediğine göre önümüzdeki seçimlerin çok daha önemli olabileceğini şimdiden söyleyebiliriz.

Kararsızların oyları ve yeni kurulan partilerin alacağı oy oranının seçimin kaderini değiştirebileceği de açık biçimde görülüyor.

Seçime daha çok zaman var. Bu köprülerin altından daha çok sular akacak, gelişmeler de yapılacak seçimi şekillendirecektir.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

  • Çankaya Gazetesi

    1984 yılında yayın hayatına başlayan ÇANKAYA GAZETESİ nin merkezi Ankara dır. Ender Yoldar' ın yönetiminde Atatürk İlke ve İnkılaplarına, Milli ve Manevi değerlere bağlı bağımsız ve tarafsız bir gazetedir.

    Related Posts

    Boşanmalar hızlandı…

    Boşanmalar hızlandı…   Necdet Buluz       Geçinmemelerin sayısı hızla artıyor. Boşanmalar da genelde ekonomik nedenlerden oluyor. Boşanan çiftlerin sayısı 2024 yılında 187 bin 343 oldu. Ortalama ilk evlenme yaşı…

    Sağlık turizmine Karadeniz damga vuruyor…

    Sağlık turizmine Karadeniz damga vuruyor…   Necdet Buluz   Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TTSO) 2 yıldır başarıyla yürüttüğü sağlık turizmi Projesinin bölgesel hale getirilmesi için ilk adım atıldı. Doğu karadeniz Bölgesindeki ticaret ve…

    Gözden Kaçırmayın

    DAR GELİRLİNİN BÜTÇESİ , ”BARINMA VE GIDAYA ” GİDİYOR

    DAR GELİRLİNİN BÜTÇESİ , ”BARINMA VE GIDAYA ” GİDİYOR

    ”Zafer Partisi Atatürk çizgisinde Türk milliyetçiliğini temsil ediyor”

    ”Zafer Partisi Atatürk çizgisinde Türk milliyetçiliğini temsil ediyor”

    ABB’NİN BARINMAEVLERİ SOKAKTA YAŞAYANLARA SICAK YUVA OLUYOR

    ABB’NİN BARINMAEVLERİ SOKAKTA YAŞAYANLARA SICAK YUVA OLUYOR

    ”İstanbul’da Sel Riskine Karşı Altyapı Yenilenmeli”

    ”İstanbul’da Sel Riskine Karşı Altyapı Yenilenmeli”

    CHP de Özel’e yakın 48 isim daha ihraç edildi

    CHP de Özel’e yakın 48 isim daha ihraç edildi

    Beşiktaş UEFA Avrupa Liginde 2 de 2 yaptı:3-2

    Beşiktaş  UEFA Avrupa Liginde  2 de 2 yaptı:3-2