Japon yemeklerine doyacağız…

Japon yemeklerine

doyacağız…

Necdet Buluz

Türkiye, Uzakdoğu yemekleri yapan restoranlar bakımından pek zengin sayılmaz. Özellikle Çin restoranlarının yer aldığı ülkemizde Japon yemeği yapan bir restoranın olmamasını hep büyük eksiklik olarak gördük.

Yıllar önce Ankara Tandoğan’da açılan Altınel Otel’de bir Japon restoran açılmış, Japonya’dan gelen bir aşçı yaptığı yemeklerle Başkentlileri ağırlamıştı. Daha sonra beklenen ilgiyi göremediği ve iş yapamadığı gerekçesi ile restoran kapandı.

O dönemlerde biz de Japon yemekleri yemek için sıkça bu restorana giderdik. Şapu şapu ve tempura’nın burada çok özel ve lezzetli yapıldığını da özellikle vurgulayalım.

Şimdi İstanbul’da dünyaca ünlü Japon Restoran zinciri Nobu açılacak. Hazırlıklar hızla sürdürülüyor.

Süzer Plaza içerisindeki The Ritz-Carlton İstanbul ve Japon mutfağının dünyaca ünlü temsilcisi Nobu Restaurant arasında anlaşma sağlandı.

Ünlü oyuncu Robert De Niro’nun da ortağı olduğu ve adını dünyaca ünlü şef Nobu Matsuhisa’dan alan Nobu Restaurant’ın açılışı için hazırlıklar başladı. Nobu, 2021 baharında İstanbul’da açılıyor. Ünlü restoranın yönetim ve mimar ekibi Ritz-Carlton, İstanbul’a gelerek, anlaşma sonrası ilk görüşmeleri gerçekleştirdi.

Türk kültür ve geleneklerinin modern, lüks ve eşsiz Boğaz manzarası ile buluştuğu The Ritz-Carlton İstanbul, gastronomi dünyasının en çok dikkati çeken mekanlarından NOBU Restaurant’la özel bir anlaşma imzaladı. Nobu Restaurant, Ritz-Carlton, İstanbul bünyesinde Türkiye’de ilk kez yerini açacak. Otel içerisinde 1000 metrekarelik özel bir alanda ve panoromik İstanbul Boğazı manzarasıyla hizmet verecek olan mekan 2 katlı olacak. Nobu’ya Süzer Plaza’dan da ayrı bir giriş imkanı sağlanacak.

Nobu’nun yönetim ekibi açılış öncesi çalışmaların üzerinden geçmek üzere, İstanbul’a geldi ve çalışmalara başladı. Ritz-Carlton, İstanbul’da konaklayan; Şef Herve Courtot, Uluslararası Proje Direktörü Steven Lam, ve PCH Design Studio Mimarı Sevrine Tatangelo’nun da aralarında olduğu ekip, NOBU’yla ilgili mimari, menü ve yönetim detaylarını görüştü. NOBU ekibini, Süzer Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Baran Süzer, Marriott International Orta Doğu, Körfez, Afrika ve Türkiye Bölgeleri Başkanı Şafak Güvenç ve The Ritz-Carlton, İstanbul ekibi ağırladı.

Ünlü Şef Nobu Matsuhisa, İstanbul’un tarihi altyapısının Nobu’ya tamamen farklı bir boyut getireceğini ve şehrin yüksek enerjisinin ve klasik Türk tatlarının, Nobu’nun seçkin menüsü ile mükemmel bir biçimde harmanlanacağını belirtti.

Türkiye ve dünyada turizm sektöründe yatırımların durdu denilecek derecede yavaşladığı bugünlerde, Süzer Grubu’nun yaptığı bu yatırım, İstanbul’a büyük bir heyecan katacak ve yeme-içme dünyasına önemli bir değer kazandıracak.

Dünyaca ünlü mekana adını veren Nobu Matsuhisa, Japonya’da doğan ve profesyonel hayatının tamamını Japon mutfağında geçiren özel bir şef. Japon mutfağının spesifik ve Peru’da az bulunan içeriklerinden dolayı, Peru mutfağı ile füzyon bir tat oluşturan Şef Nobu, Peru’daki ilk restoranında klasik tekniklerin dışına çıkarak kendi imza tatlarını oluşturmuştu.

1987’de Beverly Hills’de ilk Matsuhisa restoranını açan Şef Nobu, kısa zamanda Robert de Niro’nun da içinde bulunduğu Hollywood yıldızlarının favori restoranı ve şefi olmayı başardı. Ardından 1994’te Robert de Niro, Şef Nobu’yu New York’taki ilk restoranlarını açmaya ikna etti.

Nobu Matsuhisa, Robert De Niro ve Meir Teper tarafından kurulan ikonik Japon restoranı Nobu, dünya çapında 43 restoranı ve en ikonik lokasyonlarda bulunan muhteşem Nobu Otelleri koleksiyonuyla büyümeye devam ediyor. Nobu, çarpıcı atmosferi ve sürekli kendini yenileyen karakteristik menüsü ile dünya çapında hayranları çekmeye devam ediyor.

Çok geniş bir yemek kültürüne sahip olan Japon mutfağının ilk bakışta ya da ilk tadımda hoşunuza gitmeyeceğini düşünüyor olabilirsiniz. Ama gerek sağlık açısından, gerek sunduğu yalın lezzetler açısından Japonya yiyecekleri yendikçe sevilen, sevildikçe daha çok yenilen bir doğaya sahip.

Japonya yemekleri diğer Asya ülkelerinin yemekleri ile büyük benzerlikler gösterse de, bu mutfakta baharat ve yağ kullanımının daha az olduğunu söylemek mümkün. Yani Japon mutfağı aslında diğer Asya mutfaklarına nazaran biraz daha sade ve hafif lezzetler sunuyor.

Yemeklerde mevsimsel ve doğal malzeme kullanımı hem lezzetin hem de sağlıklı yaşamın parolası olarak görülüyor. Popülaritesi gün geçtikçe artan sushi, sukiyaki ve tempura gibi yemeklerin yanı sıra geleneksel Japon mutfağı çok daha fazla lezzete ev sahipliği yapıyor.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebookcom/necdet.buluz