Salgını fırsata çevirebilmek…

Salgını fırsata

çevirebilmek…

Necdet Buluz

Turizmde beklenen noktaya ulaşılamayacak ama son anda kapıların açılması ile özellikle Antalya’ya gelen Rus, Ukrayna, İngiliz ve Alman turistler yüzleri güldürmeye başladı. En azından Antalya’daki oteller bu satırlar yazılırken, doluluk oranlarını yakalamış bulunuyor.

Diğer turizm bölgelerimiz şu an için yerli turistle idare etmeye çalışıyor. Bayram ve sonrası bu bölgelerimizdeki otellerde de doluluk yaşandığı haberlerin aldık. Bodrum, Marmaris, Kuşadası gibi turizm merkezlerinde Eylül-ekim aylarında yabancı turistin de gelmesi ile beklenen hareketliliğin yaşanabileceği ifade ediliyor.

Şunu da ekleyelim:

Antalya ve Alanya’daki birçok otel fiyat indirimine gitti. Ancak, otellerin açılması turizmde yan sektörün de canlanmasına neden oluyor Aynı zamanda istihdamın sağlanması da gerçekleşiyor. Nereden bakılacak olursa olsun geç de olsa turizm sektörünün bütün hatları ile nefes almakta olduğunu görüyoruz.

Türkiye’de koronavirüs vakalarında yaşanan artış döneminde, tatilin Rus turistler için ucuzladığı bildirildi. “Ekonomi sınıfı” tatil paketlerinde yüzde 25’i bulan indirimler olduğu belirtiliyor.

Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR), ağustos sonu için satılan tur paketlerinde önemli fiyat indirimleri olduğunu açıkladı.

Buna göre şu anda her şey dahil sisteminde, uçak dahil Türkiye’de iki kişilik en ucuz haftalık tatil 21 bin 100 ruble civarında.

Bilindiği gibi covid-19 nedeni ile birçok otel kapılarını geç açtı. Şimdilerde otellerde doluluk oranı sezonunun da uzayabileceğinin mesajlarını veriyor. Nitekim tur operatörleri dışarıdan gelecek turist kafilelerini Kasım başına kadar devam edeceğini söylüyor.

Önemli bir not:

Bazı ülkelerden Türkiye’ye gelmek isteyen turistler var. Salgında beklediğimiz noktaya gelmememiz nedeni ile frene basılıyor. Elbirliği ile salgında beklenen noktalara gelmemiz durumunda turizmde çok daha farklı noktalara gelebileceğimizi de söylemliyiz.

Türkiye, pandemiyi fırsata çevirebilir.

Yeter ki salgında başarı sağlayabilelim.

Antalya Belek’teki Cornelia Diamond Genel Müdürü Zafer Alkaya, otel doluluklarının bir anda arttığını söyledi. Alkaya “Lokomotif kafile Ukraynalılar oldu. 10 Ağustos itibariyle Rusya trafiği açıldı ve önemli ölçüde turist almaya başladık. Doluluklar bir anda yükseldi. Bize moral oldu. İnsanlığın sağlığı için önlemlere uyuyoruz. Doluluk oranlarına gelince bizim otelimizde yüzde 60-65’lere ulaştı. Bu sürecin gerektirdiği şekilde fiziki mesafeyi korumak için yüzde 65’in üzerine çıkmıyoruz” dedi.

Antalya Belek’teki Calista Luxury Resort Oteli Genel Müdürü Ali Kızıldağ ise, temmuz itibarıyla hizmet verme başladıklarını anlattı. Kızıldağ, “Önlemler konusunda bizler kadar misafirlerimiz de dikkatli. Biz yine de tedbiri elden bırakmıyoruz. Her şey en üst düzeyde sağlanıyor. Bu yıl tahminen 3.5- 4 milyon Rus misafiri ağırlarız. Fiziki mesafe kurallarını uyguladığımız için yüzde 65 kapasitesine ulaşınca otokontrol uygulaması devreye giriyor ve biz de yeni rezervasyon almıyoruz. Misafirlerimizi başka otellere yönlendiriyoruz” diye konuştu.

Antalya’da butik otellerde de doluluk oranının yakalandığı vurgulanıyor.

Fraport TAV Antalya Havalimanı Genel Müdürü Bilgihan Yılmaz, her gün yoğun bir şekilde yabancı turistleri ağırladıklarını belirtti. Gelen yolcu rakamlarında bir artış beklediklerini de kaydeden Yılmaz, Rusya’nın geçen yılki rakamların yarısını şimdiden doldurduğunu söyledi. Sezonun bu yıl uzadığını kaydeden Yılmaz, “Tur operatörlerinden aldığımız bilgiler de bu yıl sezonun uzadığı yönünde. Kasım ayına kadar uzayacak diye tahmin ediyoruz. Rusya’dan hızlı bir başlangıç aldık ve bu Ruslar eylül ayı itibariyle pik yapacaktır. Rus yolcularda bir patlama oldu diyebiliriz” şeklinde görüşlerini yansıtıyor.

Bir haftalık rakamları da paylaşan Bilgihan Yılmaz, 7 gün gibi kısa süre içinde Rusya, Ukrayna, Almanya ve İngiltere’den toplamda 180 binin üzerinde bir yolcu geldiğini bunun da ortalama günde 25 bin yolcu olduğunu söyledi.

Şu noktayı da görmezden gelmeyelim:

Türkiye önümüzdeki turizm sezonunda öyle görünüyor ki patlama yapacak. Rakip olarak gösterilen ülkelerin halen toparlanamadığını görmekteyiz. Şimdiden başlayan rezervasyon yoğunluğundan bunu anlayabiliyoruz.

Yineleyelim:

Salgında önümüzdeki sezonu kazasız belasız atlatmamız durumunda beklediğimiz noktalara ulaşabilmemiz zor görünmüyor. Her zaman söylediğimiz “salgını fırsata çevirme” böyle ayağımıza gelebilir.

Pandemi, dünyayı vurdu. İşsizlik ve ekonomik kriz yaşamayan kalmadı. Bugünler de geçecek. Aşının da bulunması ile gelecek günlerin daha aydınlık olabileceğini de şimdiden söyleyebiliriz.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz