ŞİMDİ DE GRİP AŞISI SIKINTISI BAŞ GÖSTERDİ…

Dünyayı sarsan corona virüsü salgını ile mücadele sürerken Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara ve CHP Bursa Milletvekili Eczacı Erkan Aydın’dan endişelendiren bir açıklama geldi.Aydın ve Kara, salgının boyutlarının bu kadar büyük olması nedeniyle bu yıl dünya genelinde grip aşısı talebinin karşılanmasında da sıkıntı yaşanacağını dile getirdi.
CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın,daha önce 3 firma tarafından ithal edilen grip aşısının geçen yıldan bu yana tek firma tarafından tedarik edildiğini belirterek , ‘bu nedenle geçen yıl talebin sadece yüzde 10’u karşılanabilmişti’ dedi. Bu yıl ekim ayı başına kadar aşının Türkiye’ye gelmeyeceği ve benzer sıkıntıların yaşanacağının öngörüldüğünü söyledi.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs (corona virüsü) Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, SARS CoV2 virüsünün ortaya çıkmaya başlamasıyla beraber zatürre ve grip aşısının önerilmeye başladığını dile getirdi.
“Ne zatürre aşısı ne grip aşısı Covid tablosunda bizi koruyor” diyen Prof. Dr. Kara, şunları dile getirdi:

* Ama şöyle bir özelliği var; Covid’deki en büyük problem akciğerlerin hasar görmesi, akciğerlerimizin zedelenmesi. Gripte, zatürrede pnömokok mikroorganizması bakterisi de akciğerlerde hasar yaratıyor.

* O nedenle de bizim onları azaltıyor olmamız öbür taraftan Covid’in etkisini azaltmamızı sağlıyor. Bu bakımdan bu iki aşı da çok önemli. Ama zatürre aşısını herkesin yaptırması gerekir mi? Belirli risk gruplarımız var. O grupların bu aşıyı olması gerekiyor.

‘RİSK GRUBUNUN BU AŞIYI OLMASINDA FAYDA VAR’

Zatürre aşısını Türkiye’nin çocukluk çağında rutin olarak 15 yıldır uyguladığını ifade eden Ateş Kara, şöyle konuştu:

* Bu sayede çocuklarda zatürre, menenjit çok ciddi azaldı. Bu aşıyla çok büyük bir başarı elde ettik. Çocuklardaki azalma yetişkinlerdeki azalmayı da sağladı.

* O yüzden çocuklara şu anda zatürre aşısı uygulanması gerekmiyor. Ama risk grubunda olan, altta hastalığı olan, akciğer hastalığı, kalp hastalığı olanların, yaşı büyük olanların ve böyle bir hastalığı olanların bu aşıyı olmalarında fayda var.