Saraçoğlu’nda şimdi de Namık Kemal Ortaokulu boşaltılıyor

Saraçoğlu’nda şimdi de Namık Kemal Ortaokulu boşaltılıyor

Mimarlar: Saraçoğlu Mahallesi bir bütündür, dokunmayın

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Saraçoğlu Mahallesi’ndeki Namık Kemal Ortaokulu’nun Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne taşınması için okula resmi yazı gönderildiğini bildirdi.

Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, Namık Kemal Ortaokulu’na taşınma işlemlerinin ivedi olarak yerine getirilmesi için resmi yazı gönderdiğini kaydeden Mimarlar Odası Ankara Şubesi, bu duruma, ‘’Cumhuriyetin ilk toplu konut alanı olan Saraçoğlu Mahallesi konutlarıyla, okulu ile bir bütündür. Çocuk seslerinin olmadığı Saraçoğlu Mahallesinin geleceği olmaz. Saraçoğlu’nun özgün değerlerini, kültürel birikiminin, yaşam kültürünün, anı değerinin bir bütün olarak ele alınması gerekmektedir. Saraçoğlu’nun bütünselliğinin bozulmasına, özgünlüğünün yok edilmesine, ve dönemin ender örneği olarak biricikliğinin katledilmesine izin vermeyeceğiz. Hukuksal sürece taşıyacağız’’ diyerek tepki gösterdi.

Saraçoğlu Mahallesi’nden, kent merkezinden çocuk sesleri tasfiye edilirse, bu kent yaşamaz ölür

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkan Tezcan Karakuş Candan, ‘’Saraçoğlu Mahallesi’nin özgün değerleri ve kültürel birikimi ile korunmasına yönelik hukuksal süreçler devam ederken, yangından mal kaçırırcasına, Namık Kemal Ortaokulu’nun boşaltılması ve taşınması, Saraçoğlu Mahallesi’nin bütünselliğini yok etmek anlamındadır. Kamusal bir alanın sermayeye peşkeş çekilmesi, özelleştirilerek ticari işlev verilmesi kabul edilemez. Covid fırsatçılığı işbaşında. Saraçoğlu’nu zorunlu tahliyelerle boşaltarak çöküntü haline getirenler, altına otopark yapmak isteyenler, hukuksuz bir inşaat sürecini devam ettirenler, Saraçoğlu Mahallesi’nin kamusal kullanımını parası olanların kullanabileceği bir işleve dönüştürmek isteyenler, Saraçoğlu Mahallesindeki yapıları, birer birer, tasfiye ederek, bütüncüllüğü ve özgünlüğünü bozuyorlar. Okulun boşaltılması, çocuk seslerinin Saraçoğlu Mahallesi’nden tasfiye edilmesi, Saraçoğlu Mahallesinin geleceğini ipotek altına alınması ve kamusal yaşamdan kopartılmasıdır. Saraçoğlu Mahallesi bir bütündür, dokunmayın’’ diye konuştu.

Candan, sözlerine şöyle devam etti:

“Saraçoğlu Mahallesinden, kent merkezinden çocuk sesleri tasfiye edilirse, bu kent yaşamaz ölür. Cumhuriyetin ilk toplu konut alanı olan Saraçoğlu Mahallesi konutlarıyla, okulu ile bir bütündür. Okuluyla kütüphanesiyle birlikte anlamlı olan kent merkezindeki Namık Kemal Ortaokulu’nun taşınması, kentin hayatla kurduğu ilişki açısından çok büyük bir kayıptır. Davalarımız devam ediyor. İnşai çalışmaların durdurulması için Koruma Kurula başvurmuştuk. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak Saraçoğlu’nu kamusal yaşama kazandırana kadar mücadele edeceğiz.‘’

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Basın Birimi